Klaver Blog

Een zorgboerderij starten: hoe word je een succesvolle zorgaanbieder?

Lees verder

Veel mensen lopen rond met plannen om een zorgboerderij te starten. Alleen de weg om van deze droom realiteit te maken, is nog niet zo eenvoudig. Jaarlijks kloppen er daarom heel wat mensen aan bij Transmissie voor advies en ondersteuning. We vroegen hen wat van hun expertise te delen. Met name over de vraag: hoe word je een succesvolle zorgaanbieder?

Als je de droom hebt om een zorgboerderij te starten, is het verleidelijk om vooral te kijken naar een mooie locatie waar de droom verwezenlijkt kan worden. Mensen begeleiden in een groene ruimte is ook bewezen effectief, zo blijkt uit een onderzoek van ZonMw naar zorgboerderijen (2017). Het is echter ook verstandig om je vooraf al te verdiepen in de zorginhoudelijke kant. Om de zoektocht naar een mooie en geschikte locatie goed voorbereid te starten geven we drie tips.

Doe onderzoek naar de vraag in de markt

In de huidige zorgmarkt is het van groot belang onderscheidend te zijn. Er zijn de afgelopen jaren zoveel kleinschalige zorgaanbieders bijgekomen, dat gemeenten en zorgkantoren steeds strenger worden in de toelating van nieuwe partijen en hogere eisen stellen aan de kwaliteit van nieuwe en bestaande aanbieders. Voor sommige doelgroepen is een overschot aan zorgaanbod, terwijl een andere doelgroep nergens terecht kan. Als je een onderscheidend aanbod hebt is de kans op een overeenkomst met gemeente of zorgkantoor groter. Zorg dat je scherp hebt welke doelgroep je wil bedienen en onderzoek of er op dat gebied ruimte is voor nieuw aanbod. Neem bijvoorbeeld eens contact op met de regionale organisatie voor zorgboeren. Zij weten vaak al te benoemen voor welke doelgroep er voldoende aanbod is, en waar mogelijk nog kansen liggen. Ook is het zinvol contact te leggen met de gemeente. Verdiep je in het beleid, wat zijn haar speerpunten op het gebied van zorg en ondersteuning? Welke zorgvraag kan de gemeente nu onvoldoende beantwoorden en kun je daar op inspelen?

Weet wie je bent en wat je te bieden hebt

Deze tip klinkt als een open deur maar toch is dit een belangrijke vraag om concreet te gaan invullen. Veel mensen die een kleinschalige zorgvoorziening willen opzetten hebben idealen over hoe de zorg anders en beter kan worden georganiseerd. Onze vraag is dan steeds hoe cliënten dat concreet gaan merken als ze op de zorgboerderij komen. Hoe wil je het verschil maken? Wat zijn de waarden en idealen van waaruit je (onbewust) leeft en werkt? Hoe vertaalt dat zich in goede zorg? Met het doordenken en beschrijven van een missie, visie en kernwaarden leg je een belangrijke basis voor een onderscheidend aanbod. Zo kunnen cliënten bewust kiezen voor jouw zorgboerderij en daarnaast is ook het eerste huiswerk gedaan voor de kwaliteitseisen die gemeenten en zorgkantoren als voorwaarde stellen voor een contract.

Investeer in een goed doordacht plan

Nu je weet waar de behoefte ligt en wat je zelf te bieden hebt, is het zaak om het plan verder in te vullen tot een concrete businesscase. Vrij vertaald betekent dat dat je onderzoekt hoe je idealen matchen met de financiële kaders. Als je een flinke hypotheek moet aangaan voor de nieuwe locatie en je ook je inkomsten volledig wilt gaan halen uit de zorgonderneming, is het de vraag of het realistisch is om drie dagen dagbesteding aan te bieden voor een kleine groep cliënten. Er is geld te verdienen met zorgondernemerschap, maar het is van belang realistisch te zijn over de haalbaarheid van je plannen. Doe onderzoek naar de tarieven, groepsgrootte, eisen aan personeel, kwaliteit, benodigde investeringen om de locatie geschikt te maken etc. en maak de balans op: staan de kosten in verhouding tot de baten?

We willen de droom van potentiële zorgondernemers niet doorprikken; wij juichen het toe dat er meer kleinschalige initiatieven ontstaan want dat zorgt ervoor dat mensen die zorg nodig hebben kunnen kiezen welke zorg er bij hen past. Wel onderstrepen we het belang van kwalitatief goede zorg van zorgondernemers die weten waar ze aan beginnen!

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier