Vragen?
WhatsAppE-mail

Koper in Beeld (deel 2)

“Dit project gaf ons slapeloze nachten, maar het is gelukt!”

DSC01556

‘Zorg zonder zorgen’

Hoe zou het gaan met het ambitieuze en zeer inspirerende project in Westerblokker?

Het artikel in de vorige editie van het Klaver Magazine zette de plannen van Ted en Annemieke Alferink uiteen. Ze zaten op dat moment midden in de ver- en nieuwbouw van een oude stolpboerderij met bijgebouw. Dit geheel moest gaan dienen als woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Toen was het streven, oplevering half december. Op het moment dat wij er waren was het een enorme bouwput en leek de streefdatum bijna onhaalbaar voor degene aan de zijlijn.

Vol verwachting betreden we het terrein van De Westerhout. Het ziet er uit alsof hier heel hard gewerkt is. Eenmaal binnengekomen is het vooral de verbazing die de overhand heeft. Er is een fantastische open woonkeuken met een fijne woonkamer gerealiseerd op de plaats waar een aantal maanden geleden hard werkende mannen stonden te stuccen. Alles is even mooi en sfeervol ingericht en afgewerkt. Het is een compleet andere wereld dan de vorige keer. Het project is af. Ik word vrolijk begroet door enkele bewoners en oprichter Ted Alferink volgt. Hij begint te vertellen; “De Westerhout is zo goed als af. Alle bewoners hebben hun intrek genomen en de boel reilt en zeilt. We moesten ons aan een strak schema houden om alles op tijd af te krijgen, maar het is ons gelukt. Alles is nieuw, op ieder vlak. Voor ons, voor de bewoners, voor hun ouders en voor het personeel. Maar het pakt allemaal bijzonder goed uit. Onze visie was meteen vanaf het begin duidelijk, een eigen woonhuis in de vorm van een appartement en daarnaast veel gezamenlijke ruimtes die gebruikt kunnen worden voor groepsactiviteiten zoals eten, spelletjes en televisie kijken. Het is mooi om te zien dat dit nu ook geweldig werkt. Er is altijd reuring en de bewoners hebben óók een ruimte om zich terug te trekken, hun appartement. De bewoners zijn bij toerbeurt overdag thuis en helpen met huishoudelijke klusjes en voorkomende werkzaamheden. De sfeer is erg goed en eigenlijk is alles mogelijk, omdat we zorg op maat geven. Als er familieleden mee willen eten ’s avonds kan dat en er kunnen verjaardagen en feestjes gegeven worden in de familiekamer en op de recreatiezolder wordt fanatiek muziek gemaakt. Kortom, een écht thuis. Sinds kort hebben we een busje, waarmee we met z’n allen op stap kunnen gaan. Dat is hartstikke leuk! Afgelopen zondag zijn we naar de klimduin gegaan. Het was een feest.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen periode?

“Het was stressvol en we hebben heel hard gewerkt. Daarnaast hebben we ook slapeloze nachten gehad. Het was spannend of alles zou gaan lukken. Zowel op financieel gebied, maar ook op het gebied van de bewoners en het personeel. Gelukkig is het soepel verlopen en zijn we ontzettend blij. We draaien zelf ook een aantal diensten mee om te kijken hoe het daadwerkelijk gaat op de werkvloer en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren”, zegt Annemieke van Kalken-Alferink die ondertussen is aangesloten bij het gesprek.
Inmiddels bestaat het team van De Westerhout uit 9 medewerkers en zijn er 10 bewoners. Het is mooi om te zien dat alle bewoners hun appartement zelf mochten inrichten en dus zeer verschillen in stijl. Daarbij valt het op dat alles huiselijk aanvoelt. “We wilden vooral geen instituut creëren. Daardoor hebben we eigenlijk overal onze eigen stijl en de stijl van de bewoners doorgevoerd. De bewoners mochten bijvoorbeeld zelf de kleuren van het appartement bepalen en de keuken en de badkamer uitzoeken. De appartementen hebben ook een afgezonderd slaapgedeelte. Dit geeft privacy en veel minder het ‘grote slaapkamer’ effect wat je bijvoorbeeld vaak terugziet in bejaardenhuizen. Alle bewoners hebben een eigen postadres en staan gemeentelijk ingeschreven in hun eigen appartement.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

“We willen ons nu gaan richten op de logeeropvang. We hebben een 4-tal kamers ingericht voor mensen die graag willen komen logeren. We hebben al een aantal logés, maar we zouden dit graag nog wat uitbreiden. Momenteel zijn we in gesprek met verschillende partijen om samen te werken op dit gebied.”

De geweldige daadkracht en ambities van Ted en Annemieke werken aanstekelijk. Het project is zo mooi, zo anders en zo inspirerend dat al snel de vraagt rijst; komt er nog een vervolg op dit fantastische zorgconcept?

“Nou”, zegt Annemieke, “we gaan eerst even uitrusten, maar we zien inderdaad ook hoe uniek en mooi dit project is. Dus wie weet, in de toekomst.”

Bent u nieuwsgierig geworden naar dit inspirerende project of wilt u donateur worden?

www.dewesterhout.nl
www.deoostertuin.nl

Westerblokker1
Westerblokker2

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed