Klaver MakelaardijLandelijk wonenWoonboerderijHeerhugowaardVerlaat 5

Verlaat 5 te Heerhugowaard

€ 850.000 k.k.

Intro
Interieur
Exterieur
Plattegrond
Omgeving
Historie
Documenten
Kenmerken
Voorzieningen
Bezichtigen

Kenmerken

Inhoud:
797 m³
Bouwjaar:
1880
Perceeloppervlakte:
1.090 m²
Totale woonoppervlakte:
220 m²
Aantal kamers:
7 kamers (6 slaapkamers)
Bekijk alle kenmerken →
De makelaar van dit object
Remco Metselaar

Over deze woning

Na ruim 30 jaar bewoond te zijn door dezelfde eigenaar komt één van de oudste stolpen in Heerhugowaard in de verkoop. Historisch van buiten met hedendaags wooncomfort van binnen! Aan Verlaat 5 staat één van de oudste rietgedekte stolpen van Heerhugowaard. Zij staat op de eeuwenoude ‘Niedorperdijk’.

Kom binnen

Vroeger bevond zich in het voorste deel van de boerderij een kruidenierswinkeltje. Tegenwoordig vindt u hier de ruime woonkamer. De grote raampartijen met roedeverdeling zorgen dat er veel natuurlijke lichtinval in de woonkamer binnen komt. Naast de woonkamer bevindt zich de zeer complete keuken. De keuken heeft alle kookgemakken (Gaggenau) om heerlijke versbereide gerechten op tafel te zetten. Op de begane grond zijn ook een drietal (slaap)kamers waarvan één kamer momenteel in gebruik is als bibliotheek. Deze kamer leent zich ook uitstekend als werk-/studeerkamer. De master bedroom is gelegen aan de achterzijde en kunnen wij royaal noemen. In deze kamer zijn openslaande tuindeuren naar de achtertuin en de badkamer en suite. Ontspannen na een hectische dag doet u natuurlijk in uw eigen (infrarood) sauna! Op de verdieping zijn nog eens drie (slaap)kamers waarvan één kamer een eigen badkamer heeft.

Buiten

In de privacy volle tuin zijn meerdere terrassen gecreëerd waar u kunt genieten van deze fijne plek. Sierlijke beplanting waaronder hortensia’s en vlinderstruiken wisselen elkaar af. In het hart van zowel de voor- als achtertuin ligt een mooi groen gazon. Het geheel wordt omsloten door volwassen bomen. Achter de stolp staat een groot vrijstaand tuinhuis/buitenberging van ruim 20 m², ideaal wanneer u nog meer ruimte nodig heeft voor bijvoorbeeld hobby’s. Het tuinhuis is zo op het perceel gesitueerd dat er weinig wind in de tuin komt, hierdoor is de tuin een beschutte plek om lekker buiten te kunnen zitten. Op uw eigen erf is plek om drie auto’s te parkeren.

Plattegrond

Omgeving

De ligging is aan het zuidwestelijk deel van het Verlaat, net binnen de grens van Heerhugowaard. Op loopafstand ligt een schitterend natuurgebied, hier kunt u op ontdekkingstocht naar diverse flora en fauna. Het centrum van Heerhugowaard met alle voorzieningen vindt u op slechts 10 autominuten rijden. De dorpskern van Nieuwe Niedorp is op enkele kilometers gelegen. Hier vindt u een divers winkelaanbod, basisonderwijs en kinderopvang. Daarnaast zijn de uitvalswegen naar Schagen, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam zeer goed bereikbaar. Openbaar vervoer vindt u op slechts 100 meter en brengt u vanaf hier rechtstreeks naar Leeuwarden en Alkmaar. Bent u op zoek naar een karakteristieke woning met een hoofdletter K? Wij laten het u graag zien!

Historie

Bijna 6 eeuwen oud…
In het 3de deel van zijn serie ‘Stopboerderijen In Heerhugowaard’ vertelt historicus Henk Komen dat er in ‘1682 aan Het Verlaat vijf woningen stonden’, waaronder de stolpboerderij en wagenmakerij Verlaat 5. In de loop der eeuwen veranderde de bestemming o.m.  in (begin 20e eeuw) een winkel van Sinkel en weer later een VéGé (kruidenierswinkel).

Rond 1870 woedde er een grote brand op ’t Verlaat waarbij ook de stolp op Verlaat 5 volledig in de as werd gelegd. Hierna werd de huidige stop in al zijn glorie herbouwd met behoud van oorspronkelijke details.

Documenten

Relevante documenten zoals bijv. de NVM vragenlijst inzien? Log hier in op uw bestaande profiel of klik hier om een gratis Klaver Profiel aan te maken.

Kenmerken

Overdacht
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
1880
Soort dak
Samengesteld dak bedekt met dakpannen en riet
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte
220 m²
Overige inpandige ruimte
12 m²
Externe bergruimte
21 m²
Perceeloppervlakte
1.090 m²
Inhoud
797 m³
Indeling
Aantal kamers
7 kamers (6 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers
Badkamervoorzieningen
Douche, dubbele wastafel, sauna, vloerverwarming, wastafelmeubel, douche en wastafel
Aantal woonlagen
3 woonlagen
Voorzieningen
Energie
Energielabel
D
Isolatie
Dubbel glas, muurisolatie en vloerisolatie
Verwarming
C.v.-ketel en vloerverwarming gedeeltelijk
Warm water
C.v.-ketel
C.V.-ketel
Atag I36EC + One (2017; eigendom)
Kadastrale gegevens
HEERHUGOWAARD S 1710
1.090 m² (volle eigendom)
Buitenruimte
Ligging
Beschutte ligging
Tuin
Tuin rondom
Bergruimte
Schuur/Berging
Vrijstaand hout
Voorzieningen
Garage
Soort garage
Geen garage
Parkeergelegenheid
Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Voorzieningen

Let op! Het kan zijn dat u niet direct de door u aangevinkte voorzieningen ziet, zoom dan uit of versleep de kaart om in de buurt te kijken.

Kennisbank

Wat is de hellingshoek van een rieten dak?

De hellingshoek van een rieten dak is de meest bepalende factor voor de levensduur van het rieten dak. Des te steiler het dak des te sneller het water afgevoerd kan worden en hoe minder diep het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft droger.  Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe flauwer de dakhelling, hoe langer het duurt om water af te voeren en hoe dieper het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft natter. Hoe droger het dak is hoe langer gaat het mee. De lengte van het dakvlak en de hellingshoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus hoe langer en hoe flauwer des te korter de levensduur.

Hellingshoek en levensduur: 

Voor een rieten dak wordt een hellingshoek van minimaal 45 graden geadviseerd.  De levensduur is zelfs zo afhankelijk van de hellingshoek dat men zeer grof het volgende staatje kan hanteren: NB onder de 25 graden riet nooit toepassen.

Omdat de levensduur van het rieten dak zo duidelijk van de hellingshoek afhangt, is het vooral een gewetensvraag hoe vlak men het dak durft te maken. Ook hangt de minimumhellingshoek van de vorm en de lengte van het dakvlak af. Aannemers maar vooral architecten durven hierin vaak verder te gaan dan rietdekkers.

Minimum maten
- Ronde dakkapellen (hier kan het water ook zijdelings weg): 30 graden
- Vlakke dakkapellen korter dan 2,5 meter: 30 graden
- Vlakke dakkapellen langer dan 2,5 meter: 40 graden
- Korte dakvlakken (tot 2,5 meter): 30 graden
- Overige dakvlakken: 45 graden.

Mogelijke oplossingen
Omdat het ontwerp van een woning altijd in een spanningsveld ligt van eisen, wensen en haalbaarheid, lukt het niet altijd om een juiste hellingshoek te realiseren.  Er kan dan gekeken worden naar diverse oplossingen. De hellingshoek van een dakkapel kan bijvoorbeeld verbeterd worden door de dakkapel hoger in het dak te laten eindigen. Als het dakvlak hierdoor 5 graden steiler wordt dan resulteert dit direct in een langere levensduur. Ook kan het toepassen van ander materiaal dan riet een oplossing zijn.

Niet uitvoerbaar
Sommige ontwerpen kunnen gewoon niet in riet uitgevoerd worden en zullen gerealiseerd moeten worden in bijv. pannen. Bestaat er ook maar enige twijfel over de hellingshoek dan verdient het de aanbeveling deze dakvlakken niet in riet uit te voeren.

Wat zijn blauwbakken?

Blauwbakken zijn blauwe plavuizen die vaak gebruikt werden de lange regel van een boerderij.

Kun je aan het vierkant zien hoe oud een boerderij is?

Vaak kun je aan het vierkant zien wanneer het gebouwd is. Neem bijvoorbeeld een boerderij uit 1900. De palen van deze boerderijen zijn meestal rond en niet zo breed. Hoe ouder de boerderij, hoe grover de vierkantstammen/-palen. Bij een boerderij gebouwd rond 1850 zijn de palen veel groter en de ‘vierkanten’ uit 1600 zijn in vele gevallen van eikenhout. Zo krijg je uit een vierkant veel informatie over een boerderij.

Wat is het vierkant van een boerderij?

Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.

Wat is het verschil tussen een gesloten constructie en een traditioneel dak?

Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden.

De eerste constructie is de traditionele kap, die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.
De tweede constructie is de gesloten constructie. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm- dikte. Het rietdekken gebeurt bij deze constructie op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij de gesloten constructie geen riet meer, maar platen hout.

Benieuwd naar voor- en nadelen van de twee constucties? Lees hier onze blog

Is een rieten dak duur om te verzekeren?

Dat een rieten dak duur is in de verzekering, is een oud verhaal wat nog steeds de ronde doet. Door de introductie van de gesloten constructie (schroefdak) is het brandrisico van het rieten dak enorm beperkt. Verzekeraars onderschrijven dit door het verlagen van de premies. De premie van een rietgedekt schroefdak is vergelijkbaar met dat van een pannendak. Verzekeraar Van Lanschot Chabot hanteert de zogenaamde Rietpolis, welke aan de wieg heeft gestaan van lage verzekeringspremies van rieten daken.

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet. Het is om deze reden dat de hellingshoeken van een rieten dak zo steil mogelijk dienen te zijn. De hellingshoek van een rieten dak is maar 1 van de vele factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Wanneer er preventief goed onderhoud gepleegd wordt is de “normale” levensduur voor het rieten dak 35 tot 45 jaar. Maar er zijn verschillende voordelen van daken die al 80 jaar oud zijn. Omdat riet een natuurproduct is en er verschillende omstandigheden meespelen zoals de ligging (bijv. tussen bomen of niet) zit er veel verschil in de levensduur. We zien dat, hoe droger het dak kan blijven, hoe langer de levensduur van het dak is. Zo zien we een kortere levensduur van het rieten dak in boomrijke gebieden. Vuistregel is, hoe vochtiger de omgeving en het dak, hoe korter de levensduur.

Wat is een woonbestemming?

Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming.  Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.

Brochure aanvragen

Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan, zodat u voortaan direct alle brochures kunt bekijken.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »


Wilt u de brochure per post ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Bezichtiging plannen

Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan om vrijblijvend een afspraak te maken voor bezichtiging
of maak een afspraak via WhatsApp 06 146 319 31. Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »

Doe een bieding

Vul onderstaand formulier in om vrijblijvend een bod te doen op dit object.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »

Het bod dient minimaal 50% van de vraagprijs te zijn.
De vraagprijs van dit object is € 850.000 k.k.


Condities
  • Roerende zaken: conform lijst.
  • Koper (en zijn/haar adviseur) dient zelf te rechercheren en te verifiëren ten aanzien van gebreken, het beoogde gebruik, oppervlakte en eventuele verbouwplannen.
  • De koopovereenkomst komt pas tot stand na ondertekening door beide partijen van de koopakte.
  • Verkoper (indien particulier) is vóór ondertekening van de koopakte door beide partijen, niet gehouden aan mondelinge en/of schriftelijke overeenstemming over de verkoop van de woning/het appartementsrecht.
  • De namens Verkoper beschikbaar gestelde stukken zijn met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Door verkoper en makelaar verkoper wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. In het vertrouwen u hiermede naar behoren te hebben geïnformeerd verblijven wij.

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier