Klaver Makelaardij is dé makelaar voor Nieuwe Niedorp en omgeving

Nieuwe Niedorp

Bent u van plan om uw huis te verkopen in Nieuwe Niedorp? Of heeft u juist het idee om een woning te kopen in Nieuwe Niedorp? Van tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1 kap woning tot appartement is Klaver Makelaardij de specialist! U bent bij ons aan het juiste adres…

Verkoopmakelaar Nieuwe NiedorpBekijk ons aanbod in Niedorp en omgeving

Hieronder leest u meer over de faciliteiten, geschiedenis en evenementen in Nieuwe Niedorp

Faciliteiten in Nieuwe Niedorp

Nieuwe Niedorp staat bekend om haar authentieke Dorpsstraat en de grote Kloosterkerk bij de rotonde. Daarnaast blinkt ze als dorp uit in haar voortreffelijke voorzieningen zoals een groot winkelcentrum met o.a.:

 • Jumbo Supermarkt
 • Action
 • Kinderkledingwinkel
 • Damesmode
 • Bloemenwinkel
 • Viswinkel
 • Drogist
 • Fietsenzaak
 • De verse 4: Groenteboer / kaaswinkel / slager / bakkerVerderop in het dorp vindt u een Aldi en er is een gezondheidscentrum, consultatiebureau, dokterspraktijk, verschillende kapperszaken, een juwelier en elektra zaak. Kortom, voor uw dagelijkse boodschappen hoeft u het dorp niet uit en kunt u alles te voet of per fiets redden.

Het is niet voor niets dat het kantoor van Klaver Makelaardij in dit pittoreske dorp staat.

Heeft u kinderen? In dit dorp zijn drie basisscholen en verschillende kinderopvangcentra met peuterscholen. Het park, dat tussen Winkel en Nieuwe Niedorp in ligt is heerlijk om doorheen te wandelen of om uw kinderen te laten spelen.

Als u buiten de deur wilt eten kunt u ook goed uit de voeten. Het restaurant Red Chili is een aanrader voor ieder die van culinaire hoogstandjes houdt. Verder vindt u Restaurant de Rijd aan het water De Rijd. Hier is ook een haven en in de winter kunt u schaatsen. Tevens is er een dorpshuis, een snackbar, een pizzeria en een café.

Ten midden van de Dorpsstraat zijn de sportvelden waar een voetbal-, tennis en handbalvereniging zijn gevestigd.

Nieuwe Niedorp is een dorp met veel middenstand en een bruisende gemeenschap.

Geschiedenis van Nieuwe Niedorp

De plaats komt in 1298 voor als Nieweniedorp, de plaatsnaam zou mogelijk verwijzen naar een nieuwe woonkern die ontstaan was. In 1206 was er namelijk sprake van Nyedorp, duidend op een nieuw ontstane woonkern. Uiteindelijk valt de woonkern in tweeën en in 1298 spreekt men van een Nieuwe en een Ouwe (duidend op Oude Niedorp).

Een andere mogelijkheid is dat Niedorp een samentrekking is van Ten-iedorp, wat waterdorp betekent. Nieuwe Niedorp verwijst dan naar een nieuw ontstaan waterdorp.
Nieuwe Niedorp was van oudsher een overwegend vrijzinnig hervormd dorp, zoals de meeste dorpen in het noorden van de Kop van Noord-Holland waren. In 1920 was meer dan 50% van de bevolking vrijzinnig hervormd.

Van 1894 tot 1929 had Nieuwe Niedorp een hervormd predikant die ook landelijk bekend was als een van de zogenaamde “rooie dominees”, Nicolaas J. C. Schermerhorn, een aangetrouwde neef van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. In 1904 was hij samen met Nieuwenhuis een van de oprichters van de Internationale Anti-Militaristische Antimilitaristische Vereniging, en van 1910 tot 1923 was hij redacteur van De Wapens Neder. Hij schafte onder andere de zondagochtenddiensten, de doop en het traditionele bidden tijdens de diensten af, en zijn antimilitaristisch activisme bekocht hij in 1916 met vijftien dagen hechtenis. Dankzij de vrijzinnige traditie van dit deel van Noord-Holland leidden de conflicten die hij met de kerk over zijn anarchistische overtuigingen had echter nooit tot zijn ambtsuitzetting.

Sterker nog: toen zijn opvolger iets te voortvarend een meer traditionele koers probeerde in te slaan, werd deze binnen twee jaar door de kerkenraad tot aftreden gedwongen.

Schermerhorn speelde ook een inspirerende rol voor de christen-anarchistische commune (of “landbouwkolonie”) die een halve eeuw lang, vanaf 1903 of 1904, in Nieuwe Niedorp bestond, de langst overlevende van haar soort.

Nieuwe Niedorp was tot 1970 een zelfstandige gemeente, waartoe ook het gehucht Terdiek behoorde, dat nog altijd formeel onder Nieuwe Niedorp valt. Daarna ging het dorp op in de gemeente Niedorp, die in 2012 weer opging in de gemeente Hollands Kroon. Het dorp kreeg in 1415 tezamen met het dorp Oude Niedorp stadsrechten en de stad kreeg de naam Stede Niedorp. Inwoners van Nieuwe Niedorp worden ‘dotten’ genoemd. ‘Dotten’ is afgeleid van het West-Friese woord kladodders. Het betekent pas uitgebroede vogel, bijvoorbeeld een duif of spreeuw.

Bron geschiedenis: Wikipedia

Ook specialist in landelijk wonen!

Buiten wonen? Landelijk wonen? Wonen in rust en ruimte? Klaver Makelaardij is ook dé makelaar als het gaat om landelijk wonen in Noord-Holland. We kennen de huizen, zijn bekend in de omgeving, we verstaan de mensen en zijn op de hoogte van de mogelijkheden.

Woonboerderijen, stolpen, nieuwbouw, vrijstaande huizen, met name in het segment van percelen groter dan 1.000 m² zijn we als verkoop- een aankoopmakelaar ijzersterk. Onze aanpak? Buitengewoon bijzonder, maar vooral buitengewoon persoonlijk.

Bekijk ons aanbod landelijk wonenVerkoopmakelaar landelijk wonen

Op de kaart

Sorry, Street View is niet beschikbaar voor deze kaart.
Laden...


Let op! Het kan zijn dat u niet direct de door u aangevinkte voorzieningen ziet, zoom dan uit of versleep de kaart om in de buurt te kijken.

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp in Nieuwe Niedorp?

Hieronder vindt u ons aanbod in de omgeving van Nieuwe Niedorp. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Recent verkocht in Nieuwe Niedorp

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed