Vragen?
WhatsAppE-mail

Het perfecte ‘paardenspul’

1Het perfecte ‘paardenspul’

Als fanatiek paardensporter droom ik al jaren van een huis waar ik mijn paarden in de achtertuin kan houden. Maar waar moet een ‘paardenspul’ aan voldoen? Bij Klaver Makelaardij komen er geregeld mooie objecten langs en vaak kijk ik verlekkerd naar het aanbod. Waar wordt een échte paardensporter heel blij van? Ik neem jullie graag mee in mijn eigen ‘wensenlijst’ en ben benieuwd of dit aansluit bij jullie wensen.

Huisvesting

We beginnen bij de stalling van het paard. Nu weten we dat ze er in alle soorten en maten zijn, van simpele schuilstal die geschikt is voor groepshuisvesting tot een luxueuze stal met gouden knoppen. Persoonlijk zou ik kiezen voor een gulden middenweg. Een stal waarin in ieder geval boxen staan met afmetingen groter dan 3 x 3 m. (voor een paard) en met een buitenluik, waardoor het paard lekker met z’n hoofd naar buiten kan kijken. Daarnaast is het in het kader van het dierenwelzijn van belang dat het paard niet alleen staat. Dus een stal met minimaal twee boxen.
Als we dan nog even door fantaseren is een spuitplaats met warm en koud water waar je je paard goed kan vastzetten, poetsen en wassen ideaal, met aangrenzend een plaats voor het harnachement (zadels, hoofdstellen ect.)
De bodem en isolatie van de stal is ook van groot belang. Goede isolatie is fijn, zowel in de zomer als de winter, maar zorg wel voor voldoende frisse lucht (lees: buitenluiken en grote deuren). De bodem moet van materiaal zijn waar een paard niet op uit kan glijden, dus let hier goed op, vooral bij het gedeelte van de spuitplaats.
Dan de buitenkant. Dat kan ook van simpel naar heel luxe gaan. Persoonlijk vind ik stallen met veel hout erg mooi, maar dat is qua onderhoud wat bewerkelijk. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg alternatieven, zoals onderhoudsvriendelijk materiaal met houtlook, dus hiermee komt u vast uit de voeten.

Rijbaan

Ten tweede; de rijbaan (paardenbak). Als fanatiek amazone maak ik bijna dagelijks gebruik van de rijbak. Een grote droom is een binnenbak, zodat je nooit rekening hoeft te houden met de weersomstandigheden. Voor nu richten we ons alleen even op de buitenbak. De normale afmeting is 20 x 40m. Kom je in de hogere (dressuur)klasses dan is 20 x 60 m. de juiste wedstrijdafmeting. De bodem van de bak is van groot belang voor het behoud van je paard. Een slechte bodem kan vervelende blessures veroorzaken. Er zijn talloze keuzes in materiaalgebruik, maar een goede drainage is het begin. Hoe de bak daarna opgebouwd wordt (bijv. volgens eb- en vloed systeem) is zeer uiteenlopend. Zelf vind ik een bak die niet te zwaar is, met een zachte toplaag het prettigst voor mijn paard (lees: Zorgdrager of Achterberg bodem). Het is ook fijn als de bak goed omheind en verlicht is, zodat je ook ’s avonds kan trainen.

2


Weiland, paddock en stapmolen

Ten derde is de bewegingsvrijheid voor paarden van groot belang. Hierbij vind ik het prettig als mijn paarden bij mooi weer in het weiland kunnen staan. Indien de weersomstandigheden niet goed zijn, zoals tijdens de winter, dan zijn paddocks een goed alternatief. Een stapmolen kan ook goed zijn ter aanvulling, zodat uw paard de nodige beweging krijgt. Maar een mooi, groot weiland met een goede omheining en vers gras is voor mij toch het summum.

Mestopslag en regelgeving

Mestopslag is iets wat we niet kunnen passeren en het is hierbij van belang de geldende regelgeving te raadplegen. In het paardenbeleid van de gemeente Hollands Kroon zijn de volgende punten opgenomen:
• De afstand van een mestopslag tot woningen van derden bedraagt tenminste 30 meter;
• De mest wordt opgeslagen in luchtdichte containers, indien de afstand tot woningen van derden minder dan 30 meter bedraagt;
• Bij een mestopslag >10 m3 is de Wet milieubeheer van toepassing;
• Bij een mestopslag zijn altijd bodem beschermende voorzieningen vereist op grond van de Wet Bodembescherming.

Verder staan alle andere bovengenoemde zaken (zoals bak en stalling) ook beschreven in het Paardenbeleid van de gemeente Hollands Kroon. Houdt u er rekening mee dat er in iedere gemeente een andere regelgeving wordt toegepast. Deze link verwijst u naar het Paardenbeleid van Hollands Kroon: Paardenbeleid Hollands Kroon

Indeling erf

Als laatste punt wil ik de praktische zaken nog aanstippen. Het is prettig als er over de indeling van het erf nagedacht is. Denk hierbij aan loopafstanden naar een opslag of stal. Daarbij is een afgeschermde opslag fijn, zodat uw hooi en stro niet nat kunnen regenen.
Tot slot wil ik u nog meegeven; het maakt niet uit of u de paardensport recreatief beoefend of een fanatieke wedstrijdruiter bent, een simpele schuilstal heeft of toch voor een luxere variant gaat; het belangrijkste is dat zowel u als uw paard veel plezier beleven. Bekijk hier ons volledige aanbod: aanbod Klaver Makelaardij.

Tekst: Liesanne Schoon

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp?

Hieronder vindt u ons relevante aanbod. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Recent verkocht

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed