Vragen?
WhatsAppE-mail

Hoe financier ik een bouwkavel?

Het financieren van een bouwkavel roept bij veel mensen vragen op. Waar moet ik rekening mee houden? Wat gaat het me kosten? Klaver Makelaardij en Bas Zuurbier van Company Finance krijgen dagelijks te maken met mensen die een bouwkavel willen kopen en op zoek zijn naar informatie over financiering. We lichten de mogelijkheden in deze blog graag voor u uit.

,,Wij zien vaak dat klanten een mooie bouwkavel zien en daar hun nieuwe woning op willen bouwen”, zegt Geert Klaver. ,,Maar voor een bank is het belangrijk dat het totale financieringsplan duidelijk is. Alleen het financieren van een stuk grond is lastig en komt bijna niet voor. In sommige gevallen heb je zelfs al een vergunning nodig, voordat je kan gaan beginnen met de financieringsaanvraag.”

,,Voor deze financieringsaanvragen schakelen wij dan Bas Zuurbier in en zo is de cirkel rond”, vervolgt Geert.

Wat komt er bij een goede financieringsaanvraag kijken?

,,In het begin worden er veel vragen gesteld voor het opstellen van een goede financieringsaanvraag. Er moet over veel zaken al duidelijkheid zijn. Dat vergt een goede samenwerking tussen de koper, de adviseur en de bouwkundigen. Daarbij is een goed inzicht in de huidige financiën een vereiste. Zit er bijvoorbeeld nog een buffer in, waardoor iemand meer kan lenen? De financiering moet namelijk voor het hele totaalplaatje aangevraagd worden, inclusief badkamer, keuken enz.”, zegt Bas Zuurbier.

,,Omdat ik zelf het hele traject heb doorlopen bij de bouw van ons eigen huis, kan ik je uit ervaring vertellen dat het een heel leerzaam en leuk proces is. Je kan alles zelf bepalen. Maar je moet wel geduld hebben, want er zijn veel stappen die je moet nemen.”

,,Vaak begint het bij een schetsontwerp die je moet laten maken en daarna indient bij de gemeente. Die kijkt of jouw plannen voldoen aan de regels van het beeld-kwaliteitsplan, ook wel kavelpaspoort genoemd. Denk hierbij aan maximale nokhoogte, afstand tot de buren en de straat, de kleurstelling en het volume van het huis.

Zo’n traject kan tussen de 4 en 6 maanden duren, omdat de gemeente ook wettelijke termijnen mag en moet hanteren. In sommige gevallen wordt er ook een taxatie gemaakt aan de hand van de schetsen, zodat er een schatting gemaakt kan worden wat het geheel straks waard is.”

Kostenplaatje

,,In het beginsel is de koop van een bouwkavel inclusief BTW en zonder overdrachtsbelasting. Daarnaast moet je de omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente en leges betalen. Voor een vrijstaande woning met garage is dit circa 8.000 euro. Dit is echter per gemeente erg verschillend. Ook het inschakelen van een bouwkundig bureau of een architect brengt kosten met zich mee. Voor een vergunningstraject moet je minimaal rekening houden met 10.000 euro.” 

Laten we een voorbeeld schetsen.

 • Aankoop kavel: €250.000
 • Bouw woning: €300.000
 • Keuken/vloer etc.: €50.000
 • Leges: €8.000
 • Vergunningsaanvraag: €10.000
 • Hypotheek/notaris: €4.000
 • Onvoorzien/tuin: €28.000

Totale investering: €650.000

Stel overwaarde: €150.000
Benodigde hypotheek: €500.000

Conclusie:

Bij de aankoop van een bouwkavel komt meer kijken dan bij het aankopen van een bestaande woning. Het is een leuk, maar ook een langdurig traject. Met hulp van de juiste specialisten, kan het regelen van de vergunning en financiering soepel verlopen zonder verrassingen achteraf.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met Klaver Makelaardij of Bas Zuurbier van Company Finance.

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp?

Hieronder vindt u ons relevante aanbod. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed