Klaver MakelaardijLandelijk wonenWoonboerderijTwiskDorpsweg 60

Dorpsweg 60 te Twisk

verkocht

Over deze woning
360° Panorama
Kom binnen
Buiten
Plattegrond
Omgeving
Schuren
Kenmerken
Voorzieningen

Kenmerken

Inhoud:
1.816 m³
Bouwjaar:
1930
Perceeloppervlakte:
9.330 m²
Totale woonoppervlakte:
197 m²
Aantal kamers:
5 kamers (4 slaapkamers)
Bekijk alle kenmerken →
De makelaar van dit object
Remco Metselaar

Over deze woning

Gelegen op een top locatie aan Dorpsweg in het charmante Twisk, biedt deze woning een unieke kans om uw woondromen te verwezenlijken. Met de royale woonoppervlakte, ruime schuren, perceeloppervlakte en inhoud biedt deze woning volop ruimte en mogelijkheden. Het bouwjaar (1930) voegt karakter toe aan het pand, terwijl de gedateerde staat van het woonhuis een kans biedt om het naar eigen smaak te renoveren en te moderniseren. De bovenverdieping is volledig open, waardoor u de mogelijkheid heeft om de ruimte naar eigen inzicht in te delen.

Kom binnen

In de huidige indeling komt u via de achterdeur binnen in de schuur/berging. Deze geeft toegang aan het woongedeelte. Met vier slaapkamers is er voldoende ruimte voor het hele gezin en eventuele gasten. Er is een ruime keuken en woonkamer, daarnaast is er nog een badkamer en een separaat toilet.

Buiten

Het hele erf is verhard. Er is een ruime schuur van 662 m², perfect voor diverse doeleinden, en een kleinere schuur van 66 m² die extra mogelijkheden biedt. Of u nu behoefte heeft aan een prachtige tuin, een werkplaats of gewoon meer ruimte voor uw gezin, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Plattegrond

Omgeving

In Twisk kunt u genieten van een rustige en landelijke omgeving. Twisk biedt een sfeervol dorpslint met veel karakteristieke woningen. Met nabijgelegen voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer binnen handbereik, geniet u van landelijk wonen met alle benodigdheden binnen handbereik.

Schuren

Op het perceel staan drie schuren. Waarvan één grote schuur van ruim 650 m². De mogelijkheden die deze schuur met zich mee brengt zijn oneindig. Zie onze quickscan van het bestemmingsplan voor meer informatie.

360° Panorama

Kenmerken

Overdracht
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
1930
Specifiek
beschermd stads of dorpsgezicht
Soort dak
Tentdak bedekt met dakpannen
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte
197 m²
Overige inpandige ruimte
180 m²
Externe bergruimte
755 m²
Perceeloppervlakte
9.330 m²
Inhoud
1.816 m³
Indeling
Aantal kamers
5 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer
Badkamervoorzieningen
Douche en wastafel
Aantal woonlagen
2 woonlagen
Voorzieningen
Natuurlijke ventilatie
Energie
Energielabel
G
Isolatie
Geen isolatie
Verwarming
Gaskachels
Warm water
Geen
Kadastrale gegevens
NOORDER-KOGGENLAND R 261
960 m² (volle eigendom)
NOORDER-KOGGENLAND R 262
8.370 m² (volle eigendom)
Buitenruimte
Ligging
Vrij uitzicht en landelijk gelegen
Tuin
Tuin rondom
Bergruimte
Schuur/Berging
Vrijstaand steen
Garage
Soort garage
Vrijstaand steen
Capaciteit
1 auto
Voorzieningen
Elektra
Parkeergelegenheid
Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Voorzieningen

Let op! Het kan zijn dat u niet direct de door u aangevinkte voorzieningen ziet, zoom dan uit of versleep de kaart om in de buurt te kijken.

Kennisbank

Waar kan ik het bestemmingsplan inzien?

De bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk kunt u inzien op de website ruimteplannen.nl. Bij uw eigen gemeente kunt u de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van uw omgeving inzien.

Van koeienfokkerij naar woonhuis met appartementen

Bed & Breakfast-droom komt uit

Toen Anita en Dennis het te koopbord in de tuin zagen staan, belden ze meteen aan. Al jaren zochten zij naar een stek voor hun droom: ondernemen in de recreatieve sector. Een statig voorhuis, gigantische stolpschuur én volop ruimte… Perfect. Maar financieel onhaalbaar. Een mix van twee regelingen bood uitkomst: Ruimte voor Ruimte en Functieverandering Agrarische Bebouwing. Binnen drie weken was de deal beklonken. De droom wordt werkelijkheid.

Imposant voorhuis

Het dubbele vierkant van de stolpschuur dateert uit de achttiende eeuw. Het imposante voorhuis, aangebouwd in 1914, herinnert aan de uiterst florerende koeienhandel die hier ooit plaatsvond. Een aantal jaren geleden kwam aan het agrarische verhaal een einde. Zoals zo vaak werd het land als eerste verkocht. Erf en opstal bleven over: oude schuren, een vervallen stolp van achttien bij vierentwintig meter en een prachtig woonhuis waar veertig jaar niets aan was gedaan.

Meteen verliefd

Het achterstallige onderhoud weerhield Anita en Dennis er niet van om een bod voor te bereiden. “Wij waren meteen verliefd op dit pand,” vertelt Anita, “zo veel historie en mogelijkheden!” De twee runnen een schildersbedrijf, maar willen dit zware werk niet tot hun pensioenleeftijd blijven doen. Het is hun grote wens om een bedrijf in de recreatieve sector op te bouwen. Na een aantal jaren speuren leken zij nu de ultieme stek te hebben gevonden. Alleen paste het financiële plaatje niet. Het voorhuis had veel kostbaar sleutelwerk nodig en voor de recreatieve doeleinden moest de stolpschuur volledig worden verbouwd.

Sloop in ruil voor bouwkavel

Geert Klaver van Klaver Makelaardij dacht met Anita en Dennis mee. Voor de vereiste herbestemming van het perceel deed hij een beroep op het beleid Functieverandering Agrarische Bebouwing. Dit maakt nieuwe woon- of werkfuncties van dergelijke panden eenvoudiger bespreekbaar met gemeenten. Om de aankoopsom te verlagen zette hij Ruimte voor Ruimte in. “Via deze regeling kon de gemeente, in ruil voor de sloop van onze overbodige schuren, een vrije bouwkavel uitgeven op de grond hiernaast”, legt Dennis uit. “Het mes van deze extra inkomstenbron sneed aan twee kanten. De verkoper was zijn opstallen eerder kwijt doordat hij kon zakken met de prijs, en wij hebben nu budget voor behoud van het gebouw.”

Vier partijen gelukkig

Binnen drie weken schudden alle partijen elkaar tevreden de hand. Inclusief de gemeente, die inziet dat op deze manier mooie, historische panden behouden kunnen blijven.
Bovendien zal de constructie nóg een partij gelukkig maken: wie een nieuwe woning wil laten bouwen in een landelijke omgeving kan op de vrije kavel zijn hart ophalen. Officieel is de overdracht van het pand pas over negen maanden. Anita en Dennis maakten echter een mooie afspraak met de verkoper. “Wij mochten er direct in tegen een maandelijks huurbedrag. Dat gaat straks weer van de koopsom af. Hier door ontvangt de verkoper alvast geld en konden wij onze vorige woning direct verkopen”, vertelt Anita. Stralend: “En we kunnen we u al beginnen met het renoveren van dit huis!“

Huurstroom


Het gezin met twee jonge kinderen geniet nu al volop van het leven in deze bijzondere woning. Ondertussen wordt er volop geklust. Hoe de recreatieve business in de grote stolpschuur eruit gaat zien, staat nog niet vast. “Van mensen in de buurt hoorden we dat er een te kort is aan seniorenwoningen. Alleen is dat waarschijnlijk – qua regelgeving, zorg en andere faciliteiten – nu nog een brug te ver. Appartementen voor een bed and breakfast zijn eenvoudiger te realiseren. Die kant zal het wel opgaan. We moeten een huurstroom op gang brengen om het geheel exploiteerbaar te maken”, vertelt Dennis, die ervan overtuigd is dat hij over een paar jaar de kwasten aan de wilgen kan hangen. “Deze stek heeft alle ingrediënten voor een succesvolle B&B: een buitengewoon gebouw in een prachtige omgeving dichtbij de kust. Deze aankoop heeft een unieke prijs-kwaliteitsverhouding.”

Kun je aan het vierkant zien hoe oud een boerderij is?

Vaak kun je aan het vierkant zien wanneer het gebouwd is. Neem bijvoorbeeld een boerderij uit 1900. De palen van deze boerderijen zijn meestal rond en niet zo breed. Hoe ouder de boerderij, hoe grover de vierkantstammen/-palen. Bij een boerderij gebouwd rond 1850 zijn de palen veel groter en de ‘vierkanten’ uit 1600 zijn in vele gevallen van eikenhout. Zo krijg je uit een vierkant veel informatie over een boerderij.

Wat is het vierkant van een boerderij?

Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.

Wat is een omgevingsvergunning?

De vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu zijn samengevoegd in de omgevingsvergunning.

Wat kost een principeverzoek?

Het tarief is afhankelijk van de inhoud van het principeverzoek en de gemeente.

Hoeveel zekerheid biedt een principeverzoek?

Het principeverzoek is geen wettelijke aanvraag. Hieraan kunt u niet het recht ontlenen dat het ruimtelijk initiatief ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Wel krijgt u duidelijkheid of de gemeente wel of niet achter het initiatief staat. U kunt geen bezwaar of beroep indienen tegen het principebesluit.

Hoe werkt de besluitvorming van principeverzoek?

Aan de hand van de beoordeling nemen burgemeester en wethouders een besluit over uw principeverzoek. Het besluit kan zijn:
a. Een positief principebesluit: er kan medewerking worden verleend
b. Een positief principebesluit: er kan medewerking worden verleend, mits het initiatief op onderdelen wordt aangepast
c. Een niet positief principebesluit: er kan geen medewerking worden verleend

Let op: als het besluit a of b betreft, moet u vervolgens nog wel voldoen aan de algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden kunnen zijn:

Het doen van onderzoeken, zoals een bodem- of een verkeersonderzoek

Het afsluiten van een anterieure- en planschadeovereenkomst met de gemeente

Als de gemeente een besluit zoals genoemd onder a of b genomen heeft, kunt u een verzoek indienen voor de planologische wijziging zoals genoemd in het principebesluit.

Hoe beoordeelt de gemeente uw principeverzoek?

De gemeente maakt een verkenning waaruit blijkt of uw initiatief met een planologische procedure (bestemmingsplan of afwijking) mogelijk gemaakt kan worden. Deze inschatting maakt de gemeente door het (bouw)plan te beoordelen op grond van het meest recente gemeentelijk-, provinciaal-, en rijksbeleid.

De gemeente brengt in kaart welke aspecten bij de ontwikkeling van het (bouw)plan een rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld ecologische waarden, verkeer, archeologie, cultuurhistorie, etc.

Aan de hand van stap 1 en 2 wordt een inschatting van de haalbaarheid van het plan gemaakt.

Wat is het voordeel van een principeverzoek?

Het voordeel van een principeverzoek is dat u niet direct een (bouw)plan tot in detail hoeft uit te werken met de daarbij behorende kosten. Daarnaast kan een gedeelte van de gemaakte kosten van het principeverzoek later worden verrekend met de kosten van een vergunning. U moet dan een aanvraag voor een vergunning indienen binnen 26 weken na de reactie van de gemeente op het principeverzoek.

Hoe dien ik een principeverzoek in?

Vaak kunt u een principeverzoek bij uw gemeente schriftelijk of digitaal indienen.

Wat is een principeverzoek?

Een principeverzoek is de ambtelijke benaming voor de eerste afspraak tussen een bouwaanvrager en de ambtenaar van een gemeente. Soms wordt deze eerste afspraak ook wel beginselaanvraag genoemd. U kunt een principeverzoek indienen om af te tasten wat de gemeente van uw ruimtelijk initiatief vindt. Het gaat over initiatieven die niet in het geldende bestemmingsplan passen. Het bestemmingsplan geeft aan waarvoor u de grond mag gebruiken en wat de bouwmogelijkheden zijn.

Hoe kan een bestemmingsplan gewijzigd worden?

Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro. Deze aanvraag wil dan nog niet zeggen dat er een positief antwoord op de vraag komt.

Voordat u deze aanvraag indient is het verstandig om goed te weten wat de gemeente van de nieuwe plannen vindt. Voor de aanvraag moet u de visie van de gemeente namelijk wel mee hebben. Een gemeente mag uiteindelijk zelf bepalen of ze in de aanvraag meegaat. Er zijn wel wat dingen waar een gemeente rekening mee dient te houden, bijvoorbeeld de visies voor dat gebied. Het kan zijn dat deze visies opgesteld zijn door de gemeente zelf, maar over het algemeen zijn ze opgezet in samenwerking met de provincie.

Een toewijzing van een wijziging in het bestemmingsplan dient een gemeente dan ook weer te verantwoorden tegenover de provincie. De kosten van de aanvraag zullen door de aanvrager zelf betaald moeten worden.

Is een bestemmingsplan bindend?

Het bestemmingsplan is een bindend plan. Dit geldt zowel voor de burger als voor de overheid. Wanneer er een vergunning aangevraagd wordt voor een winkelpland, een schuur of een ander gebouw, dan wordt deze getoetst aan het bestemmingsplan.

Wanneer er in de regelgeving staat dat er gebouwd mag worden, dan wordt er een vergunning afgegeven door de gemeente. Het is niet zo dat de gemeente zelf mag bepalen of de vergunning wel of niet wordt afgegeven, een gemeente heeft zich ook te houden aan het bestemmingsplan. Indien u het vermoeden heeft dat de gemeente zelf aan het beslissen is, lees dan de regels van het geldende bestemmingsplan goed door.

Als u dan van mening bent dat de beslissing anders had moeten zijn, teken dan bezwaar aan. Motiveer deze goed aan de hand van de regels van het bestemmingsplan. Alles zal dan opnieuw bekeken en getoetst moeten worden. Wanneer een gemeente een nieuwe beslissing neemt, zullen ze deze goed moeten kunnen onderbouwen.

Waar kunt u een bestemmingsplan vinden?

Het bestemmingsplan kunt u opvragen bij de gemeente. Tegenwoordig zijn er steeds meer plannen digitaal inzichtelijk. Deze kunt u vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Wat is een bedrijfsbestemming?

Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een bedrijfsbestemming houdt in dat er op deze plaats een bedrijf gerund mag worden.

Wat is een woonbestemming?

Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming.  Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.

Wat is een agrarische bestemming?

Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een agrarische bestemming houdt in dat een woning of object -met agrarische bestemming- alleen voor agrarische doeleinden gebruikt mag worden. Denk hierbij aan een melkveehouderij of een akkerbouwbedrijf.

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier