Schrijf uw eigen geschiedenis op een historische plek…
Al rijdend door de mooie karakteristieke lintbebouwing van Oostwoud komt u aan bij deze nog mooiere, compleet gerenoveerde stolp op Oosteinde 43. Met maar liefst 4 slaapkamers op de begane grond en nog eens 3 slaapkamers op de verdieping is dit een echt familiehuis (bijna 350 m² woongenot). Deze historisch en vooral ook rijk gebouwde stolp heeft aan de voorzijde een sierlijke dakspiegel en prachtige elementen in het metselwerk. De stolp dateert officieel uit 1895, er is zelfs sprake van dat het originele vierkant al in 1790 is gebouwd. Destijds gebruikte men voor het bouwen van vierkant-gebinten oude scheepsmasten van VOC-schepen. Het geheel staat op een schitterend perceel van maar liefst 1.345 m²!
Aan de binnenzijde van de woning zijn de historische elementen nog goed zichtbaar. Zo is het vierkant door de gehele woning in het zicht gebleven. Hier komt het beste van twee werelden samen, het is een perfect uitgebalanceerd geheel! De markante historische details worden geflankeerd door een prachtig modern ontwerp van de gerenommeerde architect Piet Boon.
In 2007 heeft er namelijk een grootschalige verbouwing plaatsgevonden. Hierbij zijn onder andere alle vertrekken gemoderniseerd, zijn de kozijnen vervangen en is er een complete verdieping gerealiseerd. Doordat de stolp opnieuw is ingedeeld, is het een bijzonder licht en ruimtelijk geheel geworden. Er is in alle vertrekken prachtige natuurlijke lichtinval, een bijzonderheid voor een stolp! Alle elementen in het huis zijn van een zeer hoge kwaliteit en de gehele stolp is voorzien van dubbel glas. Verder biedt de woning een optimaal compromis tussen landelijk wonen en toch de geborgenheid van een dorpskern.
De stolp heeft de perfecte ligging op de zon, met een tuin op het zonnige zuiden, grenzend aan doorgaand vaarwater bent u hier werkelijk de koning te rijk. Door de fijne ligging aan het water kunt u uw sloep instappen om de prachtige polder van Oostwoud te ontdekken. Door het open vaarwater, vaart u naar natuurgebied Egboetswater, de grote Vliet en vervolgens door Medemblik naar het IJsselmeer. In de winter kunt u uw ‘Noren’ aantrekken om op natuurijs te schaatsen. Achter op het perceel staat het vrijstaande bijgebouw met een vaste trap naar de verdieping. Deze is momenteel in gebruik als garage. De ligging is landelijk en toch ook weer heel centraal, want de A7 richting Amsterdam en Leeuwarden is op nog geen 5 minuten van de woning gelegen. Plan snel een bezichtiging in om dit geheel in een oase van rust te ervaren.
Als u de buitenzijde heeft bewonderd dan vervolgt u de weg via het lange oprijpad naar de entree. Achter de voordeur gaat een unieke stolpboerderij verborgen gekenmerkt door warmte, historie en moderniteit. De lange hoge hal met nostalgische 19e eeuwse balken geeft u toegang tot de woonkamer, vier (slaap)kamers, een toilet en een bergkast. Tevens is er in de hal een grote trapkast aanwezig. Zoals eerder vermeld heeft er in 2007 een grote verbouwing plaatsgevonden onder architectuur van Piet Boon (uitgevoerd door aannemersbedrijf Schouten uit Zwaagdijk). Tijdens de verbouwing zijn ook alle technische installaties en een groot deel van de elektra en bekabeling vernieuwd. Daarbij is in 2004 de ruime woonkamer met sfeervolle haard van tweedelig naar eendelig gemaakt en is daar een Jatoba vloer geplaatst. Het vierkant is nog goed zichtbaar in de woonkamer. Vanuit de woonkamer kijkt u door de grote raampartijen naar de verzorgde tuin op het zuiden. De luxe open keuken (2017), met vloerverwarming staat in verbinding met de woonkamer. Met een ATAG combi-oven, ATAG 5-pits kookplaat, Siemens vaatwasser en Siemsens koelvriescombinatie is de keuken van alle gemakken voorzien. De hal geeft toegang tot vier (slaap)kamers op de begane grond, deze geven u veel mogelijkheden. Zo kunt u één van de kamers gebruiken als praktijkruimte of kantoorruimte aan huis. Op de begane grond is tevens een badkamer aanwezig, voorzien van vloerverwarming. Kansen en mogelijkheden alom!
Via de trap komt u op de eerste verdieping. Deze verdieping heeft een eikenhouten vloer. Voorheen keek u vanuit de woonkamer rechtstreeks tegen het dak van de stolpboerderij. In 2007 is er een complete bovenverdieping en zolderdieping gebouwd. Achter de luxe eiken fineer deuren op de eerste verdieping schuilen drie zeer ruime kamers, maar liefst twee badkamers (waarvan één en suite), een wasruimte en een toilet. De slaapkamers zijn speels ingedeeld waarbij de historische balken in alle slaapkamers goed zichtbaar zijn. Ook hier is er weer mooi contact tussen de houten balken en de moderne details. De ‘master bedroom’ is een royale kamer met veel kastruimte en twee dakramen. Vanuit deze slaapkamer loopt u de en suite badkamer in, hier is een ligbad, twee wastafels en een inloopdouche met Boffi douchekop. De overige twee slaapkamers zijn ook zeker royaal te noemen en hebben een speels karakter. Daarnaast is er nog een separate badkamer aanwezig.
Deze badkamer heeft een dubbele wastafel en een inloopdouche. Op de eerste verdieping is verder ook een separaat toilet. Beide badkamers beschikken over elektrische vloerverwarming en spiegelverwarming. Bovengenoemde ruimtes hebben allen een buitengewone Terrazzo vloer.
Een vaste trap op de eerste verdieping brengt u naar de zolderverdieping. Onder de vaste trap bevindt zich een grote trapkast met veel bergruimte. Deze verdieping leent zich uitstekend voor het creëren van bijvoorbeeld een extra slaapkamer of voor een andere bestemming. Op deze verdieping bevinden zich tevens de mechanische ventilatie, de cv ketel en de 300 liter boiler met lekbak.
In 2019 heeft de voortuin een grondige renovatie ondergaan: gazon, bomen, beukenhagen en beplanting zijn vernieuwd en is de voortuin voorzien van tuinverlichting. Verder is de erfafscheiding geheel vernieuwd (zwart Douglas hout) en is er een toegangspoort geplaatst. De bestrating van het oprijpad is opnieuw gelegd.
De royale achtertuin is gelegen op het zonnige zuiden. In de achtertuin tuin zijn voldoende zitplekken en zijn er stopcontacten aanwezig. De tuin heeft verder nog twee grote pluspunten. Enerzijds het doorgaand vaarwater waaraan de tuin grenst. Anderzijds het vrijstaande bijgebouw/garage. Het lange oprijpad en de garage zorgen voor voldoende parkeergelegenheid op uw eigen erf.
Oostwoud is een landelijk gelegen dorp nabij de historische stad Medemblik. In het dorp is een basisschool, kinderopvang en de winkel- sportvoorzieningen zijn op slechts enkele kilometers te vinden. Een schitterende plek waar u fantastisch zult wonen!
Openbaar vervoer vindt u op slechts enkele minuten wandelen en brengt u vanaf hier rechtstreeks naar Hoorn. Voor recreatie en watersport bent u hier ook op het juiste adres. Binnen een mum van tijd bent u bij het IJsselmeer met al haar mooie havens. Door de ligging aan doorgaand vaarwater kunt u varend een mooie ronde Oostwoud maken. Of u vaart richting het fraaie natuurgebied Egboetswater dan wel recreatieplas de Groote Vliet nabij het IJsselmeer. De centrale ligging ten opzichte van de A7 maakt het geheel compleet met Amsterdam op slechts 30 autominuten rijden
Het bijgebouw staat schuin achter de stolp en is momenteel in gebruik als garage. Op de begane grond is een kleine keuken aanwezig. Hier kunt u uitstekend genieten van een kop koffie aan het water. In het bijgebouw is ook nog een verdieping. Deze verdieping is via een vaste trap te bereiken en biedt u ook weer voldoende gebruiks mogelijkheden.
Let op! Het kan zijn dat u niet direct de door u aangevinkte voorzieningen ziet, zoom dan uit of versleep de kaart om in de buurt te kijken.
De hellingshoek van een rieten dak is de meest bepalende factor voor de levensduur van het rieten dak. Des te steiler het dak des te sneller het water afgevoerd kan worden en hoe minder diep het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft droger. Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe flauwer de dakhelling, hoe langer het duurt om water af te voeren en hoe dieper het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft natter. Hoe droger het dak is hoe langer gaat het mee. De lengte van het dakvlak en de hellingshoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus hoe langer en hoe flauwer des te korter de levensduur.
Voor een rieten dak wordt een hellingshoek van minimaal 45 graden geadviseerd. De levensduur is zelfs zo afhankelijk van de hellingshoek dat men zeer grof het volgende staatje kan hanteren: NB onder de 25 graden riet nooit toepassen.
Omdat de levensduur van het rieten dak zo duidelijk van de hellingshoek afhangt, is het vooral een gewetensvraag hoe vlak men het dak durft te maken. Ook hangt de minimumhellingshoek van de vorm en de lengte van het dakvlak af. Aannemers maar vooral architecten durven hierin vaak verder te gaan dan rietdekkers.
Minimum maten
- Ronde dakkapellen (hier kan het water ook zijdelings weg): 30 graden
- Vlakke dakkapellen korter dan 2,5 meter: 30 graden
- Vlakke dakkapellen langer dan 2,5 meter: 40 graden
- Korte dakvlakken (tot 2,5 meter): 30 graden
- Overige dakvlakken: 45 graden.
Mogelijke oplossingen
Omdat het ontwerp van een woning altijd in een spanningsveld ligt van eisen, wensen en haalbaarheid, lukt het niet altijd om een juiste hellingshoek te realiseren. Er kan dan gekeken worden naar diverse oplossingen. De hellingshoek van een dakkapel kan bijvoorbeeld verbeterd worden door de dakkapel hoger in het dak te laten eindigen. Als het dakvlak hierdoor 5 graden steiler wordt dan resulteert dit direct in een langere levensduur. Ook kan het toepassen van ander materiaal dan riet een oplossing zijn.
Niet uitvoerbaar
Sommige ontwerpen kunnen gewoon niet in riet uitgevoerd worden en zullen gerealiseerd moeten worden in bijv. pannen. Bestaat er ook maar enige twijfel over de hellingshoek dan verdient het de aanbeveling deze dakvlakken niet in riet uit te voeren.
De dars (of dors) is een ruimte in een stolpboerderij die van voor naar achteren loopt, soms van zijgevel tot zijgevel. Aan de buitenkant is de dars (of dors) te herkennen aan de grote darsdeuren. De naam komt van het dorsen van het graan op de dorsvloer. De naamgeving (dars of dors) is afhankelijk van het spraakgebruik per regio.
Vaak kun je aan het vierkant zien wanneer het gebouwd is. Neem bijvoorbeeld een boerderij uit 1900. De palen van deze boerderijen zijn meestal rond en niet zo breed. Hoe ouder de boerderij, hoe grover de vierkantstammen/-palen. Bij een boerderij gebouwd rond 1850 zijn de palen veel groter en de ‘vierkanten’ uit 1600 zijn in vele gevallen van eikenhout. Zo krijg je uit een vierkant veel informatie over een boerderij.
Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.
Vanaf 1 januari 2021 gaat de bepaling van het energielabel niet meer digitaal, maar moet er een afspraak worden gemaakt met een energieadviseur. De adviseur komt langs, inspecteert de woning en bepaalt op basis van kenmerken als isolatie, afmetingen en warmtebronnen hoeveel energie de woning verbruikt.
De adviseur komt bij u thuis en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:
Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:
Zo stelt de energieadviseur het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.
Bij verkoop of verhuur van een woning is een definitief energielabel verplicht. Een voorlopig energielabel is hierbij niet voldoende. Het ontbreken van een definitief energielabel bij de levering van de woning kan een boete opleveren.
De energieadviseur berekent de energieprestatie en registreert deze. Hierna ontvangt u het afschrift van het energielabel. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:
Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:
Zo stelt de energieadviseur het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.
Het definitief energielabel van een woning geeft met de klasses A (zeer energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig) aan hoe energiezuinig een woning is. Daarnaast geeft het label inzicht in de woningkenmerken, woningtype, isolatie, beglazing en verwarming. Ook worden de eventuele energiebesparende mogelijkheden benoemd.
Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden.
De eerste constructie is de traditionele kap, die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.
De tweede constructie is de gesloten constructie. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm- dikte. Het rietdekken gebeurt bij deze constructie op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij de gesloten constructie geen riet meer, maar platen hout.
Benieuwd naar voor- en nadelen van de twee constucties? Lees hier onze blog
Dat een rieten dak duur is in de verzekering, is een oud verhaal wat nog steeds de ronde doet. Door de introductie van de gesloten constructie (schroefdak) is het brandrisico van het rieten dak enorm beperkt. Verzekeraars onderschrijven dit door het verlagen van de premies. De premie van een rietgedekt schroefdak is vergelijkbaar met dat van een pannendak. Verzekeraar Van Lanschot Chabot hanteert de zogenaamde Rietpolis, welke aan de wieg heeft gestaan van lage verzekeringspremies van rieten daken.
Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet. Het is om deze reden dat de hellingshoeken van een rieten dak zo steil mogelijk dienen te zijn. De hellingshoek van een rieten dak is maar 1 van de vele factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Wanneer er preventief goed onderhoud gepleegd wordt is de “normale” levensduur voor het rieten dak 35 tot 45 jaar. Maar er zijn verschillende voordelen van daken die al 80 jaar oud zijn. Omdat riet een natuurproduct is en er verschillende omstandigheden meespelen zoals de ligging (bijv. tussen bomen of niet) zit er veel verschil in de levensduur. We zien dat, hoe droger het dak kan blijven, hoe langer de levensduur van het dak is. Zo zien we een kortere levensduur van het rieten dak in boomrijke gebieden. Vuistregel is, hoe vochtiger de omgeving en het dak, hoe korter de levensduur.
Een kangoeroewoning is goed voor de portemonnee. Beide gezinnen delen immers de kosten met betrekking tot het vastgoed.
Wat betreft de hypotheek: meestal wordt een kangoeroewoning volgens het kadaster gezien als één onroerend goed. In dat geval kunnen meerdere gezinnen de eigendom alleen in mede-eigendom kopen en zullen álle eigenaren moeten tekenen voor de lening.
Kangoeroewonen betekent dat twee of drie generaties samenwonen in hetzelfde huis, maar toch apart. Elk gezin heeft dus een privéwoning. Er hoeft niet noodzakelijk een familiaire band te zijn tussen de gezinnen. Kangoeroewonen of zorgwonen is een trend welke is overgewaaid uit de Scandinavische landen, die nu al flink is ingeburgerd in onze contreien. Lees hier ook onze blog.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan, zodat u voortaan direct alle brochures kunt bekijken.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan om vrijblijvend een afspraak te maken voor bezichtiging
of maak een afspraak via WhatsApp 06 146 319 31. Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Vul onderstaand formulier in om vrijblijvend een bod te doen op dit object.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »