Klaver MakelaardijLandelijk wonenWoonboerderijAbbekerkZuideinde 6

Zuideinde 6 te Abbekerk

€ 825.000 k.k.

Intro
Video
Interieur
Exterieur
Plattegrond
Omgeving
Historie
Documenten
Kenmerken
Voorzieningen
Bezichtigen

Kenmerken

Inhoud:
1.576 m³
Bouwjaar:
1875
Perceeloppervlakte:
1.819 m²
Totale woonoppervlakte:
329 m²
Aantal kamers:
6 kamers (3 slaapkamers)
Bekijk alle kenmerken →
De makelaar van dit object
Remco Metselaar

Over deze woning

Pracht en praal!

Aan de lintbebouwing van Abbekerk staat deze rijk gebouwde ‘’herenboerderij’’ uit ca. 1875. Een rijksmonument dat in uiterste luxe is gebouwd en in de afgelopen jaren compleet gerestaureerd is! Dit is goed terug te zien zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Zodra u het pad opdraait en opkijkt langs de sierlijke voorgevel - waarbij de nadruk ligt op het centrale gevelvlak dat wordt doorgetrokken in een dakkapel - naar het dak, ziet u dat het hele dak gedekt is met geglazuurde platte Friese dakpannen met rib. Destijds werd de rijkdom van de boer afgemeten aan de hoeveelheid geglazuurde dakpannen. Achter de stijlvolle voorgevel is een ruim en vooral sfeervol huis. Een warme deken die u direct omarmt bij binnenkomst! Ook aan de binnenkant zijn de rijke details prachtig bewaard gebleven. Zoals onder andere de hoge plafonds met ornamenten, kamers met haarden en veel houtsnijwerk. Ook zijn er meerdere bedstedes intact gebleven en is het toilet een knipoog naar vroegere tijden. De 15 meter lange gang deelt de woning figuurlijk in tweeën. Deze gang is rijkelijk versierd met een zogeheten rozenplafond en prachtige sierlijke wandornamenten.

Kom binnen

Aan ruimte geen gebrek! Er zijn meerdere woonkamers aanwezig. Aan de voorzijde een heerlijk lichte woonkamer met veel lichtinval door de grote raampartijen. Hier staat een rood marmeren schouw en er is veel vaste kastruimte in de vaste kasten met originele paneeldeuren. Gespiegeld aan de woonkeuken vindt u aan de achterzijde de tweede woonkamer. Een fijne en sfeervolle plek waar u zich met een goed glas wijn en mooi boek terug kunt trekken. In deze kamer is een tweede zwart marmeren schouw met bijzonder fraai gedecoreerde schouw. De woonkeuken is sfeervol en geeft garantie voor gezellige avonden tafelen en borrelen met vrienden en familie. Maar ook de dag beginnen onderhet genot van een ‘’bakkie’’ kan hier uitstekend. In de woonkeuken is een derde schouw, deze heeft een bijzonder fraai tegeltableau van mangaankleurige tegels. Deze tegels zijn vrijwel zeker afkomstig uit de smuiger van de oude boerderij die hier tot ca. 1874 heeft gestaan. Zoals u hiervoor al las is er aan ruimte geen gebrek, aan de voorzijde is nog eens een tweede kamer met vaste kastruimte. Hier hebben de huidige eigenaren een werkkamer gerealiseerd. Ook hier heeft u contact met buiten door de grote raampartijen. Op de begane grond is ook een slaapkamer aanwezig, hierdoor is er ook de mogelijkheid om de woning gelijkvloers te bewonen. Op de verdieping is nog eens een zee aan ruimte (142 m²) aanwezig, naast de badkamer, wasruimte en royale (slaap)kamer is de ruimte nog volledig naar eigen wens in te delen. Er is zo veel mogelijk! Een aantal extra slaapkamers, een werk-/ studeerplek of wat denkt u van een eigen speelparadijs voor de kinderen? Om u te inspireren hebben wij een visualisatie op laten maken.

Buiten

Om de woning ligt de fraai aangelegde tuin, met diverse volwassen bomen waaronder de monumentale acacia en een kastanje. Wanneer u op een warme zomerdag op zoek bent naar een koele plek in de schaduw, is het heerlijk om onder de walnotenboom van de tuin en deze rustige plek te genieten. Een romantisch ‘slingerpad’ tussen de frambozenstruiken brengt u naar de aanlegplaats voor uw boot. Vanaf hier (doorgaand vaarwater) bevaart u de idyllische Noord-Hollandse wateren. Verder wisselen, gazon, meerdere terrassen, fraaie hortensia’s en rozenperken elkaar af in de tuin. Naast de woning is plaats om meerdere auto’s te parkeren op uw eigen erf. In de garage met schuur is plek om meerdere auto’s te stallen.

Plattegrond

Omgeving

Abbekerk is een landelijk gelegen dorp op slechts 15 autominuten van Hoorn. Het dorp heeft een zeer actief verenigingsleven, een supermarkt, basisschool, naschoolse opvang en een dorpshuis. Voor recreatie, sport en ontspanning is er een (verwarmd) buitenzwembad, de voetbalvelden en tennisbanen. Deze herenboerderij biedt u veel ruimte en mogelijkheden op uw eigen ‘’eiland’’ van rust. Met maar liefst 329 m² woongenot is er ruimte genoeg voor een (groot) gezin! Kortom, laat u verrassen en ervaar de rust en ruimte tijdens een rondleiding.

Historie

Het Zuideinde 6 is een bijzondere woning, een woning in stolpvorm. Bijzonder omdat het hier een herenboerderij betreft die aan de binnenzijde erg afwijkt van de traditionele Noord-Hollandse stolp, zo niet uniek is. De opdrachtgever dhr. M.Oostwoud-Wijdenes was zo welvarend dat hij de stolp in 1875 in uiterste luxe liet bouwen. Zo heeft deze stolp namelijk niet het gebruikelijke vierkant als basis. De muren zijn steens uitgevoerd met spouw en binnenbetimmering. Het dak is opgebouwd uit een jukkenkap en van meet af aan rondom voorzien van geglazuurde platte Friese dakpannen met rib. Zoals bekend werd de rijkdom van de boer afgemeten aan de hoeveelheid geglazuurde dakpannen op het dak. Dat deze boer dus heel erg rijk was werd voor iedereen in het dorp gelijk duidelijk. Daarnaast is de stolp vanaf de bouw volledig als woning in gebruik geweest en niet zoals gebruikelijk, eenderde woning en tweederde jongvee stal en opslag. Naar de stijlvorm van die tijd (rond 1870) is de woning voorzien van ramen met afgeronde bovenhoeken en vrijwel volledig symmetrisch gebouwd. Zo kan figuurlijk gezien elke binnen- of buitenmuur in zichzelf gespiegeld worden. Dat betekent dat er ook “valse” deuren zijn in binnenwanden daar anders de symmetrie niet klopt van een wand. De rijkdom komt verder tot uiting in de diverse gipsen plafond- en wandornamenten, met name nog aanwezig in het voorste gedeelte van de 15 meter lange gang. Daar wordt de visvangst, de oogst, de jacht en het feest getoond. De voorkamer, waar mogelijk belangrijke zaken werden besproken, is voorzien van rood marmeren schouw en een dubbele deur naar de gang zodat het stemgeluid enigszins werd gedempt. Boven een andere deur in die kamer is tevens een documentenkast aanwezig, wellicht om pachtcontracten in op te bergen. Verder is er in de achterkamer een koof voor de overgordijnen die bedekt is met een fraaie druivenrank, uitgevoerd in latoenkoper. De stolp was tevens uitgerust met een inpandige WC en heeft rond 1900 twee brongasinstallaties gekregen voor de gasverlichting in huis en het koken in de grote keuken. Ook zijn er twee grote voorraadkelders, een waterput en een watervoorraadkelder.

Dat men evengoed op de kleintjes lette blijkt wel uit het hergebruik van oude bouwmaterialen. De grote boerderij uit 1800 die voorheen op deze plek stond is rond 1874 afgebroken en in delen hergebruikt voor de nieuwe stolp. De huidige keukenschouw is voorzien van oude mangaankleurige wandtegels met Bijbelse taferelen, die vrijwel zeker afkomstig zijn van de smuiger van de gesloopte boerderij. Ook zijn er diverse vloerbalken gezaagd uit de oude vierkantspalen die vrij kwamen met de sloop, zo bleek uit onderzoek. In het najaar van 1919 is de bedstedekamer licht gemoderniseerd en zijn op de zolder gelijktijdig een dienstbodekamer en slaapkamer gebouwd door de plaatselijke timmerman Smak. Dat de ruimten perfect zijn qua oppervlak blijkt uit het feit dat er verder nooit echt iets aan de indeling van de stolp is veranderd.  In kasten en op diverse wanden is zelfs de eerste verflaag nog steeds aanwezig. Aan de buitenzijde is er echter wel iets ingrijpends veranderd ofschoon dat vanaf de weg niet direct te zien is. De eetkamer aan de achterzijde, grenzend aan de keuken bezat twee zeer fraaie glazen deuren voorzien van grote bloemmotieven en op de hoeken gekleurde ruitjes met ingeslepen motieven. Het avondlicht moet prachtig naar binnen zijn gevallen op zomerse avonden maar helaas zijn de deuren niet meer aanwezig, net als de veranda die tegen de achtergevel stond. Een windvlaag tijdens een zware storm in 1980 tilt in één keer de hele veranda op en drukt hem door de glazendeuren naar binnen. Er wordt besloten de deuren er helemaal uit te halen en de veranda, die tot voorbij de achterdeur loopt volledig te verwijderen. Daarvoor in de plaats verschijnt er een gemetseld boetje, rondom voorzien van ramen, bij de achterdeur en worden de deuren deels dichtgemetseld en deels van ramen voorzien. Gelukkig is een klein deel van het bijzondere glas uit de fraaie deuren nog bewaard gebleven even als foto’s.

Documenten

Relevante documenten zoals bijv. de NVM vragenlijst inzien? Log hier in op uw bestaande profiel of klik hier om een gratis Klaver Profiel aan te maken.

Kenmerken

Overdacht
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
1875
Specifiek
monumentaal pand
Soort dak
Schilddak bedekt met dakpannen
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte
329 m²
Overige inpandige ruimte
15 m²
Externe bergruimte
86 m²
Perceeloppervlakte
1.819 m²
Inhoud
1.576 m³
Indeling
Aantal kamers
6 kamers (3 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer
Badkamervoorzieningen
Douche, ligbad en wastafel
Aantal woonlagen
3 woonlagen
Voorzieningen
Natuurlijke ventilatie, rookkanaal en tv kabel
Energie
Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas en vloerisolatie
Verwarming
C.v.-ketel
Warm water
Gasboiler eigendom
C.V.-ketel
Nefit Ecomline (2007)
Kadastrale gegevens
NOORDER-KOGGENLAND V 29
800 m² (volle eigendom)
NOORDER-KOGGENLAND V 745
415 m² (volle eigendom)
NOORDER-KOGGENLAND V 643
237 m² (volle eigendom)
NOORDER-KOGGENLAND V 642
367 m² (volle eigendom)
Buitenruimte
Ligging
Aan vaarwater
Tuin
Tuin rondom
Bergruimte
Schuur/Berging
Vrijstaand hout
Voorzieningen
Garage
Soort garage
Capaciteit
1 auto
Voorzieningen
Parkeergelegenheid
Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Voorzieningen

Let op! Het kan zijn dat u niet direct de door u aangevinkte voorzieningen ziet, zoom dan uit of versleep de kaart om in de buurt te kijken.

