Vragen?
WhatsAppE-mail

Huis van de maand: Dorpsstraat 62 in Abbekerk

Buitengewone Post Huis van de maand, Dorpsstraat 62 Abbekerk, zijaanzicht

In 1865 was Abbekerk in rep en roer. Er kwam een dokter in het dorp. Tjeerd Spaander deed zijn intrede. Hij liet mij bouwen in 1875. Een groot, gracieus en imposant huis. Magnifieke details uit deze tijd zijn nog steeds aanwezig. Bijvoorbeeld de marmeren vloeren, de ornamenten in de plafonds en de dikke houten deuren met snijwerk. Het is wellicht een leuk detail om te weten dat dokter Spaander 42.000 gulden betaalde om mij te bouwen, daar kon je destijds ook een hele straat voor kopen. Op de begane grond was de praktijk, met de patiënten ingang aan de zuidkant (Vekenweg). De eerste patiënten die dokter Spaander onder behandeling kreeg waren Tijmen de Graaf en Freek de Lange. Ze waren slaags geraakt op de kermis en hadden elkaar fors afgetuigd.

Dokter Spaander was een nobele man en kwam op voor de armen. Eigenlijk kunnen we dokter Spaander zien als een medische Robin Hood. Hij kreeg een conflict met de gemeenteraad over het verschaffen van verloskunde aan de armen. De gemeente betaalde de dokter daar niets voor en de armen voelde zich genoodzaakt de dokter dan toch een schamelheid te geven. Daar moest een einde aan komen. Door politiek spel, met behulp van de dominee lukte het dokter Spaander om een honorarium van 100 gulden van de gemeente te krijgen voor verloskunde zodat iedere arme gratis geholpen kon worden.

In 1884 bezocht een deputatie van boeren uit Transvaal onder leiding van Paul Kruger ons land. Ze kwamen naar Nederland om geld in te zamelen voor de boerenoorlog in Zuid -Afrika. Per salonrijtuig werd het hoge gezelschap vervoerd door Noord-Holland. Rond het middaguur arriveerden ze in Abbekerk en werden ze geëscorteerd naar mij. Er was een groots ontvangst. Het dorp was feestelijk versierd, er was een optocht en kinderzang bij de entree van het hoge gezelschap. Er werd een heerlijke lunch genoten in de grote eetzaal en daarna vertrok het gezelschap weer. Maar de feestelijkheid bleef en er barstte een fantastisch feestgedruis los op het plein in de voortuin. De verlichting bestond uit vetpotjes en het was prachtig om alle dansende mensen te zien op die warme windstille zomeravond.

Dokter Spaander moest mij uiteindelijk verlaten en een nieuwe familie arriveerde. De oorlog brak uit en het was een tijd van angst en duisternis. Ik probeerde iedereen zo goed mogelijk te beschermen met mijn stevige buitenmuren en binnenshuis de gezelligheid zo veel mogelijk te laten vloeien. Als een rots in de branding stond ik statig in het centrum van het dorp en ik hield mij staande. En ik kan u vertellen; weer werd ik bewoond door edelmoedige mensen. Ze verbleven hier namelijk niet alleen. Ze hadden dikwijls onderduikers die ze schuilhielden in de kruipruimtes tussen mijn vloeren en mijn plafonds van de verschillende verdiepingen. 
De goedheid van de bewoners is de rode draad in mijn bestaan. Zo wil ik jullie tot slot nog vertellen over de familie Zijpe, die de mensen uit het dorp de hele avond televisie lieten kijken in de grote kamer op de eerste verdieping. Daarbij kregen alle kinderen uit het dorp met Sint Maarten een gulden.
Ik ben van mening, alles wat je geeft, krijg je weer terug. Ik geef mijn bewoners een veilig onderkomen, status, aandacht en liefde. Ik kreeg het al die decennia ook weer terug.

Elkaar iets geven, dat is toch de zin van het leven?

Wilt u meer weten over deze unieke woning?
Mail naar marketing@klavermakelaardij.nl

Tekst: Liesanne Schoon
Foto’s: John Oud

Buitengewone Post Huis van de maand, Dorpsstraat 62 Abbekerk, bouwjaar voorgevel
Buitengewone Post Huis van de maand, Dorpsstraat 62 Abbekerk, voordeur
Buitengewone Post Huis van de maand, Dorpsstraat 62 Abbekerk, trappenhuis
Buitengewone Post Huis van de maand, Dorpsstraat 62 Abbekerk, woonkamer

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed