De makelaar voor Oude Niedorp en omgeving

Oude Niedorp

Uw huis verkopen in Oude Niedorp? Of juist van plan om een woning te kopen in Oude Niedorp? Van tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1 kap woning tot vrijstaande woning is Klaver Makelaardij de specialist! U bent bij ons aan het juiste adres…

Uw verkoopmakelaarBekijk ons aanbod in Niedorp en omgeving

Hieronder leest u meer over de faciliteiten, geschiedenis en evenementen in Oude Niedorp

Geschiedenis van Oude Niedorp

Oude Niedorp is een klein rustig lintvormig dorpje dat tussen Nieuwe Niedorp en Heerhugowaard De Noord ligt. Oude Niedorp (Westfries: Ouwe Nierup (dialect: Ouwe Nierep)) valt nu onder de gemeente Hollands Kroon. Oude Niedorp was tot 1970 een zelfstandige gemeente, daar vielen ook de dorpen ‘t Veld en Zijdewind onder.
Het dorp kreeg in 1415 samen met Nieuwe Niedorp, stadsrechten onder de naam Stede Niedorp.

In 1206 was er sprake van Nyedorp, duidend op een nieuw ontstaande woonkern. De plaats werd in 1298 vermeld als Oudeniedorp, dit zou er op wijzen dat er nog een woonkern was ontstaan die Nieuwe Niedorp genoemd werd. De benaming Niedorp zou ook een samentrekking kunnen zijn van Ten-iedorp, wat waterdorp betekent.

Armenzorg in Oude Niedorp

Oude Niedorp kende lange tijd Armenzorg. De kerkbestuurders ontfermden zich over de armlastige leden en het gemeentebestuur ontfermde zich over de mensen die niet lid waren van de kerk. Uit gegevens van 1661 bleek dat er in die tijd enkele tientallen gezinnen jaarlijks 20 tot 35 manden turf kregen. Voor die tijd waren de inwoners van Oude Niedorp en omstreken al erg betrokken bij hun mede dorpelingen, want ook om weeskinderen werd gedacht. Zo kreeg het pleeggezin van een weeskind een eenmalige vergoeding van 50 gulden voor de verzorging van het kind én zijn hond. In 1913 kreeg Oude Niedorp straatverlichting. Het verlichtingscomité dat was opgericht voor de verlichting van Oude Niedorp en het Verlaat kreeg een subsidie van 385 gulden om de verlichting te realiseren. De hierboven beschreven saamhorigheid van de inwoners van Oude Niedorp is nog steeds aanwezig.

Bezienswaardigheden in Oude Niedorp

In Oude Niedorp vindt men naast het dorpse aanzicht als algemene bezienswaardigheid ook de Ruïnekerk en de Korenmolen De Hoop. De Hoop werd in 1641 gebouwd en is nog steeds maalvaardig. De Ruïnekerk is een ruïne van de voormalige 13e -eeuwse Hervormde Kerk, die werd herbouwd in de 14e eeuw. Op 3 april 1977 vloog de kerk in brand door een blikseminslag. In Oude Niedorp vindt u ook het Ierse restaurant The Irish Cottage.

Bron: Aat Wit

Op de kaart

Sorry, Street View is niet beschikbaar voor deze kaart.
Laden...


Let op! Het kan zijn dat u niet direct de door u aangevinkte voorzieningen ziet, zoom dan uit of versleep de kaart om in de buurt te kijken.

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp in Oude Niedorp?

Hieronder vindt u ons aanbod in de omgeving van Oude Niedorp. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Recent verkocht in Oude Niedorp

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed