Minder sparen, meer geld in stenen

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt geld over te houden vooral omdat hun inkomen de laatste jaren weer harder groeit dan hun consumptie. Het totaal beschikbaar inkomen dat Nederlandse huishoudens ontvangen stijgt dit jaar naar verwachting met 3%. Hun bestedingen zullen naar verwachting slechts met 2% groeien. Ook in 2014 en 2015 bleven de bestedingen achter bij het inkomen. Gezien het hoge consumentenvertrouwen lijkt het verrassend dat de bestedingen van Nederland nu zo achterblijven bij de inkomensgroei.

Picture1

Meer geld richting woningmarkt

Hoewel veel Nederlanders geld overhouden, is sparen de laatste jaren juist steeds minder populair. Wel gaat meer geld richting de (eigen) woning.

Vier ontwikkelingen zorgen daarvoor:

 1. Huiseigenaren lossen steeds vaker extra af op hun hypotheek.
 2. Huizenkopers moeten nu (meer) eigen spaargeld inbrengen om de kosten koper van de woning te betalen.
 3. Huizenkopers kunnen minder makkelijk de complete aanschafprijs van keukens, badkamers of andere grote woonuitgaven meefinancieren in hun hypotheek.
 4. Vermogende worden gestimuleerd hun geld richting de huizenmarkt te bewegen.

Schenken populair

Schenken en lenen aan kinderen met als doel bij te dragen aan aankoop van een woning, wordt steeds populairder. Het is voor jongeren steeds moeilijker om de aankoop van een woning te financieren. Voor vermogende ouders kan schenken of lenen daarbij financieel aantrekkelijk zijn. Uit de Financieel fit Barometer blijkt dat meer kinderen door hun ouders worden gesteund bij het kopen van een huis, dan vroeger. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18% enige vorm van financiƫle steun ontvangen toen zij hun eerste woning aankochten. Slechts 8% van de 35-plussers werd bij de aankoop van hun eerste woning financieel gesteund.

Huizenbezitters profiteren van stijgende prijzen, huizenkopers van de lage rente. Huurders voelen zich echter een stuk minder financieel fit op het gebied van hun woonsituatie dan huiseigenaren, vooral vanwege huurverhogingen. Zo zijn de gemiddelde woonlasten van huurders in drie jaar tijd met 8 procent gestegen, terwijl woonlasten van huizenbezitters met hetzelfde percentage zijn gedaald. Regionaal zijn er grote verschillen.

Picture2

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed