Klaver Blog

Verhuizen met kinderen. Hoe doen we dat?

Lees verder

Dag Leidseplein. Hallo Kermis.

Wanneer je opgroeit, in een landelijke omgeving als Schagen, heb je geen flauw idee dat het bijzonder is om uit school nog even naar het strand te gaan. Dat het bijzonder is dat je als kleuter zelf naar school loopt. En dat het buitengewoon bijzonder is om altijd buiten te spelen. Gewoon alleen, met je vriendjes.

Je denkt dat iedereen zo opgroeit. Totdat je gaat studeren en werken in Amsterdam. Je ontmoet mensen die vroeger alleen maar naar buiten mochten als hun moeder mee ging. En dan mochten ze fietsen op de stoep. Van de ene hoek naar de andere. Mensen die de zee alleen tijdens de zomervakantie zagen. Met mooi weer gingen ze naar het park. Het park!

Ik realiseerde me dat ik een bofkont was. Opgroeien in een veilige en rustige omgeving, met alle ruimte om mee heen en het strand zo dicht bij dat je de zee bijna kunt ruiken. Door mijn studievrienden werd ik uitgelachen. Strand? Buiten spelen? Zij gingen in het weekend naar het theater. Of een te gek museum. En waren bovendien iets meer ‘streetwise’ dan dit ‘boertje van buiten’. Ieder zijn ding, ieder zijn eigen perceptie, ieder zijn eigen voorkeuren. Dat was de les die ik leerde.

Het waren tien fantastische jaren in Amsterdam. Toch wist ik één ding zeker. Als ik later groot ben ga ik weer terug. Terug naar het buitenleven. Mijn eventuele toekomstige kinderen laten opgroeien in een rustige, ruime en groene omgeving. En met de eerste kleine op komst besloten mijn lief en ik ons boeltje in te pakken.

Natuurlijk mis ik het. Het anoniem op straat lopen. De reuring om je heen, altijd. Het contact met al die verschillende culturen. De musea en theaters. De grachten. Het Leidseplein…

Maar wat ik ervoor terug krijg is het waard. Buitengewoon bijzonder landelijk leven. Bovendien heeft Schagen stadrechten en dus officieel een stad. We zitten op slechts 50 minuten treinen van Amsterdam, hebben inmiddels een eigen bioscoop, een jaarlijkse kermis, bloemzaken waar ze tulpen verkopen, de meeste horecazaken per inwoner in Nederland én een HEMA. Het is buitengewoon bijzonder.

Verhuizen met kinderen. Hoe doen we dat?
Verhuizen. Er nogal wat bij kijken. Zeker wanneer je kinderen hebt. Voor hen is het vaak extra spannend. Natuurlijk, ze zijn flexibel, passen zich gemakkelijk aan en zolang ze op de basisschool zitten is er nog niet zoveel aan de hand. In praktijk is het voor onze kleintjes vaak gecompliceerder. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook in dit geval. Verhuizen met kinderen vereist net wat extra planning en aandacht dan normaal.

Daarom wat tips uit eigen ervaring:

Het vertelmoment

Wees open en duidelijk. Leg uit waarom jullie willen en gaan verhuizen. En vooral welke voordelen het allemaal oplevert voor iedereen. Wees positief over de verhuizing. Ook wanneer je zelf door de verhuisdozen het groene bos even niet meer voor je ziet.

Het keuzemoment

Natuurlijk ben jij de ouder en bepaal jij of, wanneer en waar jullie naar toe gaan verhuizen. Maar bespreek het ook met je kind / de kinderen. Welke wensen zijn er? Door ze in een vroeg stadium te betrekken bij (eventuele) plannen, gaat het leven en wordt het ook voor hen concreet. Het wordt een avontuur dat jullie samen beleven.

De planning

Het is het beste om te verhuizen met kinderen in een relatief rustige periode rond vakanties bijvoorbeeld. Kunnen ze eerst het ene afsluiten, even bijkomen, en zich dan volop storten in het nieuwe avontuur.

De nieuwe school of crèche

Start ruim op tijd met het zoeken naar een andere school en geschikte kinderopvang. Stel een lijst op met jouw wensen en die van je kinderen. Neem ze mee om kennis te maken en laat ze eventueel vast een proef dag meedraaien.

Bekijk de info video van Kinderopvang de Hooijbergh

De nieuwe kamer

Misschien zit je niet te wachten op een knalroze muur en wil je het Cars-behang echt achterlaten. Echter het is nu eenmaal zo dan wanneer mensen (en dus ook kinderen) zelf mee mogen beslissen, ze veranderingen sneller en gemakkelijker accepteren.

Het inpakken

Laat het hele gezin helpen bij het inpakken. Al is het één doos. Op deze manier wordt het abstracte begrip ‘verhuizen’ meteen een heel stuk tastbaarder.

Het huis

Neem de tijd om voorafgaand aan de daadwerkelijke verhuisdag alvast een paar keer het nieuwe huis en de nieuwe buurt te verkennen. Laat de leuke dingen zien van jullie toekomstige woonplaats. De speeltuin, het strand, het bos, een leuk museum. Zo creëer je positieve associaties met het ‘nieuwe’ en dingen om naar uit te kijken.

De verbouwing

Mensen willen zich graag nuttig voelen en maken. Kinderen ook. Laat ze meehelpen en kleine klusjes uitvoeren. Voor een kind is het leuk om hierbij betrokken te worden en echt het gevoel te hebben een bijdrage te hebben geleverd.

De verhuizing

Het is druk en hectisch en in principe niet het meest ideale moment voor een kind om bij aanwezig te zijn, maar zorg dat je kind(eren) wel bij de verhuizing aanwezig is. Of even. Zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe hun spullen naar het nieuwe huis gaan.

Het afscheid

Houd bij je planning rekening met een afscheid. Groot of klein, ze hebben vriendjes en die gaan ze missen. En zij hen. Kondig jullie verhuizing dus op tijd aan op school of op de crèche, zodat zij een afscheidscadeau kunnen voorbereiden en jij een traktatie of een feestje.

Niet vergeten

De periode rond de verhuizing is voor iedereen een hectische tijd. Probeer echter voor je kind zo veel mogelijk regelmaat te houden. Houd vast aan jullie dagelijkse routine. En pak een aparte doos in voor je kind(eren) die niet met de verhuiswagen mee gaat. Zorg dat het favoriete speelgoed, de knuffels of IPad snel te vinden zijn en niet ergens ‘onderop’ belanden.

Tot slot:

Maak er niet alleen een avontuur van het verhuizen, maar ook een feestje. Ondanks dat jouw hoofd er wellicht niet naar staat. Om welke reden je ook verhuist, of je er op voor- of achteruit gaat. Jullie maken een nieuwe start en die moet goed beginnen.

Verhuizen vanuit de stad naar de kop van Noord-Holland?
Bekijk ons landelijk wonen aanbod

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier