Klaver MakelaardijLandelijk wonenWoonboerderijBergen (nh)Kerkedijk 45

Kerkedijk 45 te Bergen (Nh)

verkocht

Over deze woning
Kom binnen
Buiten
Plattegrond
Historie
Kenmerken

Kenmerken

Inhoud:
2.199 m³
Bouwjaar:
1939
Perceeloppervlakte:
30.700 m²
Totale woonoppervlakte:
263 m²
Aantal kamers:
8 kamers (6 slaapkamers)
Bekijk alle kenmerken →

Over deze woning

Wonen op een zeldzame en unieke plek in Bergen! De woonboerderij met schuur van 277 m² staat aan de rand van Bergen op een perceel van ruim drie hectare grond. Het centrum van Bergen is op loopafstand, maar u kunt er ook voor kiezen om de polder in te wandelen. Het uitzicht op deze plek is buitengewoon, het is een ongerept stukje polder. Er is geen ruilverkaveling geweest waardoor de akkers nog de ouderwetse vormen hebben. De ruime schuur is vergund en biedt qua invulling verschillende mogelijkheden. De bestemming is deels wonen, deels tuin en deels agrarisch. We hebben een quickscan van de bestemming gemaakt om te laten zien wat er mogelijk is. De boerderij heeft mooie authentieke details maar dient gemoderniseerd te worden, met liefde en aandacht ontstaat hier uw droomplek!

Kom binnen

In de huidige situatie komt u binnen in de dars, hier is een bijkeuken met wasmachine- en drogeraansluiting. Rechts gaat u richting de oude koegang en rechtdoor loopt u de keuken in. Aan de voorzijde is een knusse woonkamer en een hobbykamer, welke ook invulling kan geven als slaapkamer. Verder is er een badkamer met ligbad. Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers en een badkamer gerealiseerd.

Buiten

De boerderij staat wat verscholen achter de bomen en struiken, maar wanneer u goed kijkt ziet u de prachtige voorgevel. Via het pad rijdt u naar achter, het leefgedeelte bevindt zich aan de voorzijde van de boerderij. Wij kunnen ons voorstellen dat u het landelijke uitzicht wilt betrekken bij het woongenot. Daarom hebben wij een visualisatie laten maken om te laten zien wat er mogelijk is.

De ruime schuur heeft een grote carport, in de schuur zijn 3 paardenboxen en onder de schuur is een mestkelder. De roosters van het voormalige veebedrijf zijn nog aanwezig, net zoals de beerput. Het weiland heeft een agrarische bestemming, op dit moment maakt een boer hier dankbaar gebruik van. U kunt hier uw eigen invulling aan geven.

Plattegrond

Historie

De Kerkedijk is eind van de twaalfde eeuw ontstaan als één van de meerdere dijken welke het water van de Rekere tegenhielden. Later, rond 1250 werd de Kerkedijk (toen Oosterdijk) een van de doorgaande routes naar Aagtdorp. De voormalige omheining in de vorm van wallen en meidoorn struiken is hedendaags nog goed terug te zien. Van de voormalige behuizing is helaas weinig bekend, maar het wegenpatroon is vrijwel ongewijzigd. Ook is het open karakter bewaard gebleven en is de verstedelijking slechts doorgedrongen tot de Westerweg.

Kenmerken

Overdracht
Status
Verkocht onder voorbehoud
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
1939
Soort dak
Tentdak bedekt met dakpannen en riet
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte
263 m²
Overige inpandige ruimte
174 m²
Externe bergruimte
367 m²
Perceeloppervlakte
30.700 m²
Inhoud
2.199 m³
Indeling
Aantal kamers
8 kamers (6 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers
Badkamervoorzieningen
Ligbad, toilet, wastafel, douche, toilet en wastafel
Aantal woonlagen
2 woonlagen
Voorzieningen
Dakraam, natuurlijke ventilatie en tv kabel
Energie
Energielabel
G
Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
C.v.-ketel
Warm water
Elektrische boiler eigendom
CV-ketel
Intergas (2021; eigendom)
Kadastrale gegevens
BERGEN NOORD-HOLLAND B 1081
30.700 m² (eigendom belast met vruchtgebruik)
Buitenruimte
Ligging
Aan rustige weg, beschutte ligging, landelijk gelegen en vrij uitzicht
Tuin
Tuin rondom
Bergruimte
Schuur/Berging
Vrijstaand hout
Voorzieningen
Met vliering en voorzien van elektra
Garage
Soort garage
Geen garage
Parkeergelegenheid
Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Kennisbank

Waar kan ik het bestemmingsplan inzien?

De bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk kunt u inzien op de website ruimteplannen.nl. Bij uw eigen gemeente kunt u de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van uw omgeving inzien.

Wat is dars of dors in een stolpboerderij?

De dars (of dors) is een ruimte in een stolpboerderij die van voor naar achteren loopt, soms van zijgevel tot zijgevel. Aan de buitenkant is de dars (of dors) te herkennen aan de grote darsdeuren. De naam komt van het dorsen van het graan op de dorsvloer. De naamgeving (dars of dors) is afhankelijk van het spraakgebruik per regio.

Wat is het vierkant van een boerderij?

Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet. Het is om deze reden dat de hellingshoeken van een rieten dak zo steil mogelijk dienen te zijn. De hellingshoek van een rieten dak is maar 1 van de vele factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Wanneer er preventief goed onderhoud gepleegd wordt is de “normale” levensduur voor het rieten dak 35 tot 45 jaar. Maar er zijn verschillende voordelen van daken die al 80 jaar oud zijn. Omdat riet een natuurproduct is en er verschillende omstandigheden meespelen zoals de ligging (bijv. tussen bomen of niet) zit er veel verschil in de levensduur. We zien dat, hoe droger het dak kan blijven, hoe langer de levensduur van het dak is. Zo zien we een kortere levensduur van het rieten dak in boomrijke gebieden. Vuistregel is, hoe vochtiger de omgeving en het dak, hoe korter de levensduur.

Hoe werkt de besluitvorming van principeverzoek?

Aan de hand van de beoordeling nemen burgemeester en wethouders een besluit over uw principeverzoek. Het besluit kan zijn:
a. Een positief principebesluit: er kan medewerking worden verleend
b. Een positief principebesluit: er kan medewerking worden verleend, mits het initiatief op onderdelen wordt aangepast
c. Een niet positief principebesluit: er kan geen medewerking worden verleend

Let op: als het besluit a of b betreft, moet u vervolgens nog wel voldoen aan de algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden kunnen zijn:

Het doen van onderzoeken, zoals een bodem- of een verkeersonderzoek

Het afsluiten van een anterieure- en planschadeovereenkomst met de gemeente

Als de gemeente een besluit zoals genoemd onder a of b genomen heeft, kunt u een verzoek indienen voor de planologische wijziging zoals genoemd in het principebesluit.

Hoe beoordeelt de gemeente uw principeverzoek?

De gemeente maakt een verkenning waaruit blijkt of uw initiatief met een planologische procedure (bestemmingsplan of afwijking) mogelijk gemaakt kan worden. Deze inschatting maakt de gemeente door het (bouw)plan te beoordelen op grond van het meest recente gemeentelijk-, provinciaal-, en rijksbeleid.

De gemeente brengt in kaart welke aspecten bij de ontwikkeling van het (bouw)plan een rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld ecologische waarden, verkeer, archeologie, cultuurhistorie, etc.

Aan de hand van stap 1 en 2 wordt een inschatting van de haalbaarheid van het plan gemaakt.

Wat is een principeverzoek?

Een principeverzoek is de ambtelijke benaming voor de eerste afspraak tussen een bouwaanvrager en de ambtenaar van een gemeente. Soms wordt deze eerste afspraak ook wel beginselaanvraag genoemd. U kunt een principeverzoek indienen om af te tasten wat de gemeente van uw ruimtelijk initiatief vindt. Het gaat over initiatieven die niet in het geldende bestemmingsplan passen. Het bestemmingsplan geeft aan waarvoor u de grond mag gebruiken en wat de bouwmogelijkheden zijn.

Hoe kan een bestemmingsplan gewijzigd worden?

Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro. Deze aanvraag wil dan nog niet zeggen dat er een positief antwoord op de vraag komt.

Voordat u deze aanvraag indient is het verstandig om goed te weten wat de gemeente van de nieuwe plannen vindt. Voor de aanvraag moet u de visie van de gemeente namelijk wel mee hebben. Een gemeente mag uiteindelijk zelf bepalen of ze in de aanvraag meegaat. Er zijn wel wat dingen waar een gemeente rekening mee dient te houden, bijvoorbeeld de visies voor dat gebied. Het kan zijn dat deze visies opgesteld zijn door de gemeente zelf, maar over het algemeen zijn ze opgezet in samenwerking met de provincie.

Een toewijzing van een wijziging in het bestemmingsplan dient een gemeente dan ook weer te verantwoorden tegenover de provincie. De kosten van de aanvraag zullen door de aanvrager zelf betaald moeten worden.

Wat is een woonbestemming?

Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming.  Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.

Wat is een agrarische bestemming?

Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een agrarische bestemming houdt in dat een woning of object -met agrarische bestemming- alleen voor agrarische doeleinden gebruikt mag worden. Denk hierbij aan een melkveehouderij of een akkerbouwbedrijf.

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier