Vragen?
WhatsAppE-mail

Buitenstate: recordaantal plattelandswoningen verkocht

Het afgelopen jaar is een recordaantal plattelandswoningen verkocht: zo’n 6.500. Dat is bijna een verdubbeling van drie jaar geleden toen er zo’n 3.500 huizen in het buitengebied werden verkocht. En de prijs is ook met bijna twee ton gestegen. De reden? Door corona hebben we behoefte aan meer ruimte.

Dat blijkt uit cijfers van Buitenstate. Dat is een samenwerkingsverband van 21 NVM-makelaars die allen gespecialiseerd zijn in wonen in het buitengebied. Volgens hun onderzoek lag de gemiddelde transactieprijs halverwege 2017 op 417.000 euro. De laatste kwartalen van vorig jaar was dat 609.000 euro.

In sommige gevallen zijn het Randstedelijke kopers die voor een woonboerderij kiezen. Volgens NVM-cijfers is het aantal kopers dat de Randstad inruilt voor gemeenten als Friesland, Drenthe en Brabant, bijna verdubbeld van 5,5 procent in 2015 naar zo’n 10 procent in 2020. Zij kochten altijd al flink groter dan ze achterlieten in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, maar dat is in 2020 nog verder gegroeid naar 40 vierkante meter.

Toch ziet Ard Klijsen nog altijd meer mensen uit eigen regio die geïnteresseerd zijn in het woningaanbod. Hij is voorzitter van NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk en zit daarmee ook in het algemeen bestuur van de branchevereniging. Daarnaast is hij eigenaar van Klijsen Makelaars in Oosterhout en daarmee al meer dan dertig jaar gespecialiseerd in vastgoed in het buitengebied. ,,Laatst hadden we een pand in Waalwijk waar vierhonderd kandidaten voor waren. Dan zitten daar een aantal Amsterdammers tussen. Die verhuren hun woning in de stad en kopen hier een woning voor een - in hun ogen - lage prijs. We zien het steeds vaker, maar de meeste geïnteresseerden komen nog altijd uit deze regio.”

De meest gevraagde locaties zijn rondom steden als Breda, Tilburg, Eindhoven en Den Bosch, maar ook Oosterhout, Roosendaal en Bergen op Zoom zijn in trek. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de woning redelijk dichtbij voorzieningen als een supermarkt ligt, weet Barry Gommers van Schalk Makelaardij in Rijsbergen. ,,Ik merk dat woningzoekenden het belangrijk vinden om niet op een té afgelegen plek te wonen. Ze willen nog wel op de fiets naar het dorp kunnen. En hoe dichter bij een stad, hoe populairder en duurder.”

De reden voor de populariteit van plattelandswoningen, heeft volgens beide makelaars te maken met corona. Toen duidelijk werd dat het virus langer dan enkele weken onder ons zou zijn, gingen veel mensen op zoek naar twee dingen: een thuiswerkkantoor en meer ruimte om te verblijven. Gommers: ,,Mensen zijn op zoek naar hun eigen paradijsje. Een plek waar ze zowel kunnen wonen als werken en recreëren.”

En in welk gebied dat paradijsje precies ligt, maakt veel mensen niet uit want ze hoeven niet meer alle dagen naar kantoor. En als ze nog weleens de weg op moeten, nemen ze de langere reistijd voor lief. ,,Mensen willen zich vrijer kunnen bewegen, zowel in als rondom huis meer ruimte hebben en niet meer zo dicht op de buren wonen”, vult Klijsen aan.

Het is een veelgehoord geluid bij Buitenstate, het samenwerkingsverband van NVM-makelaars. Het is een ‘gekkenhuis’ bij de aangesloten makelaars. Wel maakt de overkoepelende organisatie zich zorgen, want de vraag naar plattelandswoningen stijgt maar het aanbod blijft achterwege. Dat drijft de prijzen omhoog.

Daarom pleit Buitenstate voor een flexibele houding van gemeenten wat betreft het wijzigen van bestemmingsplannen. De verwachting is - mede door de stikstofcrisis - dat veel boeren zullen stoppen. Maar nog altijd zijn veel gemeenten terughoudend in het wijzigen van het bestemmingsplan van agrarisch naar wonen. ,,Omdat je toch te maken hebt met uitstoot van stikstof en fosfaat. Het is terecht dat we daar voorzichtig mee zijn, maar sommige gemeenten zijn vooruitstrevend in het bedenken van oplossingen. Als een boer stopt, moet gekeken worden hoe iemand anders er met plezier kan wonen”, aldus Linda Huisman van Buitenstate.

De Oosterhoutse makelaar Klijsen waarschuwt woningzoekenden om goed naar de bestemming van een pand te kijken. Als die gewijzigd moet worden, kun je tegen zaken aanlopen zoals moeilijkheden bij de hypotheekaanvraag of bouwvergunning. ,,Schakel op tijd een aankoopmakelaar in die weet hoe het werkt in het buitengebied.”

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed