Roy van Berkel: van weggooien wordt niemand beter

1Circulair denken en doen is booming. Roy van Berkel, eigenaar van het gelijknamige sloop- en saneerbedrijf uit Winkel, heeft nooit anders gedaan. “Soms moet je niet alleen maar naar het geld kijken.”

Doorleefde eikenhouten balken, zestigjarige leilindes, kunststof kozijnen en stalen deuren die mooi zijn van lelijkheid. Je komt wat tegen als sloper. De vraag is: wat doe je ermee? Roy van Berkel: “Voor ons is het heel eenvoudig: alles wat wij bij een sloopklus aan waarde zien, halen we van de aanneemsom af. Daar zijn wij heel transparant in. Hierdoor wordt het werk ons vaak gegund én weten wij zeker dat zo min mogelijk materialen in de stortbak verdwijnen.”

Afrika
Met opzet spreekt Roy over ‘wij’. Alle vakmannen in zijn team hebben een antenne ontwikkeld voor herbruikbare materialen. “We maken er foto’s van en proberen het te verkopen. Eerst aan contacten die weten dat wij dit doen, zoals aannemers en meubelmakers, daarna via bijvoorbeeld Marktplaats. Zo hebben we oude bomen laten verplaatsen, gietijzeren lantaarnpalen een nieuwe eigenaar gegeven en zelfs isolatieplaten en tweehonderd kunststof kozijnen laten verschepen naar Afrika.”

Karakter
Het kozijnhout in het kantoorpand van Roy van Berkel is getekend door zwarte spijkergaten. Het plafond is betimmerd met robuuste planken. Materiaal met karakter, afkomstig uit sloopprojecten. De loods ernaast ligt er vol mee. Binnenkort sloopt Van Berkel een boerderij in Heiloo. “Naast deuren, balken en vloerhout redden we daar een authentieke schouw van Anneke Dekkers. En op verzoek van de provincie houden we het vierkant intact: dat krijgt een nieuwe openbare functie.”

Moorkoppen
Deze werkwijze vraagt zorgvuldigheid tijdens het slopen. Het kost extra tijd, transport en opslag; het bespaart stortkosten. Van Berkel: “Soms levert het precies nul euro op. Ach, je moet niet altijd alleen maar naar het geld kijken. Het gaat ook om het gevoel. Soms ruil ik een kozijntje voor een doos moorkoppen. Krijgt het tóch nog een tweede leven. Van weggooien wordt niemand beter. Gelukkig ziet de bouwsector dat ook in. Want dáár begint het cirkeltje.”

Meer informatie: www.royvanberkel.nl

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed