Vragen?
WhatsAppE-mail

Na gekte in stad, nu run op boerderij

Wonen op het platteland is in trek. De prijzen stijgen en het aanbod krimpt. Experts verwachten dat deze stijging aanhoudt.

Lees opgemaakt artikel in Noord-Holland Dagblad

Volgens makelaarsgroep Buitenstate is vorig jaar een recordaantal aan boerderijen verkocht. De makelaarsgroep telt veertig makelaars die gespecialiseerd zijn in wonen op het platteland. In 2020 zijn er bijna 6.500 plattelandswoningen verkocht. Dat aantal neemt ieder jaar toe, aldus Buitenstate. In 2017 waren het er ongeveer 3.500. Wonen in een landelijk gelegen woning is gewild. Deze trend was de laatste jaren al zichtbaar, maar de coronacrisis heeft de trek naar het platteland versneld. Dit zorgt voor nog meer krapte op deze woningmarkt.

Buitenstate zegt dat er voorheen gemiddeld zo’n zeshonderd landelijk gelegen woningen te koop stonden. Nu is dat nog niet de helft en er zijn meer geïnteresseerden.

Het laatste kwartaal van 2020 stonden er zo’n 2.300 plattelandswoningen te koop. In het tweede kwartaal van vorig jaar waren dat er nog ruim 3.400. ,,Het aanbod is kleiner dan de vraag. Het wordt steeds lastiger een geschikte woonboerderij te vinden, want er zijn meer kapers op de kust’’, licht makelaar Geert Klaver toe. Hij is eigenaar van Klaver Makelaardij uit Nieuwe Niedorp en gespecialiseerd in de verkoop van landelijke gelegen woningen. Hij is ook een van de oprichters van Buitenstate.

Geert Klaver: ,,Sinds corona werken we meer thuis en dat blijven we meer doen. Hierdoor is reistijd minder belangrijk. Daarnaast krijgen steeds meer mensen behoefte aan natuur en ruimte om zich heen. Plus: de huizenprijzen in steden worden hoger. Als je kijkt wat je voor dat zelfde geld krijgt als je een half uurtje verder rijdt. Je hebt veel meer huis voor je geld, om het zo maar te zeggen. Ruimte voor een werkkamer en je kan je eigen groente verbouwen, mocht je daarin zin hebben.’’ De toenemende vraag naar stolpboerderijen en andere landelijke woningen zorgt voor taferelen die huizenkopers in steden zullen herkennen. Zo zijn huizenprijzen op het platteland flink aan het stijgen. Volgens berekeningen van Buitenstate was de gemiddelde prijs voor een landelijke woning in 2019 zo’n 500.000 euro. Eind 2020 kostte een boerderij gemiddeld zes ton.

De prijzen stijgen al jaren. In 2017 kostte een plattelandswoning gemiddeld 417.000 euro. Klaver verwacht dat die stijging de komende jaren verder doorzet. ,,De krapte is niet zomaar opgelost. We hebben in Nederland een woningtekort dat niet snel weg is.’’ Daarnaast is het steeds normaler om boven de vraagprijs te bieden, omdat er meerdere geïnteresseerden zijn. Hierdoor worden prijzen verder opgedreven.

Wist u dat?

Tv-makelaar Makelaar Geert Klaver is vanaf 24 maart ook op tv te zien. In het programma ’Kinderen kopen een huis’ gaan kinderen op zoek naar een koophuis voor het gezin. De ouders zien pas achteraf wat er door hen gekocht is. Te zien: elke woensdag om 21.30 uur bij SBS6.

Klaver merkt dat het aantal boerderijzoekers dat zich bij hen inschrijft, toeneemt. ,,Ook verkopen boerderijen die in de stille verkoop gaan snel. Die komen niet op Funda.’’ De prijzenstijging is prettig voor wie de boerderij wil verkopen, maar minder fijn voor wie een wat kleiner budget heeft. Klaver: ,,De groep die nu al lastig aan een woning kan komen in bijvoorbeeld de steden loopt er hier op het platteland ook tegenaan. Een starterswoning van laten we zeggen, drie ton, kom je minder snel tegen.’’

Buitenstate pleit ervoor dat gemeenten positiever staan tegenover herbestemmingsprojecten op het platteland. Binnenkort stuurt de makelaarsgroep een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Momenteel is het nog lastig voor particulieren om een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarische pand. Als dit makkelijker zou kunnen, kunnen boerderijen makkelijker verkocht worden als woonhuis.

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed