t Veld

Uw woning of woonboerderij verkopen in 't Veld? 

Buiten wonen? Landelijk wonen? Wonen in rust en ruimte? Van alle gemakken voorzien en voor ieder wat wils? Klaver Makelaardij is dé makelaar als het gaat om landelijk wonen-objecten in de kop van Noord-Holland. We kennen de huizen, zijn bekend in de omgeving, we verstaan de mensen en zijn op de hoogte van de mogelijkheden.

‘t Veld valt onder de gemeente Hollands Kroon. Het ligt tussen Zijdewind en Nieuwe Niedorp. Het dorp heeft ca. 2645 inwoners. Tot 1970 vormde ‘t Veld met de dorpen Zijdewind en Oude Niedorp, de gemeente Oude Niedorp. De plaatsnaam komt voort uit een open plek in het veld.

IMG_9207
IMG_9208

Faciliteiten

’t Veld bestaat uit een lange lintvormige straat, genaamd de Rijdersstraat. Aan deze straat is het grootste gedeelte van de bestaande middenstand gevestigd. Er is een slager, een bakkerij en er zijn verschillende kapsalons. Sinds kort is er ook een kleine supermarkt in het dorp. Er zijn twee horecagelegenheden waar met Pinkersteren kermis wordt gevierd. In de omgeving staat ’t Veld bekend om zijn sportclubs, zo is de beroemde handbalvereniging VZV hier gevestigd. Verder is er nog een atletiek- en een tennisvereniging. Een bezienswaardigheid is de oude Martinuskerk uit 1854 in het centrum van het dorp.


Geschiedenis

De eerste bebouwing in ’t Veld kwam langs het Rijderdijkje. Dit dijkje beschermde de eerste bewoners tegen water. Later is dit water ingepolderd, zoals de Leyerpolder, de Tjaddinxpolder en de polder Ooster- en Westerkoggen.

Het Rijderdijkje had in het verleden een andere loop dan nu de Rijdersstraat nu heeft. Op de hoge terp heeft vroeger een eeuwenoude boerderij gestaan. De ramen en de voordeur van deze boerderij lagen aan de achterkant. Het dijkpad heeft wellicht op die hoogte een bocht naar het zuiden genomen, de boerderijen die nu verder van de Rijdersstraat af liggen, hebben vermoedelijk in het verre verleden aan dit dijkpad gelegen.

Er liep eind 1700 geen behoorlijke weg naar het oude kerkgebouw in ‘t Veld, dat stond op de plek waar de huidige kerk staat. Kerkgangers moesten het bereiken via een modderpad, dat vanaf de Weel door het land tot achter de boerderij te Rijderstraat 20 leidde. En vervolgens moest je via het Rijderdijkje, dat uitkwam bij een boerderij vanwaar een pad naar de kerk liep. In 1818 werd de eerste verharde weg aangelegd, de Rijdersstraat, tot aan de kerk. Het tweede gedeelte vanaf de kerk naar de Kolonie, te weten de Westerweg, kwam pas in 1868 tot stand. In 1874 legde een veehouder de Zwarteweg aan.


Scholen

In ’t Veld bevindt zich momenteel één school voor lager onderwijs aan de Zwarteweg. Vroeger waren er meerdere scholen. In 1919 werd er bijvoorbeeld een nieuwe R.K. school gebouwd op grondgebied van de gemeente Niedorp, bij het Sint Antonius gesticht. Deze school was ook voor bijzonder onderwijs en kinderen uit Zijdewind, ’t Veld en omgeving gingen allemaal naar de nieuwe school. De school in Zijdewind werd door de bouw van de nieuwe school in 1919 opgeheven en de enige aanwezige leerkracht, mevrouw J.M. Kok kreeg een eervol ontslag. Kinderen die niet katholiek waren konden naar de school in de Moerbeek.


Verkoop uw huis stolp- of woonboerderij samen met klaver makelaardij als uw verkoopmakelaar voor geheel Noord-Holland

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp in t Veld?

Hieronder vindt u ons aanbod in de omgeving van t Veld. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Neem contact op

Klaver Makelaardij

Telefoon
0226 414 008

WhatsApp (alleen berichten)
06 146 319 31

E-mail
info@klavermakelaardij.nl

Postadres
Postbus 62
1733 ZH Nieuwe Niedorp

Bezoekadres
Trambaan 12
Nieuwe Niedorp

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Neem de virtuele tour door ons kantoor! Neem de virtuele tour door ons kantoor!