In het veelzijdige Egmond aan den Hoef wacht een perceel van ruim 1.5 hectare op u! De plek heeft een recreatieve bestemming, voor alle mogelijkheden verwijzen wij u naar de quickscan van het bestemmingsplan, hierin zijn ook de afgegeven omgevingsvergunningen verwerkt.
Dit is een prachtige kans om uw passie voor gastvrijheid te combineren met de prachtige omgeving van Egmond aan den Hoef. Laat uw creativiteit de vrije loop en creëer een onvergetelijke vakantiebestemming waar mensen steeds weer naar terugkeren.
Deze boerderij stamt uit 1983. Met een royaal oppervlak van 240 m² is er meer dan genoeg ruimte om uw ideale thuis te creëren. Bovendien is er al een fundering aanwezig voor een aanbouw van ca. 60 m², inclusief alle benodigde vergunningen. De begane grond en eerste verdieping worden casco opgeleverd, waardoor u de mogelijkheid heeft om uw persoonlijke stempel te drukken en de ruimtes precies naar wens in te vullen.
De schuur is gebouwd in 1983 en heeft een oppervlakte van 553 m². In de schuur treft u een hobbyruimte, een bar en voldoende opslagmogelijkheden. De schuur heeft een vergunning voor het creëren van een streekwinkel, waar u lokale producten kunt presenteren. Elektra, verlichting, water en een toilet zijn allemaal aanwezig. De twee overheaddeuren maken het bovendien gemakkelijk om goederen te laden en te lossen.
Het perceel ligt op de rand van het dorp Egmond aan den Hoef. Het dorp ligt aan de Noordzeekust en wordt omgeven door prachtige duinen en uitgestrekte polders. Een van de meest opvallende kenmerken van het dorp is het indrukwekkende kasteel Slot op den Hoef. Dit historische kasteel dateert uit de 10e eeuw en is een indrukwekkend overblijfsel van het middeleeuwse verleden van de regio. Het dorp telt vele voorzieningen zoals een supermarkt, verschillende eetgelegenheden en een aantal winkels. Op 7,5 km vindt u de binnenstad van Alkmaar, een bruisende stad met vele winkels en gezellige terrassen. De nabijheid van het strand (4 km van perceel) maakt Egmond aan den Hoef een populaire bestemming voor strandliefhebbers. In de zomermaanden is het strand levendig met activiteiten en watersportmogelijkheden. Voor natuurliefhebbers biedt het omliggende duinlandschap prachtige wandel- en fietsroutes. Kortom, een perfecte locatie voor een recreatiepark!
Op het perceel kan een vergunning worden verleend voor 15 staanplaatsen. Deze mogen verhuurd worden van 1 maart tot 1 oktober. Met prachtig vrij uitzicht over de landerijen is dit een perfecte locatie voor een camping.
De bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk kunt u inzien op de website ruimteplannen.nl. Bij uw eigen gemeente kunt u de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van uw omgeving inzien.
De vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu zijn samengevoegd in de omgevingsvergunning.
Het principeverzoek is geen wettelijke aanvraag. Hieraan kunt u niet het recht ontlenen dat het ruimtelijk initiatief ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Wel krijgt u duidelijkheid of de gemeente wel of niet achter het initiatief staat. U kunt geen bezwaar of beroep indienen tegen het principebesluit.
De gemeente maakt een verkenning waaruit blijkt of uw initiatief met een planologische procedure (bestemmingsplan of afwijking) mogelijk gemaakt kan worden. Deze inschatting maakt de gemeente door het (bouw)plan te beoordelen op grond van het meest recente gemeentelijk-, provinciaal-, en rijksbeleid.
De gemeente brengt in kaart welke aspecten bij de ontwikkeling van het (bouw)plan een rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld ecologische waarden, verkeer, archeologie, cultuurhistorie, etc.
Aan de hand van stap 1 en 2 wordt een inschatting van de haalbaarheid van het plan gemaakt.
Een principeverzoek is de ambtelijke benaming voor de eerste afspraak tussen een bouwaanvrager en de ambtenaar van een gemeente. Soms wordt deze eerste afspraak ook wel beginselaanvraag genoemd. U kunt een principeverzoek indienen om af te tasten wat de gemeente van uw ruimtelijk initiatief vindt. Het gaat over initiatieven die niet in het geldende bestemmingsplan passen. Het bestemmingsplan geeft aan waarvoor u de grond mag gebruiken en wat de bouwmogelijkheden zijn.
Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro. Deze aanvraag wil dan nog niet zeggen dat er een positief antwoord op de vraag komt.
Voordat u deze aanvraag indient is het verstandig om goed te weten wat de gemeente van de nieuwe plannen vindt. Voor de aanvraag moet u de visie van de gemeente namelijk wel mee hebben. Een gemeente mag uiteindelijk zelf bepalen of ze in de aanvraag meegaat. Er zijn wel wat dingen waar een gemeente rekening mee dient te houden, bijvoorbeeld de visies voor dat gebied. Het kan zijn dat deze visies opgesteld zijn door de gemeente zelf, maar over het algemeen zijn ze opgezet in samenwerking met de provincie.
Een toewijzing van een wijziging in het bestemmingsplan dient een gemeente dan ook weer te verantwoorden tegenover de provincie. De kosten van de aanvraag zullen door de aanvrager zelf betaald moeten worden.
Het bestemmingsplan is een bindend plan. Dit geldt zowel voor de burger als voor de overheid. Wanneer er een vergunning aangevraagd wordt voor een winkelpland, een schuur of een ander gebouw, dan wordt deze getoetst aan het bestemmingsplan.
Wanneer er in de regelgeving staat dat er gebouwd mag worden, dan wordt er een vergunning afgegeven door de gemeente. Het is niet zo dat de gemeente zelf mag bepalen of de vergunning wel of niet wordt afgegeven, een gemeente heeft zich ook te houden aan het bestemmingsplan. Indien u het vermoeden heeft dat de gemeente zelf aan het beslissen is, lees dan de regels van het geldende bestemmingsplan goed door.
Als u dan van mening bent dat de beslissing anders had moeten zijn, teken dan bezwaar aan. Motiveer deze goed aan de hand van de regels van het bestemmingsplan. Alles zal dan opnieuw bekeken en getoetst moeten worden. Wanneer een gemeente een nieuwe beslissing neemt, zullen ze deze goed moeten kunnen onderbouwen.
Het bestemmingsplan kunt u opvragen bij de gemeente. Tegenwoordig zijn er steeds meer plannen digitaal inzichtelijk. Deze kunt u vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.