Vragen?
WhatsAppE-mail

Uw landelijk gelegen woning verbouwen?

Gezocht, gevonden en verbouwen?

Het droomhuis is gevonden. Op een prachtige ruime kavel midden in het groen staat een stolpboerderij te koop.  De eerste buren op een paar honderd meter afstand. Rust en ruimte is het devies. Landelijk wonen pur sang.  Er moet nog wel wat verspijkerd worden, maar zodra de koop rond is kan het plannen van de verbouwing beginnen. Of toch niet?

Bestemmingsplannen

“Veel mensen vergeten zich voorafgaand aan de bezichtiging van een woning te verdiepen in de bestemmingsplannen van de desbetreffende gemeente en de daar geldende regels.” Architect en bouwkundige Nico Dekker, van het gelijknamige bedrijf in Nieuwe Niedorp, adviseert kopers dan ook met klem zich goed te laten informeren voordat het dagdromen begint.

“Net als bij rijtjeshuizen, geldt bij landelijk gelegen woningen dat er regels zijn. Ongeacht hoe groot je kavel is en waar deze staat. Veel mensen zijn er niet van op de hoogte. Theoretisch gezien is het natuurlijk ook wel gek. De grond en het huis zijn van jou. Dus waarom mag jij dan niet zelf bepalen wat je uit-, ver-, of nieuw bouwt?”

Vergunningen

“In Nederland heb je nu eenmaal vergunningen nodig. Sloopvergunningen, kapvergunningen, bouwvergunningen, etc. Vaak gezien als onnodige bureaucratische rompslomp, maar ze hebben wel degelijk een doel. Ze zorgen er namelijk voor dat niet iedereen zomaar een willekeurig Villa Kakelbont kan bouwen en de eenheid in een dorp of stad enigszins is bewaakt. Bovendien voldoen bouwwerken met een verstrekte vergunning aan de gestelde eisen ten aanzien van veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en bruikbaarheid.”

“Ga je dus een woning bezichtigen? En heb je plannen voor een aanbouw? Check dan eerst het bestemmingsplan van de gemeente. Hierin staan alle regels over wat je mag (ver) bouwen en wat niet. Het geeft je alle benodigde informatie om uit te vinden of jouw plannen doorgang kunnen vinden. Het zou toch zonde zijn wanneer je een huis koopt en de gewenste verbouwing niet door kan gaan.”

“Passen jouw ideeën binnen het plan? Dan is de volgende stap is het aanvragen van een bouwvergunning. Hierin laat je met behulp van tekeningen en berekeningen zien dat jouw ideeën passen binnen het geldende bestemmingsplan. Gemiddeld heb je binnen 4 tot 8 weken een antwoord van de gemeente en kun je van start.”

“Overigens is de vergunningsaanvraag zoals hierboven geschetst wat rooskleurig. Vaak gaat er behoorlijk wat tijd zitten in het goed op papier zetten wat je wilt en dit conformeren aan de eisen van de gemeente. Het kan gaan over centimeters. En zelfs over die kleine afstand kun je soms weken doen…”

PS

“Nog even terugkomend op het ‘waarom’ van een bestemmingsplan. De Nederlandse gemeenten kunnen ook wel eens overdrijven, ik zal de eerste zijn dit toe te geven. Echter ben ik wel van mening dat het noodzakelijk is dat, ook bij relatief simpele en kleine projecten, de ideeën door deskundige mensen worden ontwikkeld en beoordeeld. Daarnaast kunnen deze mensen de bouw volgen en zo controleren of ook de uitvoering het gewenste niveau heeft.”

Bekijk de video van Architect Nico Dekker.

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp?

Hieronder vindt u ons relevante aanbod. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Recent verkocht

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed