Vragen?
WhatsAppE-mail

Waar moet ik op letten als ik een stolpboerderij koop?

Bewerken66

Klaver Makelaardij is expert op het gebied van landelijk wonen. De stolpboerderij is het ‘kroonjuweel’ van de landelijke woningen. Een stolp heeft vaak een enorme ruimte, die op allerlei manieren gebruikt kan worden. De stolpboerderij is van oorsprong gebouwd om zowel vee, hooi- en stro voorraad én een groot gezin te huisvesten. Geert Klaver ziet dagelijks meerdere boerderijen en is in de afgelopen 10 jaar een echte expert geworden. We vragen Geert; waar moet ik op letten als ik een stolpboerderij wil kopen?

Bodemsoort
,,We beginnen onderaan. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de grondsoort waar de boerderij op staat. Is de stolp gebouwd op veengrond of op kleigrond? De bodemsoort is van belang om te weten. Je wilt natuurlijk niet dat je boerderij gaat verzakken of iets dergelijks”, start Klaver zijn verhaal.

Het vierkant
,,Daarna ga je kijken naar het oorspronkelijke bouwjaar van het ‘vierkant’. Het ‘vierkant’ is al ware het geraamte van de boerderij. Je ziet nog weleens dat de houten vierkantpalen ouder zijn dan de boerderij zelf. Soms komt een ‘vierkant’ uit een molen of uit een boerderij die is afgebroken, maar wel veel eerder is gebouwd. Aan het vierkant kun je ook zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.
Stolpenexpert Maarten Koning is architect van vele boerderijen en komt in zijn werk vaak in aanraking met oude vierkanten. Hij zegt hierover; ,,Ik kan aan het ‘vierkant’ zien wanneer het gebouwd is. Neem bijvoorbeeld een boerderij uit 1900. De palen van deze boerderijen zijn meestal rond en niet zo breed. Hoe ouder de boerderij, hoe grover de vierkantstammen/-palen. Bij een boerderij gebouwd rond 1850 zijn de palen veel groter en de ‘vierkanten’ uit 1600 zijn in vele gevallen van eikenhout. Zo krijg je uit een vierkant veel informatie over een boerderij.”

Technische staat
Klaver vervolgt; ,,Als het ware lees ik een stolp. Nadat je het vierkant hebt bestudeerd ga je verder met de bouwtechnische staat. Hoe is de opbouw? Is de muur halfsteens of heelsteens? Hierin zijn veel verschillende typologieën. Daarna kijk je omhoog.
Hoe is het dak opgebouwd? Heeft het een geïsoleerde kap en is er nog riet aan de binnenkant? Is het riet onderschoten en is de buitenkant bijvoorbeeld rietgedekt, zoals je bij veel boerderijen ziet. Daarop volgt de vraag, hoe is de kwaliteit van het riet, wanneer is dit onderhouden en/of vernieuwd? (lees ook onze blog over rieten daken)”
Het principe van een stolp is eigenlijk een huis in een huis. ,,Je kijkt daarnaast ook hoe de isolatie is. Je ziet in veel oudere boerderijen dat ze nog maar deels geïsoleerd zijn.
Het is ook belangrijk om te kijken naar de bouwhistorische waarde van een stolp. Zijn er oude bouwmaterialen hergebruikt? Zijn er nog originele elementen aanwezig? Vergeet daarbij niet dat de kracht van een stolp ligt bij de eenvoud. Zo is hij oorspronkelijk ook gebouwd, uit eenvoud”, vervolgt Klaver. 

Woonboerderij of stolp
,,Dan heb je natuurlijk ook te maken met het verschil tussen een woonboerderij en een stolp. Een stolp heeft een houten vierkant en een woonboerderij niet. Dan is er nog een boerderette. Dit is een nieuwbouwwoning gebouwd in de stijl van een ouderwetse boerderij.” 

Bestemming
Als laatste punt willen we ook de bestemming nog even aansnijden. Let goed op welke bestemming de boerderij heeft, want op veel stolpen rust nog een agrarische bestemming. 

De bovenstaande zaken zijn slechts een opsomming van een klein aantal zaken waar u op moet letten als u een stolp koopt. Het is daarom ook verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen wanneer u voornemens heeft een stolp te kopen.

Klaver Makelaardij kan u hier goed in begeleiden. Benieuwd hoe we u kunnen helpen bij uw aankoop? Neem dan contact met ons op!

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp?

Hieronder vindt u ons relevante aanbod. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Recent verkocht

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed