Vragen?
WhatsAppE-mail

Kangoeroewonen

De stolp maakt creatief wonen voor iedereen mogelijk!

Wist u dat het is toegestaan om iedere stolp in tweeën te delen?

Makelaar Geert Klaver komt in zijn branche veel verschillende woonvormen tegen. Waar een paar jaar geleden de regelgeving en financieringsmogelijkheden nog niet volledig toereikend waren, zie je nu dat gemeenten en banken mee gaan met de trend en een faciliterende rol aannemen. Door deze positieve ontwikkeling zie je nu veel verschillende woonvormen op poppen. Met name de Noord-Hollandse stolpen laten zich hier enorm goed voor lenen. De ruimte die een boerderij herbergt is veelal gigantisch en van oudsher zijn er soms al opgesplitste woongedeelten.

Welke vormen van ‘samenwonen’ zie je zoal?

,,De woonvormen zijn divers, denk hierbij aan een zorgwoning op het erf voor een familielid of meerdere generaties onder één dak van bijvoorbeeld een stolpboerderij, het zogenoemde kangoeroewonen. Maar je ziet tegenwoordig ook vaak vrienden of kennissen die gezamenlijk een boerderij of woning aanschaffen en dit in tweeën of drieën delen.”

Kun je wat voorbeelden geven?

,,De voorbeelden die ik tegenkom in de praktijk kun je over het algemeen in drie verschillende scenario’s vaststellen”, zegt Geert Klaver. 

Situatie 1: gezamenlijk kopen van een stolp
,,Bijv. ouders zijn zorgbehoevend en willen in een gedeelte gaan wonen van een stolp met hun kinderen. De ouders hebben wel eigen voorzieningen, maar kadastraal gezien is het één pand. Er zijn meerdere inkomstenstromen, maar ze willen één hypotheek afsluiten. Inmiddels zijn er banken hierin mee willen denken. Ik noem dit zelf de ‘Alles onder één dak hypotheek’. In deze constructie wordt het object niet bouwkundig gesplitst. De verdeling van hypotheeklasten en inleg van eigen geld wordt hierbij onderling afgesproken. In dit geval kwam het pand op naam van het echtpaar met het meeste inkomen (de kinderen). Je kan in deze constructie ook voorsorteren op erven en een mogelijke besparing realiseren op erfbelasting.

Tip: denk wel aan consequenties als het gaat over AOW-inkomsten. Bespreek ook het exit moment bij het verslechteren van de gezondheid van de ouders of bij overlijden.” 

Situatie 2: het kopen van een kadastraal gesplitste stolp
,,Stel je hebt één stolp met twee wooneenheden, met ieder een eigen huisnummer. Dit zie je vaak voorkomen en je mag iedere boerderij splitsen. Het grote voordeel hiervan is dat je twee losse hypotheken kan aanvragen. Je kan je schuiven met waardes, want soms hebben de kinderen wat minder te besteden dan de ouders, dan kan je daar een verdeling in maken. Dit is verreweg de gemakkelijkste optie.”

Situatie 3: het kopen van een stolp die je later splitst
,,Als de stolp bij het moment van verwerving nog niet is gesplitst, en je wilt hem wel met meerdere huishoudens bewonen, dan moet je een splitsingstraject door. Je kijkt hierbij naar het bestemmingsplan en de bouwkundige mogelijkheden. Dit kost tijd en geld, maar het is zeker mogelijk (houdt in het achterhoofd dat iedere stolp gedeeld mag worden). Het scheelt hierbij enorm veel of er een wijzigingsbevoegdheid op de bestemming zit én welke bestemming erop zit. Heeft het pand een woonbestemming of een agrarische bestemming. Houd er rekening mee dat dit traject zomaar een jaar in beslag kan nemen. Tip: maak onderling goede afspraken en let op de eisen vanuit de gemeente voor brandveiligheid.”

Hebben we nu alle scenario’s gehad?


,,Nee, zeker niet, er is nog een optie, die niet vaak voorkomt, maar wel mogelijk is. Je kan de stolp ook in appartementsrecht onderverdelen, dit heeft consequenties, omdat je dan VVE moet oprichten. In de praktijk is dit ook een haalbare optie die we in de praktijk al een aantal keer hebben begeleid voor klanten.”

Tot slot is er nog een variant in ontwikkeling: ,,Je hebt de mogelijkheid om op een boerenerf iets ontwikkelen om daarmee financieringsdragers creëren. Denk hierbij aan verhuur van een woning, recreatie, of mantelzorg. Hiermee krijg je neveninkomsten waardoor de financieringslast kleiner wordt.”

Heb je nog tips voor mensen die creatief willen wonen in een stolp?

,,Ik verwijs graag naar het Stolpenhandboek. Dit is een handreiking vanuit de provincie naar alle gemeentes om de stolpen in ons mooie landschap te behouden. Zoals je ziet, er zijn wel wat aandachtspunten voor creatief samenwonen, maar het is een ontzettende leuke manier om invulling te geven aan woondromen. Laat je goed bijstaan door de juiste adviseurs, maak heldere afspraken, ga om tafel met een makelaar die ervaring heeft en ga naar de gemeente. Zo weet je vooraf waaraan je begint en kan je vooral genieten van deze unieke vorm van samenwonen”, aldus Geert Klaver. 

,,Gemeenten gaan mee met de trend en ze willen bewoners faciliteren. hebben en vaak beschikken over bijgebouwen, die ook als woning kunnen dienen. Als makelaar kijk ik vooral naar de mogelijkheden en die zijn enorm. Daarbij is het een positief gegeven voor de stolpen, want op deze manier wordt er een goede invulling gegeven aan het bestaan van de stolp en kunnen we deze prachtige gebouwen boordevol geschiedenis behouden.”

Waar moet ik rekening mee houden als ik een creatief woonplan heb?

,,Het is handig om zaken goed vast te leggen met elkaar. Welke woonvorm ga je aan en wat gebeurt er als iemand uitstapt. Ga altijd een gesprek aan met de gemeente, om te kijken naar de mogelijkheden. Het is hierbij van belang of het object één of twee huisnummers heeft. Voor beide opties kunnen andere constructies gemaakt worden. Qua financiering zie je dat er ook meer flexibiliteit komt. Zo is er bijvoorbeeld een ‘alles-onder-één-dak-hypotheek’ -zo noem ik dat even, dat is niet de officiële benaming- of je kan apart een hypotheek afsluiten. Je kan ook één partij de aankoop laten doen en de andere partij(en) laten huren. Kortom, mogelijkheden genoeg.”

Wat is er nog meer belangrijk?

,,Het maakt niet uit wat je bouwt of wilt veranderen, het moet in alle gevallen wél voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar je kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012. Er is ook een optie om vergunningsvrij te bouwen, zoals bijvoorbeeld een zorgwoning in bepaalde gevallen. Dit is te controleren op www.omgevingsloket.nl.

Ga ook even langs bij de notaris. Heb je bijvoorbeeld een huurovereenkomst nodig of laat u het andere gezin gratis inwonen? De notaris noteert alles, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Zo kunnen discussies in geval van sterfte, scheiding of verkoop vermeden worden.”

Zoals je ziet, er zijn wel wat aandachtspunten voor creatief samenwonen, maar het is een ontzettende leuke manier om invulling te geven aan uw woondromen. Laat je goed bijstaan door de juiste adviseurs en ga naar de gemeente. Zo weet je vooraf waaraan je begint en kan je vooral genieten van deze unieke vorm van samenwonen. 

Bent u op zoek naar een kangoeroewoning of zorgwoning?
Bekijk ons aanbod, hier vindt u verschillende woningen waar dit mogelijk is.

Meer informatie vind je op de pagina Regels voor een mantelzorgwoning en kangoeroewonen op https://www.rijksoverheid.nl/

Tekst: Liesanne Schoon

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

  • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
  • Toegang tot stille verkoop panden;
  • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
  • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
  • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

  • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
  • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
  • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed