Vragen?
WhatsAppE-mail

Een zorgboerderij starten: hoe word je een succesvolle zorgaanbieder?

Veel mensen lopen rond met plannen om een zorgboerderij te starten. Alleen de weg om van deze droom realiteit te maken, is nog niet zo eenvoudig. Jaarlijks kloppen er daarom heel wat mensen aan bij Transmissie voor advies en ondersteuning. We vroegen hen wat van hun expertise te delen. Met name over de vraag: hoe word je een succesvolle zorgaanbieder?

Als je de droom hebt om een zorgboerderij te starten, is het verleidelijk om vooral te kijken naar een mooie locatie waar de droom verwezenlijkt kan worden. Mensen begeleiden in een groene ruimte is ook bewezen effectief, zo blijkt uit een onderzoek van ZonMw naar zorgboerderijen (2017). Het is echter ook verstandig om je vooraf al te verdiepen in de zorginhoudelijke kant. Om de zoektocht naar een mooie en geschikte locatie goed voorbereid te starten geven we drie tips.

Doe onderzoek naar de vraag in de markt

In de huidige zorgmarkt is het van groot belang onderscheidend te zijn. Er zijn de afgelopen jaren zoveel kleinschalige zorgaanbieders bijgekomen, dat gemeenten en zorgkantoren steeds strenger worden in de toelating van nieuwe partijen en hogere eisen stellen aan de kwaliteit van nieuwe en bestaande aanbieders. Voor sommige doelgroepen is een overschot aan zorgaanbod, terwijl een andere doelgroep nergens terecht kan. Als je een onderscheidend aanbod hebt is de kans op een overeenkomst met gemeente of zorgkantoor groter. Zorg dat je scherp hebt welke doelgroep je wil bedienen en onderzoek of er op dat gebied ruimte is voor nieuw aanbod. Neem bijvoorbeeld eens contact op met de regionale organisatie voor zorgboeren. Zij weten vaak al te benoemen voor welke doelgroep er voldoende aanbod is, en waar mogelijk nog kansen liggen. Ook is het zinvol contact te leggen met de gemeente. Verdiep je in het beleid, wat zijn haar speerpunten op het gebied van zorg en ondersteuning? Welke zorgvraag kan de gemeente nu onvoldoende beantwoorden en kun je daar op inspelen?

Weet wie je bent en wat je te bieden hebt

Deze tip klinkt als een open deur maar toch is dit een belangrijke vraag om concreet te gaan invullen. Veel mensen die een kleinschalige zorgvoorziening willen opzetten hebben idealen over hoe de zorg anders en beter kan worden georganiseerd. Onze vraag is dan steeds hoe cliënten dat concreet gaan merken als ze op de zorgboerderij komen. Hoe wil je het verschil maken? Wat zijn de waarden en idealen van waaruit je (onbewust) leeft en werkt? Hoe vertaalt dat zich in goede zorg? Met het doordenken en beschrijven van een missie, visie en kernwaarden leg je een belangrijke basis voor een onderscheidend aanbod. Zo kunnen cliënten bewust kiezen voor jouw zorgboerderij en daarnaast is ook het eerste huiswerk gedaan voor de kwaliteitseisen die gemeenten en zorgkantoren als voorwaarde stellen voor een contract.

Investeer in een goed doordacht plan

Nu je weet waar de behoefte ligt en wat je zelf te bieden hebt, is het zaak om het plan verder in te vullen tot een concrete businesscase. Vrij vertaald betekent dat dat je onderzoekt hoe je idealen matchen met de financiële kaders. Als je een flinke hypotheek moet aangaan voor de nieuwe locatie en je ook je inkomsten volledig wilt gaan halen uit de zorgonderneming, is het de vraag of het realistisch is om drie dagen dagbesteding aan te bieden voor een kleine groep cliënten. Er is geld te verdienen met zorgondernemerschap, maar het is van belang realistisch te zijn over de haalbaarheid van je plannen. Doe onderzoek naar de tarieven, groepsgrootte, eisen aan personeel, kwaliteit, benodigde investeringen om de locatie geschikt te maken etc. en maak de balans op: staan de kosten in verhouding tot de baten?

We willen de droom van potentiële zorgondernemers niet doorprikken; wij juichen het toe dat er meer kleinschalige initiatieven ontstaan want dat zorgt ervoor dat mensen die zorg nodig hebben kunnen kiezen welke zorg er bij hen past. Wel onderstrepen we het belang van kwalitatief goede zorg van zorgondernemers die weten waar ze aan beginnen!

Recent verkocht

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed