Klaver MakelaardijLandelijk wonenWoonboerderijSijbekarspelWesterstraat 68

Westerstraat 68 te Sijbekarspel

verkocht

Over deze woning
Kom binnen
Buiten
Plattegrond
Luxe multifunctioneel bijgebouw
Kenmerken
Voorzieningen

Kenmerken

Inhoud:
1.410 m³
Bouwjaar:
1825
Perceeloppervlakte:
1.835 m²
Totale woonoppervlakte:
385 m²
Aantal kamers:
9 kamers (3 slaapkamers)
Bekijk alle kenmerken →
De makelaar van dit object
Remco Metselaar

Over deze woning

Aan de gezellige lintbebouwing van Sijbekarspel staat deze royale woonboerderij met luxe multifunctioneel bijgebouw (B&B, kantoor, mantelzorg, atelier) op maar liefst 1.835 m² eigen grond. Een eigenaar met een voorliefde voor stolpboerderijen, want dit is toch weer een plaatje! De boerderij heeft een dubbel vierkant en is volledig aangepast aan de huidige woonwensen, met o.a. een in stijl uitgevoerde woonkeuken, een badkamer, een riante living, een hobbyschuur voorzien van een “Oud Hollands” pannendak en een bijgebouw.

Kom binnen

Deze boerderij is een mix van oud en nieuw. De meeste ruimtes zijn in de loop der jaren aangepakt, maar de boerderij heeft ook nog haar charme van jaren geleden. Dit is terug te zien in de twee kamers op de begane grond, dit waren in de jaren ‘70 de stallen. Ook in de bijkeuken is nog een deel van de oorspronkelijke keuken en badkamer te zien. Een bijzondere ruimte in de boerderij is de tussenhal binnen het vierkant met prachtige vide, welke toegang verschaft tot alle vertrekken, te weten de living, drie (slaap)kamers, een sfeervolle werkkamer (voorheen de dars), en een badkamer met duo ligbad, dubbele wastafel, 2e toilet en sauna. De living is opgedeeld in een royale woonkamer en een woonkeuken. De woonkamer is bijzonder sfeervol met fraaie raampartijen, een haardpartij met schouw en de vierkantspalen in het zicht. Aangrenzend de woon-/eetkeuken (vloer verwarmd), welke in 2002 is v.v. een nieuwe hoekkeuken met o.a. een granieten aanrechtblad en diverse inbouwapparatuur. Vanuit de tussenhal kunt u de vide bereiken, daar bevinden zich twee slaapkamers, een berging en een nog in te delen zolder.

Buiten

Het geheel is gelegen op een perceel van 1.835 m². De achtertuin heeft een perfecte ligging op het zonnige zuidwesten.

Plattegrond

Luxe multifunctioneel bijgebouw

Dit luxe bijgebouw is volledig geïsoleerd en sfeervol ingericht, te gebruiken als werkruimte, atelier of kantoor aan huis. Wij hebben een Quickscan op laten stellen waar onder andere de gebruiksmogelijkheden in omschreven zijn.

Kenmerken

Overdracht
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
1825
Soort dak
Zadeldak bedekt met riet
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte
385 m²
Overige inpandige ruimte
5 m²
Externe bergruimte
50 m²
Perceeloppervlakte
1.835 m²
Inhoud
1.410 m³
Indeling
Aantal kamers
9 kamers (3 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers
Badkamervoorzieningen
Dubbele wastafel, ligbad, sauna, douche, toilet en wastafel
Aantal woonlagen
3 woonlagen
Voorzieningen
Tv kabel
Energie
Energielabel
G
Isolatie
Dakisolatie, gedeeltelijk dubbel glas, muurisolatie en vloerisolatie
Verwarming
C.v.-ketel, houtkachel en vloerverwarming gedeeltelijk
Warm water
C.v.-ketel
CV-ketel
Remeha
Kadastrale gegevens
NOORDER-KOGGENLAND V 263
1.250 m² (volle eigendom)
NOORDER-KOGGENLAND V 546
585 m² (volle eigendom)
Buitenruimte
Ligging
Aan water, landelijk gelegen en vrij uitzicht
Tuin
Achtertuin en tuin rondom
Bergruimte
Schuur/Berging
Vrijstaand steen
Garage
Soort garage
Geen garage
Parkeergelegenheid
Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Voorzieningen

Let op! Het kan zijn dat u niet direct de door u aangevinkte voorzieningen ziet, zoom dan uit of versleep de kaart om in de buurt te kijken.

Kennisbank

Wat is de hellingshoek van een rieten dak?

De hellingshoek van een rieten dak is de meest bepalende factor voor de levensduur van het rieten dak. Des te steiler het dak des te sneller het water afgevoerd kan worden en hoe minder diep het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft droger.  Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe flauwer de dakhelling, hoe langer het duurt om water af te voeren en hoe dieper het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft natter. Hoe droger het dak is hoe langer gaat het mee. De lengte van het dakvlak en de hellingshoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus hoe langer en hoe flauwer des te korter de levensduur.

Hellingshoek en levensduur: 

Voor een rieten dak wordt een hellingshoek van minimaal 45 graden geadviseerd.  De levensduur is zelfs zo afhankelijk van de hellingshoek dat men zeer grof het volgende staatje kan hanteren: NB onder de 25 graden riet nooit toepassen.

Omdat de levensduur van het rieten dak zo duidelijk van de hellingshoek afhangt, is het vooral een gewetensvraag hoe vlak men het dak durft te maken. Ook hangt de minimumhellingshoek van de vorm en de lengte van het dakvlak af. Aannemers maar vooral architecten durven hierin vaak verder te gaan dan rietdekkers.

Minimum maten
- Ronde dakkapellen (hier kan het water ook zijdelings weg): 30 graden
- Vlakke dakkapellen korter dan 2,5 meter: 30 graden
- Vlakke dakkapellen langer dan 2,5 meter: 40 graden
- Korte dakvlakken (tot 2,5 meter): 30 graden
- Overige dakvlakken: 45 graden.

Mogelijke oplossingen
Omdat het ontwerp van een woning altijd in een spanningsveld ligt van eisen, wensen en haalbaarheid, lukt het niet altijd om een juiste hellingshoek te realiseren.  Er kan dan gekeken worden naar diverse oplossingen. De hellingshoek van een dakkapel kan bijvoorbeeld verbeterd worden door de dakkapel hoger in het dak te laten eindigen. Als het dakvlak hierdoor 5 graden steiler wordt dan resulteert dit direct in een langere levensduur. Ook kan het toepassen van ander materiaal dan riet een oplossing zijn.

Niet uitvoerbaar
Sommige ontwerpen kunnen gewoon niet in riet uitgevoerd worden en zullen gerealiseerd moeten worden in bijv. pannen. Bestaat er ook maar enige twijfel over de hellingshoek dan verdient het de aanbeveling deze dakvlakken niet in riet uit te voeren.

Wat is het verschil tussen een gesloten constructie en een traditioneel dak?

Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden.

De eerste constructie is de traditionele kap, die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.
De tweede constructie is de gesloten constructie. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm- dikte. Het rietdekken gebeurt bij deze constructie op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij de gesloten constructie geen riet meer, maar platen hout.

Benieuwd naar voor- en nadelen van de twee constucties? Lees hier onze blog

Is een rieten dak duur om te verzekeren?

Dat een rieten dak duur is in de verzekering, is een oud verhaal wat nog steeds de ronde doet. Door de introductie van de gesloten constructie (schroefdak) is het brandrisico van het rieten dak enorm beperkt. Verzekeraars onderschrijven dit door het verlagen van de premies. De premie van een rietgedekt schroefdak is vergelijkbaar met dat van een pannendak. Verzekeraar Van Lanschot Chabot hanteert de zogenaamde Rietpolis, welke aan de wieg heeft gestaan van lage verzekeringspremies van rieten daken.

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet. Het is om deze reden dat de hellingshoeken van een rieten dak zo steil mogelijk dienen te zijn. De hellingshoek van een rieten dak is maar 1 van de vele factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Wanneer er preventief goed onderhoud gepleegd wordt is de “normale” levensduur voor het rieten dak 35 tot 45 jaar. Maar er zijn verschillende voordelen van daken die al 80 jaar oud zijn. Omdat riet een natuurproduct is en er verschillende omstandigheden meespelen zoals de ligging (bijv. tussen bomen of niet) zit er veel verschil in de levensduur. We zien dat, hoe droger het dak kan blijven, hoe langer de levensduur van het dak is. Zo zien we een kortere levensduur van het rieten dak in boomrijke gebieden. Vuistregel is, hoe vochtiger de omgeving en het dak, hoe korter de levensduur.

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier