Financiële veranderingen in 2017

2017 staat voor de deur te trappelen en veel mensen vragen zich af wat dit kersverse jaar voor hun in petto heeft. Misschien koopt u een nieuw huis, gaat u verbouwen of met pensioen. Wij gaan op onderzoek uit naar de grootste veranderingen op hypothecair gebied en vragen advies aan Bas Zuurbier van Living Finance.

Wat is de grootste verandering ten opzichte van het afsluiten van een hypotheek in 2017?

Maximale financieringshoogte
De maximale financieringshoogte (LTV) verandert van 102% naar 101% ten opzichte van de waarde van de woning. Dit klinkt in eerste instantie niet zo spannend, maar het heeft zeker gevolgen. U zal nu bij aankoop van een woning de notariskosten, een gedeelte van de overdrachtsbelasting en financieringskosten uit eigen portemonnee moeten betalen.

Rekenvoorbeeld*:
Stel u koopt een huis van 300.000 euro
Dan kunt u 101% van de waarde van uw woning lenen dus: 303.000 euro
Bijkomende kosten bij een aankoop van 300.000 zijn:
Overdrachtsbelasting (2% = 6.000 euro)
Notariskosten (gemiddeld 1.500 euro) en financieringskosten (circa 3.000)
Totale kosten: 310.500
Maximale hypotheek: 303.000 (was 306.000)
Eigen geld/schenking: 7.500

* voorbeeld is ex. variabele bijkomende kosten zoals waterschapsbelastingen enz.

Rentewijziging
De tweede wijziging is de rentewijziging. Voor het eerst in drie jaar is het rentepercentage weer licht gestegen. De verhoging is variërend van 1 tot 2 tiende, maar het blijft nog steeds historisch laag. Zowel voor de korte als de rentevaste periodes. De verhoging is nog geen reden voor paniek, maar wel reden genoeg om in 2017 keuzes te maken om bijvoorbeeld uw lening over te sluiten of één te kiezen voor de aankoop van een andere woning. De oude hypotheek met hoge rente kan bij verkoop bijna altijd boetevrij worden afgelost.

Oversluiten
Voor 50 plussers onder de 56 is het van belang om nu al naar hun financiële situatie te kijken en eventueel de hypotheek over te sluiten. Indien u vanaf uw 56e levensjaar uw lening wilt omzetten houdt de bank voor de maximale hypotheek rekening met het toekomstige pensioeninkomen en dat kan een stuk lager uitvallen dan uw huidige inkomen. Het maakt voor de bank dan niet uit of u altijd kredietwaardig bent geweest en aan uw verplichtingen heeft voldaan of bijvoorbeeld heel veel overwaarde heeft.
Dus als u begin 50 bent, dan adviseren we om nu al te onderzoeken of oversluiten verstandig is.

Veranderde regels voor ZZP’ers
Voorheen moesten zelfstandigen de jaarrekeningen van minimaal drie jaar kunnen aanleveren om een hypotheek te krijgen onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze regel is sinds kort veranderd. Ook een ZZP’er/ondernemer die nu korter actief is zou mogelijk ook al in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie waardoor er een flink rente voordeel kan zijn.

Duurder huis aankopen met NHG
Nog meer positief nieuws! In 2017 wordt de maximale aanschafwaarde van een woning om in aanmerking te komen voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie) verhoogd. U kunt in aanmerking komen voor NHG als u een bestaande woning aankoopt van maximaal €245.000 euro of een nieuwbouwwoning inclusief bestaande energiebesparende voorzieningen van maximaal €259.700.

Zijn er nog tips op financieel gebied voor 2017?
Omdat de maximale hypotheek (op basis van het inkomen) in sommige gevallen veranderd adviseren we om in 2017 opnieuw een berekening te maken volgens de actuele situatie. De rente is laag dus wellicht is dit het moment om uw nieuwe woonwens mogelijk te maken.
Voorkom verrassingen en laat u vooraf goed voorlichten. Na een persoonlijk gesprek weet u goed wat uw mogelijkheden en maandelijkse verplichtingen zijn.

Tekst: Liesanne Schoon i.s.m. Living Finance

Meer informatie? www.living-finance.nl

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed