Wie bekend is met de omgeving kent deze stolp… Op een prachtige plek net buiten de dorpskern van Oude Niedorp staat deze in 2003 nagenoeg geheel opnieuw opgetrokken stolpboerderij. Een prachtig exemplaar van het West-Friese type. De stolp staat op een lommerrijk perceel van maar liefst 4.280 m² waar ook nog eens de mogelijkheid voor het realiseren van een paardenbak is. Een buitengewone combinatie van een heerlijk ruime stolp omgeven door een schitterend perceel. Dit kunnen we met recht het summum van landelijk wonen noemen. Met een slaapkamer en badkamer op de begane grond zijn hier ook mogelijheden voor het verlenen van mantelzorg of een B&B. Deze kamer is ook uitermate geschikt als kantoor aan huis, atelier of praktijkruimte. De stolpboerderij is in 2003 nagenoeg compleet opnieuw opgetrokken, alleen het originele vierkant is blijven staan. Zij is met oog voor detail opnieuw opgebouwd en heeft een eigentijdse functionele indeling gekregen. In 2009 is de vrijstaande garage met overkapping gebouwd. Om de stolp ligt de fraai aangelegde tuin, u vindt er volwassen groen, weelderige groene hagen, mooie beplanting en er staan diverse fruitbomen en bessenstruiken. Wanneer u op een warme zomerdag op zoek bent naar een koele plek in de schaduw, is het heerlijk om onder de walnotenboom van de tuin en deze rustige plek te genieten. Met maar liefst 242 m² woongenot is er ruimte genoeg voor een (groot) gezin!
De sfeervolle woonkamer is centraal in het hart van de boerderij gelegen en heeft een gezellige (gas) haard. De authentieke vierkant palen zijn prachtig in het zicht gebleven en geven samen met de houten balken veel sfeer aan de ruimte. In de woonkamer zijn openslaande deuren die de woonkamer verbinden met het terras aan de achterzijde van de woonkamer. Fraaie en suite deuren scheiden de woonkamer en woonkeuken van elkaar. In de woonkeuken is een landelijke keuken met inbouwapparatuur aanwezig, prachtig in de stijl van de woning. Vanuit de woonkeuken geven de tuindeuren toegang tot het terras aan de achterzijde. De begane grond biedt ook een veelzijdige en suite kamer aan de voorzijde. Deze kamer kan ook uitstekend gebruikt worden als speelkamer, tv-kamer of werkkamer. Aan de voorzijde bevindt zich ook een slaapkamer met eigen badkamer. De voormalige dars is ingericht als inpandige bergruimte met aangrenzend de bijkeuken waar de wasmachine- en droger opstelling is. Op de eerste verdieping bevinden zich in totaal vier royale slaapkamers, de badkamer en een separaat toilet. De badkamer is van alle gemakken voorzien, zo is er een ruime douche, een ligbad en twee wastafels. Via een vaste trap bereikt u de zolderverdieping, deze ruimte heeft een dakraam en kan naast bergruimte ook ingericht worden als slaapkamer.
Om de stolp ligt de fraai aangelegde tuin, met diverse volwassen bomen waaronder de imposante kersenboom. Deze kersenboom is op een warme zomerdag een heerlijke plek om onder te zitten en te genieten van een goed boek of een picknick in eigen tuin. Verder wisselen, gazon, meerdere terrassen en fraaie hortensia’s elkaar af in de tuin. Aan de voorzijde van de woning is plaats om meerdere auto’s te parkeren. Via de oprit rijdt u naar de garage schuin achter de stolp. In uw eigen boomgaard staan verschillende appel- en perenbomen en er staat een walnotenboom. Aan de achterzijde van het perceel is een groot stuk grasland waar u kleinvee kunt houden. Het perceel wordt aan drie zijden omsloten door water.
U woont hier op een schitterende landelijke plek tussen de landerijen met typische Hollandse flora en fauna. De stolp is centraal gelegen tussen Heerhugowaard, Schagen en Hoorn. In de zomer biedt strandbad ‘t Skarpet, volop vermaak voor jong en oud. De dorpskern van Nieuwe Niedorp is op enkele kilometers gelegen. Hier is een divers winkelaanbod, basisonderwijs en kinderopvang. De uitvalswegen naar Alkmaar en Amsterdam zijn zeer goed bereikbaar.
De hellingshoek van een rieten dak is de meest bepalende factor voor de levensduur van het rieten dak. Des te steiler het dak des te sneller het water afgevoerd kan worden en hoe minder diep het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft droger. Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe flauwer de dakhelling, hoe langer het duurt om water af te voeren en hoe dieper het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft natter. Hoe droger het dak is hoe langer gaat het mee. De lengte van het dakvlak en de hellingshoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus hoe langer en hoe flauwer des te korter de levensduur.
Voor een rieten dak wordt een hellingshoek van minimaal 45 graden geadviseerd. De levensduur is zelfs zo afhankelijk van de hellingshoek dat men zeer grof het volgende staatje kan hanteren: NB onder de 25 graden riet nooit toepassen.
Omdat de levensduur van het rieten dak zo duidelijk van de hellingshoek afhangt, is het vooral een gewetensvraag hoe vlak men het dak durft te maken. Ook hangt de minimumhellingshoek van de vorm en de lengte van het dakvlak af. Aannemers maar vooral architecten durven hierin vaak verder te gaan dan rietdekkers.
Minimum maten
- Ronde dakkapellen (hier kan het water ook zijdelings weg): 30 graden
- Vlakke dakkapellen korter dan 2,5 meter: 30 graden
- Vlakke dakkapellen langer dan 2,5 meter: 40 graden
- Korte dakvlakken (tot 2,5 meter): 30 graden
- Overige dakvlakken: 45 graden.
Mogelijke oplossingen
Omdat het ontwerp van een woning altijd in een spanningsveld ligt van eisen, wensen en haalbaarheid, lukt het niet altijd om een juiste hellingshoek te realiseren. Er kan dan gekeken worden naar diverse oplossingen. De hellingshoek van een dakkapel kan bijvoorbeeld verbeterd worden door de dakkapel hoger in het dak te laten eindigen. Als het dakvlak hierdoor 5 graden steiler wordt dan resulteert dit direct in een langere levensduur. Ook kan het toepassen van ander materiaal dan riet een oplossing zijn.
Niet uitvoerbaar
Sommige ontwerpen kunnen gewoon niet in riet uitgevoerd worden en zullen gerealiseerd moeten worden in bijv. pannen. Bestaat er ook maar enige twijfel over de hellingshoek dan verdient het de aanbeveling deze dakvlakken niet in riet uit te voeren.
Vaak kun je aan het vierkant zien wanneer het gebouwd is. Neem bijvoorbeeld een boerderij uit 1900. De palen van deze boerderijen zijn meestal rond en niet zo breed. Hoe ouder de boerderij, hoe grover de vierkantstammen/-palen. Bij een boerderij gebouwd rond 1850 zijn de palen veel groter en de ‘vierkanten’ uit 1600 zijn in vele gevallen van eikenhout. Zo krijg je uit een vierkant veel informatie over een boerderij.
Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.
Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden.
De eerste constructie is de traditionele kap, die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.
De tweede constructie is de gesloten constructie. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm- dikte. Het rietdekken gebeurt bij deze constructie op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij de gesloten constructie geen riet meer, maar platen hout.
Benieuwd naar voor- en nadelen van de twee constucties? Lees hier onze blog
Dat een rieten dak duur is in de verzekering, is een oud verhaal wat nog steeds de ronde doet. Door de introductie van de gesloten constructie (schroefdak) is het brandrisico van het rieten dak enorm beperkt. Verzekeraars onderschrijven dit door het verlagen van de premies. De premie van een rietgedekt schroefdak is vergelijkbaar met dat van een pannendak. Verzekeraar Van Lanschot Chabot hanteert de zogenaamde Rietpolis, welke aan de wieg heeft gestaan van lage verzekeringspremies van rieten daken.
Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet. Het is om deze reden dat de hellingshoeken van een rieten dak zo steil mogelijk dienen te zijn. De hellingshoek van een rieten dak is maar 1 van de vele factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Wanneer er preventief goed onderhoud gepleegd wordt is de “normale” levensduur voor het rieten dak 35 tot 45 jaar. Maar er zijn verschillende voordelen van daken die al 80 jaar oud zijn. Omdat riet een natuurproduct is en er verschillende omstandigheden meespelen zoals de ligging (bijv. tussen bomen of niet) zit er veel verschil in de levensduur. We zien dat, hoe droger het dak kan blijven, hoe langer de levensduur van het dak is. Zo zien we een kortere levensduur van het rieten dak in boomrijke gebieden. Vuistregel is, hoe vochtiger de omgeving en het dak, hoe korter de levensduur.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.
Steeds meer stolpboerderijen worden omgetoverd tot woonhuis. Vaak blijven kenmerkende elementen zichtbaar. Waarvoor dienden die vroeger? Welke vorm of functie hebben ze nu? Een ontdekkingsreis vol schoonheid, creativiteit en historisch besef. Met deze keer in de schijnwerpers: het vierkant.