Vragen?
WhatsAppE-mail

Johan Schilder en zijn 'bijzondere blonden'

1Johan Schilder is een markante man, getuige zijn levensstijl, maar vooral door zijn uit de hand
gelopen hobby. Wat begon met 6 koeien, is inmiddels uitgegroeid tot een veestapel van meer dan 100 dieren en 27 hectare land, genaamd “De Woeste Hoeve”. Genoeg werk voor een fulltime job zal u denken. Niets is minder waar, Johan is directeur en mede eigenaar van familiebedrijf J.P. Schilder B.V. en Heicombinatie SPS. Toonaangevende bedrijven in de bagger-, hei- en grondwerken met ruim 60 medewerkers die o.a. verantwoordelijk zijn voor projecten als de Golfbaan in Spierdijk, (bagger) werkzaamheden in boezemwateren en de renovatie van de Westfriesedijk. Heeft Johan dan mensen in dienst voor de verzorging van zijn veestapel die bestaat uit de beste Blonde ‘d Aquitaines van het land? Nee. Johan, zijn vrouw Eline én vier kinderen Julia, Iris, Koen en Sophie zijn verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen op de boerderij aan de Koningspade in Hoogwoud.

Johan, hoe ben je hiermee begonnen?
“Het is begonnen in 2007 met de aankoop van een oude boerenplaats op deze plek”, zegt Johan. “We woonden destijds in Spierdijk en waren op zoek naar een grotere woning met grond. Mijn vrouw Eline en ik gingen kijken bij een andere boerderij aan de overkant van de Koningspade toen ons oog viel op een boerderij zoals je ze nog zelden ziet. Alles zag er precies zo uit als 100 jaar geleden en toevallig had Geert Klaver er net een bord in de tuin getimmerd.” Eline vervolgd het verhaal; “Johan heeft deze boerderij zelf gekocht en ik kreeg eigenlijk alleen de mededeling; schat we hebben een boerderij gekocht. In het begin moest ik er nog even aan wennen en ik
kon de situatie zoals deze nu is niet voorstellen. Johan gelukkig wel.” Johan lacht en zegt; “Het is inderdaad een bijzonder verhaal. Nadat Eline en ik de boerderij hadden bezichtigd, heb ik mijn vertrouwensman Jos Danenberg om raad gevraagd. Hij is met Cor Klaver om tafel gaan zitten en samen hebben de heren de deal rond gemaakt. De situatie van nu was mijn visie van toen.”

Hoe zijn de koeien hier gekomen?
“Het was vanaf het begin duidelijk dat we de oude boerderij zouden gaan slopen en een nieuwe stolp in Oudhollandse stijl wilden terug bouwen. Maarten Koning heeft de architectuur en de bouw voor zijn rekening genomen. Het moest een niet te popperige stolp worden met authentieke details. Dat is perfect gelukt. In 2008 konden we beginnen met de bouw. Vanwege het stolpenbeleid mochten we bouwen op een andere plek dan die van de huidige stolp, waardoor het perceel veel beter ingedeeld werd. De bestemming moest veranderd worden en dat lukte voor de boerderij. Ik wilde echter óók een grote schuur bouwen. Voorwaarde was dat er dan agrarische activiteiten plaats moesten vinden. Dat zag ik wel zitten. Alle opties zijn de revue gepasseerd; aardbeien, paarden en het fokken van schapen. Uiteindelijk is het een vleesvee- en paardenfokkerij geworden, waar ik voor gevallen ben door mijn roots in Spierdijk. Ik maakte een bedrijfsplan met het doel een kleinschalige fokkerij op te zetten. Daarvoor moest er ook een toetsing komen van de agrarische toetsingscommissie. Deze heren waren lastig te overtuigen van het feit dat ik naast mijn huidige bedrijven óók nog een fokkerij wilde starten. Gelukkig werd alles na 3 jaar goedgekeurd en konden we beginnen met de bouw van de schuur, wat een prachtige authentieke stal is geworden. De stal is naar tevredenheid getekend door Maarten Koning en gebouwd door Aannemingsbedrijf Vlaar uit Hensbroek. Toen deze in 2014 klaar was kocht ik 6 Blonde ‘d Aquitaines van klauwbekapper Flip van Stipriaan.”

Waarom koos je voor dit ras?
“Omdat ik 8 van de 7 dagen per week van huis ben, wilde ik graag een koe die je gemakkelijk kunt onderhouden. Daarnaast houd ik van mooie authentieke en indrukwekkende dieren. De Blonde ‘d Aquitaine is een elegant dier wat kracht uitstraalt en dicht bij de natuur staat. Echt een oerdier. Daarbij moest het ook economisch interessant zijn. Qua rendement is deze koe ook aantrekkelijk. Nadat ik ze bij een kennis had gezien was ik verkocht.”

Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?
“Kijk, zoals met alles ben ik ondernemend te werk gegaan. Ik ben stad en land afgereisd om goede bloedlijnen te zoeken. Ik wil de beste dieren hebben.” Ondertussen wijst Johan naar een stier die hij net gekocht heeft in Parijs. “Daarbij vind ik het belangrijk dat ze handtam zijn. Een dier wat niet mak is laten wij slachten. De eerste stier die ik kocht, ondanks negatieve adviezen, werd direct een kampioensstier. Ik zag er iets in wat niemand anders zag. Dit smaakte naar meer. Het eerste kalfje wat hier geboren werd hebben we vernoemd naar mijn dochter Iris. Die hebben we nog steeds en ze heeft inmiddels zelf twee kalveren op de wereld gezet. We willen steeds blijven verbeteren en dat gaat erg goed. Afgelopen jaar waren we twee keer kampioen. We hadden de titel Overall Kampioen Vrouwelijk én de titel bij de Bedrijfsgroep (dit is een rubriek waarin 5 dieren beoordeeld worden op uniformiteit en ras kwaliteit). Ik zet alles op alles om te zorgen dat ik vooraan sta. Daarvoor win ik ook advies in bij gerenommeerde mensen in de fokkerij, zoals Henk Spaansen. Het is mooi dat we hier een bijzondere relatie aan hebben overgehouden en dat we samen veel bijzondere avonturen beleven.”

Hoe combineer je je werk met de koeien?
“Voor mij zijn de koeien ontspanning en zie ik het niet als werk. Ik kan heel erg genieten van de natuur en de omgang met de dieren. Het gedrag en instinct van de koeien fascineert me steeds weer. Daarom haal ik er ook veel energie uit. Tegenovergesteld van wat de naam doet vermoeden, hebben we op de “Woeste Hoeve” het landelijke leven tot kunst verheven.”

Wat vindt je vrouw van je hobby?
Eline lacht en zegt; “ik wil hem eigenlijk opgeven voor ‘Help mijn man heeft een hobby’. Johan vervolgt; “mijn vrouw vindt het allemaal veel te veel. Maar Eline heeft een fantastisch oog voor de dieren. Ze kan precies zeggen wanneer een koe gaat kalven. Daarnaast hebben we alle ruimte voor de hobby van mijn vrouw en dochters, de paarden. Zo samen is het allemaal heel mooi en puur genieten. Het plaatje is af.”

Hoe zie je de toekomst?
“Natuurlijk wil ik nog veel mooie prijzen in de wacht slepen en doorgaan met deze mooie bloedlijnen. Vanaf januari werken we samen met slagerij Daan Ruijter in Obdam. Hier verkopen ze alleen regionale diervriendelijke producten. Wij passen perfect in dat plaatje. Onze dieren worden met liefde en passie grootgebracht.”

Meer informatie: www.dutchblondes.nl

Neem contact op of kom langs op kantoor. De koffie staat klaar!

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Vind uw droomwoning via het Klaver Zoekprofiel!

In ons gratis zoekprofiel kunt u eenvoudig uw woonwensen aangeven. Komt er iets nieuws in de verkoop wat aan uw woonwensen voldoet? Dan krijgt u het object ca. 5 dagen voordat het op funda verschijnt per mail toegestuurd. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van ons, voor u relevante, aanbod! Buitengewoon toch?

De voordelen van het Klaver Zoekprofiel:

 • Ontvang het aanbod dat bij uw woonwensen past ca. 5 dagen voordat het op funda staat;
 • Toegang tot stille verkoop panden;
 • Direct inzicht in documenten bij iedere woning (NVM-vragenlijst, bestemming, kadastrale gegevens en overige aanvullende documenten);
 • Uw eigen omgeving met uw favoriete objecten, gedownloade documenten en aangevraagde brochures;
 • Naar wens ook een gratis abonnement op het Buitengewoon Magazine.

Heeft u vragen over het zoekprofiel of wilt u hulp bij het aanmaken van een profiel?

Onze “Match-maker” Maartje helpt u graag!

Het Klaver Woningdossier voor verkopers!

Het Klaver profiel biedt naast het Zoekprofiel ook het Woningdossier voor verkopers. In het woningdossier bieden wij verkopers inzicht in de statistieken van hun te koop staande woning. In het overzichtelijke dashboard ziet u als verkoper hoeveel mensen uw woning hebben bekeken via de verschillende kanalen (websites en social media) en krijgt u inzicht in de contactaanvragen.

De voordelen van het Klaver Woningdossier voor verkopers:

 • Inzicht in de statistieken van uw woning (websites & social media);
 • Inzicht in de contactaanvragen voor uw woning;
 • Toegang tot uw documenten (facturen & offertes).

Let op! Gelieve een wachtwoord invullen met minimaal 6 karakters.

Vragen? Neem contact met ons op

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

Als eerste ons woningaanbod ontvangen?

Met een gratis Klaver Profiel ontvangt u als eerste ons nieuwe woningaanbod, voordat wij het op Funda plaatsen, in uw inbox.

Maak gratis Klaver Profiel aan

 • NVM
 • funda
 • Buitenstate makelaars
 • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
 • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
 • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
 • Versgeperst - Marketing voor vastgoed