Kennisbank

Wat zijn de nadelen van een monument?
 • Een monument dient zijn historische en unieke monumentale waarde te behouden en vraagt het nodige onderhoud; dit kost tijd en vergt toewijding;
 • U bent gebonden aan wet- en regelgeving wanneer u uw pand wilt aanpassen, verbouwen of restaureren; vrijwel altijd krijgt u te maken met uw gemeente en dient u een omgevingsvergunning aan te vragen;
 • U dient er rekening mee te houden dat een vergunningstraject voor een monument langer duurt dan het traject voor niet-monumentale panden;
 • Uw pand vraagt om specialistische zorg; kosten voor onderhoud en restauratie vallen veelal hoog uit vanwege bijvoorbeeld gebruik van speciale materialen en technieken;
 • De beschermde status van een monument gaat verder dan de buitenkant van het pand. Zo valt bijvoorbeeld ook het interieur in enkele gevallen onder de bescherming. Het is niet zo dat u niets mag met een monumentaal pand, wel vraagt het om tijdige afstemming met uw gemeente;
 • Voor aanschaf van een rijksmonument is vanuit de overheid geen subsidie beschikbaar.
Wat zijn de voordelen van een monument?
 • Een monument is een bijzonder pand met een grote historische waarde en beschermde status;
 • U leert veel over het pand en zijn geschiedenis;
 • De circa 25.000 rijksmonumenten die geen woonhuizen zijn, zoals kerken, kastelen en molens kunnen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een instandhoudingssubsidie aanvragen. Ook provincies hebben budget beschikbaar voor instandhouding;
 • U kunt gebruikmaken van advies en ondersteuning bij de instandhouding van uw monument via onder meer de gemeente, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (InfoDesk en brochures ) en de Monumentenwacht in uw provincie;
 • U komt mogelijk in aanmerking voor financiële ondersteuning bij onderhoud en restauratie. Eigenaren van een rijksmonumentaal woonhuis kunnen bij het Nationaal Restauratiefonds tegen lage rente een Restauratiefonds-hypotheek aanvragen.;
 • U komt mogelijk in aanmerking voor belastingvoordeel via de inkomstenbelasting (voor rijksmonumenten).
Welke verschillende monumenten zijn er?

- Rijksmonumenten;
- Gemeentelijke monumenten;
- Provinciale monumenten;
- Beschermd stads- of dorpsgezicht;
- Monumenten op de lijst van werelderfgoed Unesco ( bijv. de Amsterdamse grachtengordel en droogmakerij de Beemster).

Wat is een woonbestemming?

Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming.  Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.

Brochure aanvragen

Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan, zodat u voortaan direct alle brochures kunt bekijken.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »


Wilt u de brochure per post ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Bezichtiging plannen

Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan om vrijblijvend een afspraak te maken voor bezichtiging
of maak een afspraak via WhatsApp 06 146 319 31. Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »

Doe een bieding

Vul onderstaand formulier in om vrijblijvend een bod te doen op dit object.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »

Het bod dient minimaal 50% van de vraagprijs te zijn.
De vraagprijs van dit object is € 825.000 k.k.


Condities
 • Roerende zaken: conform lijst.
 • Koper (en zijn/haar adviseur) dient zelf te rechercheren en te verifiëren ten aanzien van gebreken, het beoogde gebruik, oppervlakte en eventuele verbouwplannen.
 • De koopovereenkomst komt pas tot stand na ondertekening door beide partijen van de koopakte.
 • Verkoper (indien particulier) is vóór ondertekening van de koopakte door beide partijen, niet gehouden aan mondelinge en/of schriftelijke overeenstemming over de verkoop van de woning/het appartementsrecht.
 • De namens Verkoper beschikbaar gestelde stukken zijn met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Door verkoper en makelaar verkoper wordt echter geen enkele aansprakelijkheid aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, dan wel de gevolgen daarvan. In het vertrouwen u hiermede naar behoren te hebben geïnformeerd verblijven wij.

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier