Financiële veranderingen in 2018

Het einde van 2017 staat voor de deur en bent u al nieuwsgierig naar 2018? We hebben geen glazen bol om te zien wat 2018 u allemaal gaat bieden, maar we kunnen u alvast wél vertellen welke veranderingen er in 2018 zijn op financieel gebied. Bas Zuurbier van Company Finance kan ons hier van alles over vertellen en we hebben de belangrijkste veranderingen voor u op een rij gezet.

NHG

We starten met positief nieuws. De Nationale Hypotheek garantie is verhoogd van 245.000 euro naar 265.000 euro. Met de aantrekkende woningmarkt was deze verhoging wenselijk én noodzakelijk. Als u een woning aanschaft met energiebesparende installaties, dan kan maximale hypotheek met NHG eventueel nog verder verhoogd worden. Indien u uw hypotheek aankomend jaar gaat oversluiten (mits uw hypotheek niet hoger is dan 265.000) dan kunt u mogelijk ook in aanmerking komen voor de vernieuwde NHG regels.

LTV

Als tweede is er de LTV verlaging (LTV = Lone to Value). De hypotheek die u kunt afsluiten ten opzichte van de waarde van uw woning gaat van 101% naar 100%. Dit klinkt in eerste instantie niet zo spannend, maar het heeft zeker gevolgen. U zal nu bij aankoop van een woning de notariskosten, overdrachtsbelasting en bijkomende zaken uit eigen portemonnee moeten betalen. Houd er dus rekening mee, dat wanneer u een nieuwe woning wilt kopen u de ‘kosten koper’ zelf zal moeten betalen uit spaargeld of middels een schenking van een familielid.

Tussentijdse verlaging rente

Bij veel geldverstrekkers is er sinds kort een mogelijkheid om tussentijds de rente te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld als u al veel heeft afgelost of als uw woning in waarde is gestegen. Niet iedere bank werkt hier aan mee, maar het is raadzaam om onafhankelijk advies in te winnen om te kijken of u in aanmerking komt voor het verlagen van uw rente. Dit kan u maandelijks toch voordeel opleveren.

Betaald u te veel rente?

Wist u dat u bij de verkoop van uw woning in bijna alle gevallen uw hypotheek boetevrij kunt aflossen? Misschien is 2018 dus voor u het moment om te verhuizen. Met de aantrekkende woningmarkt en de lage rente van dit moment kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten die beter bij u past voor een woning die nóg beter bij u past.

Zijn er nog tips op financieel gebied voor 2018?

Omdat de leencapaciteit in sommige gevallen verandert adviseren we om in 2018 opnieuw een berekening te maken volgens de nieuwe regelgeving. En heeft u voornemens om iets te gaan ondernemen? Laat u goed voorlichten en informeren! Meer informatie?

www.company-finance.nl (voor ondernemers)
www.living-finance.nl (voor particulieren)

Met dank aan Bas Zuurbier van Company Finance.

Tekst: Liesanne Schoon

Op zoek naar uw droomhuis, woonboerderij of stolp?

Hieronder vindt u ons relevante aanbod. Maar natuurlijk zijn er nog diverse andere plekjes in Noord-Holland om landelijk te kunnen wonen.

Recent verkocht

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed