Kangoeroewonen

Kangoeroewonen, het klinkt koddig. Als je het hoort visualiseer je al snel een kleine kangoeroe die lekker veilig in de buidel van z’n mama zit. Dat is ook het principe van een kangoeroe- of zorgwoning. Kangoeroewonen of zorgwonen is een trend welke is overgewaaid uit de Scandinavische landen, die nu al flink is ingeburgerd in onze contreien. Het betekent dat twee of drie generaties samenwonen in hetzelfde huis, maar toch apart. Elk gezin heeft dus een privéwoning. Er hoeft niet noodzakelijk een familiaire band te zijn tussen de gezinnen.  Kangoeroewonen heeft zo zijn voor- maar ook zijn nadelen. We zetten een aantal belangrijke zaken voor u op een rij.

De belangrijkste regels

 • Als u een kangoeroe- of zorgwoning (bij of in uw eigen huis) gaat realiseren dan mag deze bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.
 • Bij twijfels over de mantelzorgrelatie kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige persoon of instantie.
 • Als de mantelzorgrelatie eindigt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning dan niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen.
 • U mag alleen de begane vloer van de kangoeroe- of zorgwoning gebruiken als leefruimte.
 • U heeft geen vergunning nodig voor een kangoeroe- of zorgwoning op uw eigen terrein. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een aanbouw, een verbouwing van een bestaand bouwwerk of het plaatsen van een kant-en-klare woning. Er zijn echter wel regels waar u zich aan moet houden. U moet bijvoorbeeld voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.
 • Laat u een bestaand bouwwerk bij uw huis ombouwen tot kangoeroe- of zorgwoning ? Dan hoeft de omvang hiervan niet te voldoen aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen.
 • Kiest u voor een verplaatsbare kangoeroe- of zorgwoning en woont u buiten de bebouwde kom van een dorp of stad? Dan zijn er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwingsoppervlakte.

U moet in alle gevallen wél voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar u kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012.

U kunt controleren of uw bouwplannen vergunningsvrij zijn op www.omgevingsloket.nl.
Moet u toch een vergunning aanvragen, dan kan dat ook via dit online loket.

Indien u geen vergunning nodig heeft moet u wel melding maken van uw kangoeroe- of zorgwoning bij de gemeente, om een extra huisnummer aan te vragen. Zo wordt er een verdeling gemaakt tussen de huishoudens waardoor dit geen nadelige gevolgen heeft voor eventuele uitkeringen en subsidies.

Meer informatie vindt u op de pagina Regels voor een mantelzorgwoning en op https://www.rijksoverheid.nl

Is een kangoeroewoning financieel gunstig?
Een kangoeroewoning is goed voor de portemonnee. Beide gezinnen delen immers de kosten met betrekking tot het vastgoed.
Wat betreft de hypotheek: meestal wordt een kangoeroewoning volgens het kadaster gezien als één onroerend goed. In dat geval kunnen meerdere gezinnen de eigendom alleen in mede-eigendom kopen en zullen álle eigenaren moeten tekenen voor de lening.

Gevolgen voor je belastingen
Op de individuele belastingbrief zal u niet veel merken. De meerdere gezinnen samen worden niet gezien als één gezin en dus blijven alle sociale uitkeringen of sociale voordelen zoals studietoelagen intact.

Notaris
Ga ook even langs bij uw notaris. Heeft u bijvoorbeeld een huurovereenkomst nodig of laat u het andere gezin gratis inwonen? De notaris noteert alles, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Zo kunnen discussies in geval van sterfte, scheiding of verkoop vermeden worden.

Zoals u ziet, zijn er heel wat aandachtspunten bij het realiseren van een kangoeroewoning of zorgwoning. Laat u goed bijstaan door de juiste adviseurs en ga naar uw gemeente. Zo weet u vooraf waaraan u begint en kan u vooral genieten van deze unieke vorm van samenwonen.

Bent u op zoek naar een kangoeroewoning of zorgwoning?
Bekijk ons aanbod, hier vindt u verschillende woningen waar dit mogelijk is.


Bronnen:
www.mezzo.nl
www.kenniscentrumwonenzorg.nl
www.bouwenwonen.net


Tekst: Liesanne Schoon

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp?

Hieronder vindt u ons relevante aanbod. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed