Vragen?
WhatsAppE-mail

Stolpen versiersels

IMG_9339
IMG_9342Stolpenversiersels
Stolpen, je hebt ze in alle soorten en maten. Van simpel tot ‘stads’. Van origine is de stolp sober, zoals u in de tekening van de eerste stolp kunt zien die rond 1500 gebouwd werd*. Het is interessant om te zien dat in de loop der eeuwen de boerderij steeds meer ‘aangekleed’ werd met versieringen. Veel inspiratie voor de versieringen werd gehaald uit het Verre Oosten, waar exact dezelfde versieringen werden teruggevonden op en aan paleizen, maar ook bij eenvoudige woningen. Ook stadse invloeden waren van belang bij het uiterlijk van de stolp. Een mooi voorbeeld is boerderij De Eenhoorn in Midden Beemster die in 1682 werd gebouwd door een heer uit Amsterdam. Hij gebruikte de boerderij in de zomer als buitenverblijf en sliep dan aan de voorzijde van de stolp. De boer en zijn gezin woonde achterin de stolp, in het houten gedeelte. De voorzijde heeft een stadse topgevel en een symmetrische indeling. Op de top staat een stenen eenhoorn, een prachtig detail.

Daklijsten en makelaars
Als we weer teruggaan naar het originele simpele ontwerp van de stolp uit 1500 dan zien we dat één van de eerste toevoegingen de houten daklijsten zijn. Dit is een karakteristiek kenmerk van de West-Friese architectuur. Bij de rijkere woningen kreeg de dakrand een verfijning, met bijvoorbeeld een werkje er in. Ook de makelaar, een sierstuk op de top is een toevoeging*. Er wordt vermoed dat dit eerst een sierlijk bosje stro of riet was wat bovenop de stolp prijkte, in de vorm van een boom. Later werd dit ook uit hout gesneden en herkennen we de makelaar zoals we hem nu vaak zien. Ook siervazen en torenhoge pieken prijkten bij de voorgevel van ‘rijke stolpen’. Deuren werden in de loop der tijd al meer versierd uitgevoerd* en in de latere 19e eeuw kwamen er gietijzeren roosters in gebruik voor het versieren van de voordeur. Veelal met symbolen, zoals bijvoorbeeld een koe.

Dakspiegels
De dakspiegel is ook een kenmerk van een versiering. Dit is een uitgespaard gedeelte in een rieten dak met daarin dakpannen. Het is een karakteristiek element van de stolp, die voornamelijk voor de sier is bedoeld en veelal bij West-Friese boerderijen wordt aangetroffen. De invulling met geglazuurde dakpannen was eveneens een statussymbool. Aan een dakspiegel wordt overigens ook nog een andere functie toegekend: de toepassing van een met pannen gedekt dakdeel boven het woonhuis zou in geval van brand de mogelijkheden doen toenemen om (een deel van) de huisraad in veiligheid te brengen.

Schoorsteen
Ook de schoorsteen heeft naast zijn werkbare functie een bijbaan. Hij weerspiegelt de welstand van de eigenaar. Hoe mooier de schoorsteen, hoe groter de welvaart van de eigenaar.

Bron: De boerderijenstichting

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp?

Hieronder vindt u ons relevante aanbod. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Recent verkocht

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed