Loodgietersbedrijf Smak: gasloos wonen is de toekomst

1Johan Quaedvlieg van Loodgietersbedrijf Smak in Nieuwe Niedorp legt het uit. ,,Steeds vaker zie je dat er gasloos gebouwd wordt. Dit kan op twee manieren; middels een warmtepomp met verticale bodemwisselaars (bronnen) of met een lucht/water warmtepomp.”

Stroomverbruik
,,Wij als installatiebedrijf halen de warmte steeds vaker in huis met een warmtepomp. Deze pomp zet de warmte om uit geboorde bronnen van ruim 100 meter diep. Waar je rekening mee moet houden als je gasloos wilt wonen, is dat wanneer je geen gas verbruikt, je wel meer stroom gebruikt. Deze stroom kun je opwekken via zonnepanelen en je warme water kun je verkrijgen via zonnecollectoren. Zo is de cirkel rond. Ik zeg altijd: gas kun je niet maken, stroom wel.” ,,Loop maar even mee”, zegt Johan en hij laat zien wat hij allemaal heeft geïnstalleerd in zijn nieuwe woning. In de kelder staat een indrukwekkende installatie. ,,Hier komt alles samen en dit huis is compleet zelfvoorzienend. Het is natuurlijk prachtig dat dit zo duurzaam is. Het is een eenmalige investering en daarna heb je voor je energie weinig tot geen kosten meer.”

Goede isolatie
Johan benadrukt dat dergelijke systemen vooral goed werken in nieuwbouw. ,,Dit heeft te maken met de isolatie. Je pand moet optimaal geïsoleerd zijn. Er is steeds meer vraag naar. Bij verschillende woningen -en een aantal jaar geleden bij woonzorghuis de Roode Eenhoorn- hebben we een warmtepompsysteem aangelegd. Bij een nieuwbouwproject aan de Dorpsstraat gaan we ook een aantal woningen aansluiten met aardwarmte, in combinatie met zonnepanelen. Voor de klant is het prettig dat alles door ons aangesloten kan worden. We streven ernaar om steeds meer woningen op deze manier te verduurzamen. Ter ondersteuning geeft de overheid subsidies aan bewoners om hun woning gasloos te maken. Zo werken we samen aan een betere toekomst.”

Meer informatie: www.loodgietersmak.nl

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed