Klaver Blog

Een zorgboerderij beginnen… Hoe werkt dat?

Lees verder
Ramen 14 16 Hoorn - plattegrond zolder



Heeft u altijd al de ambitie gehad om te ondernemen, het verschil te maken, iets bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van hulpbehoevenden en bent u een ‘buitenmens’? Dan is wellicht een zorgboerderij iets voor u. Als u een zorgboerderij wilt starten dan zijn er een aantal elementen van belang. U heeft affiniteit met de zorg én bent bereid om daar uw leven voor om te gooien. Wat u er voor terug krijgt? Veel liefde, warmte en een vrij leven op de boerderij.

We nemen als voorbeeld Huib en Anneke van Beers. Ze gooiden 10 jaar geleden het roer om. De ‘papierwinkel’ in hun huidige baan in de zorg werd steeds groter en daarbij: ze waren toe aan een nieuwe stap. Geen camping in Frankrijk, nee, het werd een zorgcamping in de kop van Noord-Holland: De Iepenhoeve.

Anneke begint te vertellen ,,10 Jaar geleden kwam deze camping op ons pad. We hadden toen het plan om – naast de camping en de stalling – voor vijf mensen dagbesteding te bieden op het terrein en in de werkplaats. Met hulp van de Triodosbank en de Waldo-stichting konden we starten. De camping (met ruim 20 plekken) en de dagbesteding zijn ‘gescheiden’ van elkaar, maar soms loopt het wat door elkaar. We krijgen bijvoorbeeld wel eens de vraag van kampeerders of we een paar uur dagbesteding voor een autistisch kind kunnen bieden. Dat is geen probleem natuurlijk.”

Waar moet u rekening mee houden als u een zorgboerderij begint? Heeft u bijvoorbeeld een specifieke opleiding nodig?
,,Qua opleidingen zijn er geen specifieke eisen om een zorgboerderij te starten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je enige ervaring in de zorg hebt en de ambitie hebt om bij te leren. De zorgbehoevenden moeten op de eerste plaats deskundig begeleid worden, de kwaliteit moet gewaarborgd zijn. Daarbij is een EHBO-diploma of een BHV certificaat wel een vereiste. Wij zijn aangesloten bij de stichting Heemzorg. Als je in onze regio ‘Zorg in Natura’* wilt verlenen dan moet je aangesloten zijn bij Landzijde of Heemzorg. Onze gemeente werkt alleen samen met deze organisaties. Dit verschilt per gemeente. Vanuit deze instanties worden ook bijscholingen en workshops verzorgd. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken van belang zoals de doelgroep en het financiële plaatje.”

Doelgroep
Welke dieper liggende motieven u ook heeft, als initiatiefnemer of eigenaar van een zorgboerderij moet u wel een aantal zaken vooraf bepalen. Begin als starter met de afbakening van uw doelgroep(en). Richt u zich op jongeren met gedragsproblemen, demente ouderen of ex-verslaafden die willen re-integreren? Wellicht is er een andere doelgroep waar u meer affiniteit mee heeft of misschien heeft u een combinatie van doelgroepen voor ogen, zodat u de beschikbare ruimtes optimaal kunt gebruiken.

Stelt u zich ook de volgende vagen; wilt u permanente verblijfplaatsen bieden of alleen de mogelijkheid tot dagbesteding? Wilt u activiteiten aanbieden of ligt de nadruk op het verzorgen van dieren? Misschien heeft u juist feeling met de detailhandel en wilt u graag een winkel met streekproducten runnen.

Financieel plan
Om een professionele zorgboerderij te beginnen is ook een financieel plan nodig. Er zijn verschillende instanties die u daarbij kunnen helpen en u voor kunnen lichten over de verschillende vergoedingen die u kunt verkrijgen (PGB** en Zorg in Natura).
In alle gevallen is het verstandig een marktverkenning te doen en een ondernemingsplan te maken. Het geeft een goede onderbouwing van de plannen en inzicht in de risico’s. U heeft altijd een financieringsplan nodig als u een bank wilt raadplegen voor een lening. Ook voor andere vormen van financiering, zoals bijvoorbeeld subsidies is een financieel plan van belang.

Bestaande zorgboerderij
Wilt u in een ‘gespreid bed’ terecht komen? Dan is het wellicht een idee om een bestaande zorgboerderij over te nemen. Zo zijn Huib en Anneke van Beers ook sinds kort op zoek naar een koper. ,,We hebben er geen haast mee, maar het zou heel mooi zijn als mensen met een zorgachtergrond zouden willen voortzetten wat wij hier hebben opgebouwd. Het is een geweldige plek en het is ook heel leuk en afwisselend werk, of werk.. het is een mooie manier van leven. Je bent – zeker in het hoogseizoen – zeven dagen per week in touw, maar zo voelt het niet. We zeggen altijd: het moet niet teveel op werken gaan lijken.”

Dus heeft u affiniteit met zorg, bent u handig en gastvrij en bent u graag buiten bezig? Kijk voor meer informatie op: Zuiderweg 8 Anna Paulowna

* Wat is zorg in natura?
Bij Zorg in Natura contracteert de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de zorgaanbieders (dus in deze de zorgboerderij) en biedt het ondersteuning. Ook regelt de gemeente of het zorgkantoor de administratie daaromheen. U kunt met de zorgaanbieder afspraken maken over de manier waarop u zorg en ondersteuning krijgt.

** Wat is een PGB?
Met een persoonsgebonden budget (PGB) bepaalt u zelf wie uw zorgverlener wordt. Bij zorg in natura bepaalt de zorgaanbieder hoe u de zorg krijgt en waar u recht op heeft. U hoeft daar zelf niets voor te doen.

Combinatie van PGB en Zorg in Natura
Een mix van zorg in natura en een PGB is soms ook mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld als iemand een PGB heeft en verschillende soorten zorg nodig heeft.

Bron: rijksoverheid.nl

Tekst: Liesanne Schoon

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier