Huis van de maand: Koggeweg 27 't Veld

1

[br/]

‘De molen zonder wieken’

Als u een beetje bekend bent in ’t Veld en Niedorp en omgeving dan kent u mij vast wel…. Als ‘de molen zonder wieken’. U bent vast nieuwsgierig naar het feit hoe dit zo heeft kunnen komen…

Ik ben de Molen van de Kostverloren Polder en ben gebouwd begin 1500. De Kostverloren Polder is een polder van Niedorp tot aan de Moerbeker polder. De meren zijn door mij leeggehaald, maar de naam Kostverloren geeft al aan dat het inpolderen van de meren geen winstgevende zaak was. Helaas woedde er in 1860 een felle brand die mij volledig met de grond gelijk heeft gemaakt. In hetzelfde jaar werd ik weer herbouwd, met een molen uit de Schermer. U zou dus kunnen stellen dat ik een dubbele persoonlijkheid heb. Nog steeds ben ik in het bezit van een gedenksteen uit 1860 met de namen van de mensen die hebben meegewerkt aan mijn herbouw.

In 1908 hebben ze mijn metgezel gebouwd. Een pomphuis met een motorpomp. Door de komst van deze heer hoefde ik geen dienst meer te doen. Mijn taak werd overgenomen. En… mijn wieken werden er in 1912 afgehaald, ik werd onttakeld. De motor had al vier jaar bewezen zijn werk goed te doen.

Ik vond het niet zo erg hoor, om met vervroegd pensioen te gaan. Ik heb namelijk altijd zwaar werk verricht en kon nu alleen voor de sier gebruikt worden. Ik werd namelijk ingezet als woonhuis voor de motordrijver van het pomphuis. Eén van die motordrijvers was Alewijn Ott. Hij was uit 26 sollicitanten uitverkoren om vanaf 1917 de zuiggasmotor te bedienen. Hij had goede referenties en was afkomstig van één van de vijf molens uit Lutjewinkel. Alewijn moest zuinig leven van zijn jaarsalaris van 150 gulden. Hij mocht naast zijn salaris wel vrij wonen, had een eigen kostgrondje en genoeg olie en antraciet om de kachel mee op te stoken. Hierdoor hoefde hij, zijn vrouw en zoontje geen kou te lijden. Zoon Gerrit kreeg als baby het beste van het beste, dus geen afgeroomde geitenmelk, maar de pure van de geit die gehouden werd in de kapschuur. Loonsverhoging kreeg Alewijn nooit, want de polderbestuurders waren zuinig op de centen.

Alewijn behoorde tot een oersterk geslacht en werd op één dag na 91 jaar. Na Alewijn zijn er nog een aantal bewoners geweest en iedereen heeft hier met veel plezier en genot gewoond. Mijn ligging aan de rand van het dorp midden in de landerijen is prachtig en de combinatie van de geschiedenis en de mogelijkheden die er zijn voor nieuwe bewoners is buitengewoon. Bent u al enthousiast geworden? Want zeg nou zelf, hier wonen is toch idyllisch op z’n mooist?

Klik hier voor informatie over dit bijzondere object…

27Koggeweg-18

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed