Klaver Blog

De opkomst van Tiny Houses

Lees verder

Tjalk 2 - Bodemloket

Een Tiny House, je hoort het steeds vaker, maar wat is een Tiny House?

Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze zijn overgewaaid uit Amerika, waar de Tiny House Movement is ontstaan. Ze worden gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een meer eenvoudig leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een Tiny House is maximaal 50 m2, (deels) zelfvoorzienend en functionerend als full-time bewoonde woning. Er zijn mobiele- en permanente versies. Deze huisjes staan voor leven op kleine voet, waardoor er ruimte wordt gecreëerd voor het opbouwen van relaties en de natuur. Een Tiny House is een middel om het leven dat je wenst te realiseren.

Geschiedenis

Het ontstaan van Tiny Houses in Amerika is voortgekomen uit een aantal verdrietige gebeurtenissen. Door de instortende economie en rampen als orkaan Katrina raakten mensen hun huizen kwijt en konden starters moeilijker aan een woning komen. Er ontstond behoefte voor betaalbare en flexibele woonvormen. Dit zorgde er voor dat mensen hun eigen huisjes gingen bouwen. Inmiddels is de populariteit van de huisjes enorm gegroeid in Amerika., er zijn ondertussen honderden boeken, blogs, series als Tiny House Nation, hele Tiny House dorpen en de eerste Tiny House ‘Jamboree’ (een internationaal kamp voor Scouts) die maar liefst 40.000 bezoekers trok. De rest van de wereld volgt en ook in Europa duiken er overal liefhebbers en bouwers op.

Tjalk 2 - Bouwdossier carport

Filosofie; genoegen nemen met genoeg

De keuze voor een Tiny House is voor veel mensen verschillend. De ene kiest voor een Tiny House uit milieuoverwegingen. De ander puur vanwege het reduceren van kosten, waardoor er minder gewerkt hoeft te worden en er meer tijd over blijft voor andere zaken in het leven. Ook voor studenten, migranten of gebroken gezinnen biedt een Tiny House een oplossing. Over het algemeen gaat wonen in een Tiny House over het leven in een woning die volledig aansluit bij de wensen of situatie van de bewoners.

Een mooie filosofie is die van de Tiny House Movement: genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om wat werkelijk belangrijk is.

Stel jezelf hierbij de vraag; hoeveel ruimte heb ik nodig om prettig te kunnen leven zonder overtollige ballast? Hoe kan ik mijn woonsituatie zo gezond, milieuvriendelijk en zo vrijheid bevorderend mogelijk inrichten op een manier die bij mij past? Dit verschilt natuurlijk per persoon.

Vergunningen en regelgeving

Op dit moment is de enige mogelijkheid om een Tiny Home te bouwen, wettelijk gezien, een individuele (gedoog)situatie waarbij per gemeente wordt gekeken naar de tijdelijke mogelijkheden. Maar er is goed nieuws. De overheid begint in te zien dat woonwensen om een andere benadering vragen. Waarschijnlijk komt er in 2019 een nieuwe wet, de Omgevingswet 2018. Deze wet heeft onder andere een nieuw bouwbesluit: Besluit bouwwerken leefomgeving. Deze nieuwe wet biedt waarschijnlijk meer mogelijkheden voor Tiny Houses. Meer lezen? Klik hier.

Zijn mensen in een Tiny House gelukkiger?

Dat is natuurlijk een lastig vraagstuk. Als we de blogs van Tiny House bewoners doorlezen, dan krijgen we een positieve indruk. Tiny House bewoners geven tips voor zaken zoals Wifi en doen verslag over een composttoilet. Eén ding staat centraal: wanneer je je woonruimte verkleint, vergroot je de wereld om je heen. We zijn benieuwd hoe deze nieuwe trend zich in Nederland voort zal gaan zetten!

Bronnen:

http://www.thetinylife.com/what-is-the-tiny-house-movement/

http://www.tinyhousenederland.nl

http://www.marjoleininhetklein.com

http://mytinyhouse.nl/project/

http://www.countryliving.com/home-design/g1887/tiny-house/

Tekst: Liesanne Schoon

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier