Klaver Blog

Hoe financier ik een bouwkavel?

Lees verder

Het financieren van een bouwkavel roept bij veel mensen vragen op. Waar moet ik rekening mee houden? Wat gaat het me kosten? Klaver Makelaardij en Bas Zuurbier van Company Finance krijgen dagelijks te maken met mensen die een bouwkavel willen kopen en op zoek zijn naar informatie over financiering. We lichten de mogelijkheden in deze blog graag voor u uit.

,,Wij zien vaak dat klanten een mooie bouwkavel zien en daar hun nieuwe woning op willen bouwen”, zegt Geert Klaver. ,,Maar voor een bank is het belangrijk dat het totale financieringsplan duidelijk is. Alleen het financieren van een stuk grond is lastig en komt bijna niet voor. In sommige gevallen heb je zelfs al een vergunning nodig, voordat je kan gaan beginnen met de financieringsaanvraag.”

,,Voor deze financieringsaanvragen schakelen wij dan Bas Zuurbier in en zo is de cirkel rond”, vervolgt Geert.

Wat komt er bij een goede financieringsaanvraag kijken?

,,In het begin worden er veel vragen gesteld voor het opstellen van een goede financieringsaanvraag. Er moet over veel zaken al duidelijkheid zijn. Dat vergt een goede samenwerking tussen de koper, de adviseur en de bouwkundigen. Daarbij is een goed inzicht in de huidige financiën een vereiste. Zit er bijvoorbeeld nog een buffer in, waardoor iemand meer kan lenen? De financiering moet namelijk voor het hele totaalplaatje aangevraagd worden, inclusief badkamer, keuken enz.”, zegt Bas Zuurbier.

,,Omdat ik zelf het hele traject heb doorlopen bij de bouw van ons eigen huis, kan ik je uit ervaring vertellen dat het een heel leerzaam en leuk proces is. Je kan alles zelf bepalen. Maar je moet wel geduld hebben, want er zijn veel stappen die je moet nemen.”

,,Vaak begint het bij een schetsontwerp die je moet laten maken en daarna indient bij de gemeente. Die kijkt of jouw plannen voldoen aan de regels van het beeld-kwaliteitsplan, ook wel kavelpaspoort genoemd. Denk hierbij aan maximale nokhoogte, afstand tot de buren en de straat, de kleurstelling en het volume van het huis.

Zo’n traject kan tussen de 4 en 6 maanden duren, omdat de gemeente ook wettelijke termijnen mag en moet hanteren. In sommige gevallen wordt er ook een taxatie gemaakt aan de hand van de schetsen, zodat er een schatting gemaakt kan worden wat het geheel straks waard is.”

Kostenplaatje

,,In het beginsel is de koop van een bouwkavel inclusief BTW en zonder overdrachtsbelasting. Daarnaast moet je de omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente en leges betalen. Voor een vrijstaande woning met garage is dit circa 8.000 euro. Dit is echter per gemeente erg verschillend. Ook het inschakelen van een bouwkundig bureau of een architect brengt kosten met zich mee. Voor een vergunningstraject moet je minimaal rekening houden met 10.000 euro.” 

Laten we een voorbeeld schetsen.

  • Aankoop kavel: €250.000
  • Bouw woning: €300.000
  • Keuken/vloer etc.: €50.000
  • Leges: €8.000
  • Vergunningsaanvraag: €10.000
  • Hypotheek/notaris: €4.000
  • Onvoorzien/tuin: €28.000

Totale investering: €650.000

Stel overwaarde: €150.000
Benodigde hypotheek: €500.000

Conclusie:

Bij de aankoop van een bouwkavel komt meer kijken dan bij het aankopen van een bestaande woning. Het is een leuk, maar ook een langdurig traject. Met hulp van de juiste specialisten, kan het regelen van de vergunning en financiering soepel verlopen zonder verrassingen achteraf.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met Klaver Makelaardij of Bas Zuurbier van Company Finance.

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier