Huis van de maand: Kreil 3 Wieringerwaard

[media=“2189"size=“550x450”]

Lieve lezers,

Vandaag vertel ik u graag iets over mijn geschiedenis. Ik ben een 200 jaar oude Noord-Hollandse stolpboerderij gelegen aan de Kreil nummer 3 in Wieringerwaard. Een gedeelte van de Kreil wordt formeel onder het dorp Wieringerwaard gerekend, het andere gedeelte van de Kreil valt onder het dorp Barsingerhorn. Hierdoor noemt men de Kreil ook wel eens een buurtschap, in plaats van een gehucht.

De Kreil ligt aan de rand van de Waardpolder en is een wereld apart zou u kunnen zeggen. De naam is afgeleid van het Creiler Woud, een woud wat ooit op deze plek gelegen was. De Waardpolder - voorheen volledig wad door de lage waterstand - werd in 1610 ingepolderd. Het dorp Wieringerwaard bestaat dit jaar dan ook maar liefst 400 jaar en werd voorheen ook wel de ‘Pauwenstad’ genoemd. Dit omdat er eind 1800, in de Gouden Tijd, vele imposante panden en boerderijen werden gebouwd om mee te pronken. Zoals u wellicht kunt zien, ben ik daar ook een exemplaar van….

Eerder was ik in gebruik als échte boerderij, met de bewoners en het vee onder één dak. In 1992 werd ik door mijn huidige eigenaar gekocht en was ik al 15 jaar niet meer in gebruik in mijn huidige functie. De voorkant werd bewoond en de achterkant was nog steeds in de authentieke sfeer, alsof de koeien er nog waren. Ik was aan de Oostkant een meter verlengd, dit doordat de koeien destijds groter werden en niet meer onder het dak paste. De oude schuur naast mij was in gebruik als paardenstal en aan de Westkant liepen de schapen.
Mijn nieuwe bewoners zijn rigoureus te werk gegaan. Ze hebben de Oostzijde weer in originele staat terug gebracht en een nieuwe betonnen vloer over mijn gehele oppervlakte gestort. Er is een nieuw dak geplaatst en de zolder was hoog. Deze hebben ze lager gemaakt, door middel van twee verdiepingen. Op de tweede verdieping, die nu in gebruik is als zolder, ziet u de oude elementen nog. Ik ben volledig geïsoleerd en alleen de zolder heeft al een oppervlakte van 150m2. Kortom, ik ben compleet bewoonbaar gemaakt en beschik over vele kamers (8 stuks), twee keukens en ruime woonvertrekken.

Buiten kunt u ook puur genieten… De tuin is idyllisch en er staat een fantastische kas om alle soorten groenten, fruit en planten in te laten groeien. Voor de klusser is er een geweldige schuur annex werkplaats. U begrijpt natuurlijk wel dat ik voor vele doeleinden geschikt ben… Zelf denk ik dat een zorginstelling of een groot gezin hier binnenkort z’n intrek gaat nemen, want die kan ik alle ruimte die ze nodig hebben bieden. Maar de tijd zal het leren….

Ik zal in ieder geval nog wel een paar eeuwen op de Kreil, in deze mooie wereld, vertoeven… Misschien wel met u…

Meer informatie over deze stolboerderij? Klik hier.

Tekst: Liesanne Schoon
Foto’s: John Oud

400
Buitengewone Post Huis van de Maand; Kreil 3, hal
Buitengewone Post Huis van de Maand; Kreil 3, kas
3Kreil-069[1]

Contactformulier

Er ging iets mis bij het versturen, controleer het formulier en probeer het nog eens.

Uw telefoonnummer mag maximaal 3 streepjes en/of spaties bevatten.

Openingstijden
Ons kantoor is van maandag tot en met vrijdag
geopend van 8:30 tot 17:00 uur.
Zaterdag en 's avonds alleen op afspraak.

  • NVM
  • funda
  • Buitenstate makelaars
  • Nederlands Register Vastgoed Taxateurs
  • NWWI - Nederlands Woning Waarde Instituut
  • Carestone - Verbindt zorg en vastgoed
  • Versgeperst - Marketing voor vastgoed